ТЕЛЕГРАФ: БАЛКАНИТЕ

 

OSE участва в социална туристическа програма

Гръцките железници (OSE) обявиха, че ще се включат в социалната туристическа програма за 2006, като осигурят на притежателите на специалните карти за участие в нея отстъпки от 30% от стойността на билетите за пътувания, осъществени до януари 2007. Отстъпката няма да важи за пътувания с влаковете Интерсити и Интерсити Експрес, както и за спалните вагони.

 

Стартира изграждането на солунското метро

В края на юни започнаха работите по изграждането на солунското метро. Според кмета на града Василис Папагеоргопулос, първата метростанция ще бъде в района на новата жп гара на Солун. Първата фаза включва построяването на пет метростанции, като са взети специални мерки за предотвратяване на задръстванията във връзка със строителните работи по метрото.

 

OSE изтеглят неизправни вагони

Гръцките железници изтеглиха от употреба 12 вагона по съображения за сигурност. Вагоните тип Rail-Buss са обслужвали от 2003 жп линията между Пиргос и Каламата в Пелопонес. Заповедта е издадена от изпълнителния директор Дионисиос Хионис след подаден сигнал за нарушаване на техническите спецификации при производството на вагоните.

 

Нови железопътни проекти в Румъния

Европейската банка за възстановяване и развитие обяви на 30 юни, че разглежда финансирането на два нови жп проекта в Румъния. Първият проект е лансиран от Electrificare CFR SA и включва закупуването на машини за полагане и поддръжка на кабели, както и модернизирането на Завода за доставка на електрооборудване за жп транспорта, който ще бъде разделен на четири самостоятелни единици.

 

Вторият проект принадлежи на CFR Calatori и предвижда обновяването на подвижния състав на румънската компания за пътнически жп превози. Той включва доставката на 21 електромотрисни влака, като срокът за подаване на оферти от фирмите доставчици е 31 август.

 

Жп връзка между Гара де Норд и летище Отопени

В началото на юни беше одобрен нормативният акт за изграждането на подземна жп връзка между букурещката Гара де Норд и летище Отопени. Линията между най-голямата столична гара и най-голямото летище ще бъде дълга 13,9 км и ще има 14 спирки. Стойността на проекта е около 1 млрд. евро.

 

Новата линия ще бъде изцяло подземна и след завършването й разстоянието между гарата и летището ще се изминава за 25 минути. Вече се водят преговори с правителството на Япония за предоставяне на необходимия кредит, който ще се изплаща в продължение на 40 години, с 10-годишен кредитен период и лихва 0,75%. Очаква се работите по изграждането на линията да стартират през 2007 и да продължат седем години.

 

Изграждането на скоростната линия Анкара - Истанбул

Според генералния директор на турските железници Сюлейман Караман, проектът за скоростната жп линия Анкара - Истанбул е завършен на 70%, като през 2006 ще бъде пуснат в експлоатация участъкът Анкара - Ескишехир. След завършването на втората отсечка Ескишехир - Истанбул, ще бъде пуснат и първият влак със скорост 250 км/ч, като разстоянието между Анкара и Истанбул ще се изминава за 3 часа (вместо за 6 часа и половина, както е сега).

 

Европейски банки ще финансират сръбските железници

Предстои подписването на два нови договора между сръбските железници (СЖ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Договорът с ЕИБ ще осигури инвестиции от 80 млн. евро, предназначени за реконструкцията на участъка от Паневропейски коридор №10 между Ниш и Димитровград, както и за подмяната на жп моста Йовац, край Чуприя. Вторият договор с ЕБВР ще осигури 60 млн. евро, с които до края на 2007 ще бъдат доставени между 1100 и 1200 товарни вагона за СЖ.

 

Сърбия ще доставя полувагони за Иран

В края на юни Сърбия бе посетена от иранска делегация, която наблюдава техническите изпитания на двуетажните полувагони, предназначени за скоростни жп превози на леки автомобили.

 

Вагоните са поръчани от иранската компания за пътнически превози “Раджа”, която ще осъществява превозите на автомобилите, както и от вагоностроителната компания “Парс”. Поръчани са 30 полувагона с максимално допустима скорост 160 км/ч, на стойност 5,2 млн. евро. Първата доставка от 10 полувагона ще бъде осъществена до края на юли, а втората – до края на декември 2006.

 

Приоритети – безопасността и основните жп артерии

Според директора на инфраструктурното поделение на сръбските железници (СЖ) Предраг Янкович, тазгодишната програма в сферата на жп инфраструктурата е строго рестриктивна, като основните усилия ще се концентрират върху поддръжката и модернизацията на главните жп артерии, както и върху гарантиране на сигурността на жп превозите. За целта ще бъдат изразходвани 3,038 млрд. динара, от които 2,05 млрд. са предназначени за поддръжка на пътя и за жп заводите. 217 млн. ще получат фабриките за електрооборудване, а други 327 млн. ще отидат за поддръжката и изграждането на гари, депа и т.н. 400 млн. динара са предвидени за механизирането на инфраструктурната поддръжка.


.:: Начало ::.