ТЕЛЕГРАФ

 

Тайланд преминава към нормално междурелсие

Тайландското Министерство на транспорта проучва възможностите за преминаването на националната жп мрежа от сегашното (1000 мм) към нормално междурелсие (1435 мм). Според транспортния министър Пронгсак Рактапонгпайсал, анализът е свързан с необходимостта от повишаване скоростта на пътническите и товарните влакове в страната. Смята се, че преминаването на мрежата към нормално междурелсие ще струва 1,05 млрд. долара. Междувременно, правителството поиска от транспортното министерство да проучи възможността за удвояване на жп линиите между Банкок и провинциите Прачуап Кири Хан, Након Рачасима и Након Сауан.

 

Сименс и Дрезденският университет ще работят заедно

През юни Технологичният университет в Дрезден и Сименс Транспортни системи подписаха споразумение за сътрудничество, включващо съвместни изследвания, преподавателска работа и подготовка, като ударението се поставя върху електрическата тракция. Сименс пое ангажимента да финансира докторските програми в университета в тази сфера.

 

ЕАИО ще формира единно транспортно пространство

Според беларуския министър на икономиката Николай Зайченко, вече е подготвен проект за създаването на единно транспортно пространство в рамките на Евроазиатската икономическа общност (ЕАИО), обединяваща Беларус, Русия, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и Казахстан. Проектът предвижда унифициране на транспортното законодателство на страните членки и формирането на единни тарифи за товарните превози (преди всичко железопътните).

 

Руските железници влязоха в UIC

През юни Генералната асамблея на Международния съюз на железниците (UIC) прие единодушно руските железници (РЖД) за свой член. Асамблеята се проведе в Монреал, Канада, паралелно със Световния конгрес по жп изследвания. Както е известно, бившият Съветски съюз беше приет за член на UIC през 1922, но през 1949 реши да прекрати членството си по политически причини, свързани със студената война.

 

Франция лансира нови високоскоростни линии

Френският министър на транспорта Доминик Пребен и президентът на RFF (компанията, стопанисваща жп инфраструктурата) Мишел Буйон подписаха в началото на юли договор за стартиране на работите по източното разклонение на високоскоростната жп линия Рейн - Рона, които са на стойност 2,3 млрд. евро. Линията ще бъде открита през 2011. Проектът Рейн - Рона включва три участъка. 190-километровият Източен участък ще преминава източно от Дижон, през Безансон, стигайки до Мюлхауз. Южният участък ще свързва Дижон с Лион, където ще има връзка с TGV Mediterranee, а Западният участък ще заобикаля Дижон.

 

SBB Cargo преструктурира дейността си

Швейцарската компания SBB Cargo обяви, че преструктурира местните си услуги в областта на товарните превози. В рамките на т.нар. “проект Fokus” броят на гарите, обслужвани от компанията, се съкращава до 323, като според SBB в тях се осъществява 96% от целия трафик, в който са ангажирани 5150 вагона дневно. SBB Cargo обслужва и 90 депа на независимите швайцарски железници. Компанията вече не получава субсидии от държавата, но според нейния директор Даниел Нордман, благодарение на по-високата производителност от доста време насам осъществява сериозни икономии в своята дейност.

 

УЗ планират обновяване на подвижния състав

Държавната администрация на железопътния транспорт на Украйна обяви конкурс за привличане на кредитни ресурси за обновяване на подвижния състав на украинските железници (УЗ). Предвижда се сключване на кредитно споразумение за 340 млн. гривни (около 68 млн. долара) за срок от 7 години.

 

Средствата ще бъдат изразходвани за закупуването на седем електрически локомотива от серия ДС-3 за 30,5 млн. долара, както и на значително количество пътнически вагони за 37,5 млн. долара.

 

Литва подкрепя Коридора Север - Юг

Литовският министър на транспорта и комуникациите Петрас Чесна взе участие в срещата на транспортните министри на северноевропейските и балтийските държави, където подкрепи развитието на Паневропейски коридор №9 (Север - Юг), който съединява балтийските с черноморските държави (включително България), посочвайки, че товарооборотът на обслужващия коридора контейнерен влак Vikingas е нараснал с 30% за последната година.

 

Междувременно стана ясно, че през първото тримесечие на 2006 обемът на товарните превози в страната е спаднал с 1,8%, докато този на пътническите е нараснал с 5,3%.

 

През юни т.г. Европейската инвестиционна банка отпусна на литовските железници (LG) 43 млн. евро за закупуването на 34 нови локомотива от Сименс. Договорът беше подписан през миналата година, като общата сума на доставката е 123,25 млн. евро. Първият локомотив ще пристигне през 2007, а последният – в началото на 2009.

 

Грузия ще доставя локомотиви на Азербайджан

Тбилиският завод за електрически локомотиви е спечелил поръчка от Азербайджанските железници (AZ) за доставката на пет локомотива – един от серия ВЛ-10 и четири от серия ВЛ-11. В бъдеще AZ планират да купуват по десет нови локомотива годишно, както и да извършват основен ремонт на 15-20 дизелови и електрически локомотива. Междувременно, беше обявено, че през първите пет месеца на 2006 грузинските железници са превозили 9,268 млн. тона товари, което е с 40,5% повече, отколкото за същия период на миналата година.

 

Транспортни проекти в Далечния изток

По време на Петия икономически форум на страните от Североизточна Азия в края на юни представители на Русия, Северна и Южна Корея и Китай обсъдиха редица транспортни проблеми, включително обединяването на Транскорейската транспортна система с Транссибирската жп линия и управлението на международните транспортни коридори “Приморие-1” и “Приморие-2”, осигуряващи достъпа на промишлените центрове в Североизточен Китай до руските тихоокеански пристанища. Беше договорена и модернизацията на жп линията Хасан - Раджин.

 

Изпитания на новия Пендолино в Чехия

Първият от новото поколение електромотрисни влакове Пендолино, предназначени за Cisalpino AG , ще премине тестови изпитания във Велим, Чехия. Влакът, чийто дизайн е дело на Guigiaro, беше представен на новите си собственици в Савиляно, Италия, като 27-те мотрисни влакове от 2007 ще пътуват между Италия и Швейцария.

 

Технология GPS/GSM за товарния жп трафик

Транспортната мрежа на Hupac въвежда нова електронна система за координиране на товарния жп трафик. Спътниковата система за наблюдение и контрол върху товарния трафик, известна като “e-train”, може да поеме до края на 2006 целия процес на контрол и координация в компанията Hupac. Системата, чиито конструкция и действие са сходни с други европейски системи (като например ERTMS), се базира на технологията GPS/GSM. Според директора на Hupac Бернард Пънк, системата гарантира точна информация, получавана в реално време, която не се влияе от броя на транспортните оператори.

 

Хардуерните компоненти на системата се поставят във всеки влак, заедно с GPS-модула за предаване на информация, захранван от специална батерия. Цялото оборудване е поместено в допълнително защитена кутия, която лесно се прикрепва към вагона.

 

Hupac са създали системата в сътрудничество с шведската компания Fela Management (европейският лидер в сателитните технологии) и ICM, специализирала се в производството на подобни системи за жп транспорта.

 

Конференция за жп транспорта в Талин

В началото на юли в естонската столица Талин се проведе конференция, посветена на развитието на железопътния сектор. В нея участваха представители на големи спедиторски фирми, ръководства на много железници, членуващи в ОСЖД, както и представители на транспортните министерства на 27 държави от Европа и Азия. Според един от шефовете на естонските железници (ER) Рене Варек, дискусиите са били посветени на проблемите с конкуренцията в транспортния сектор. Според него, ER ще подготви инвестиционен проект за закупуване на контейнерни платформи. Съвместно с пристанище Талин се проектира развитието на пристанищната инфраструктура и железниците, така че в скоро време да могат да се формират контейнерни влакове.

 

Нов тип локомотив във Финландия

Финландските железници пускат в експлоатация електрически локомотив с нова концепция. Локомотивът, наречен SR2, който е модернизиран вариант на произвеждания в Швейцария RE-460, е предназначен да вози високоскоростни пътнически и товарни влакове. Той може да развива скорост до 200 км/ч и е от клас LOK2002.

 

Доставката на новите локомотиви е част от мащабна стратегическа програма за оздравяване и модернизация на железопътния сектор във Финландия, стартирала в края на 80-те години на миналия век, чиято продължителност е 32 години (т.е. до 2020). Сред основните цели на програмата е увеличаване броя на пътниците, паралелно с нарастване на трафика и сигурността в района на столицата Хелзинки, както и улесняване на жп връзките. С оглед максимално бързото й стартиране, ударението първоначално беше поставено върху техническите стандарти в жп транспорта, като за целта електрификацията на нови участъци се извършваше успоредно с внедряването на модерни автоматизирани системи за сигурност. Заедно с мерките, касаещи инфраструктурата, започна и модернизацията на наличния подвижен състав, като целта е да се увеличи скоростта му над сегашните граници от 120-140 км/ч.


.:: Начало ::.