ИНФОРМАЦИОНЕН ПУЛ

 

Нов маневрен локомотив на Експрес сервиз

В края на юни русенската компания Експрес сервиз ООД представи новия си маневрен локомотив с дистанционно управление, чиито изпитания бяха направени на територията на частния жп превозвач Булмаркет. Експрес сервиз произвежда локомотиви от 2002. За разлика от предшествениците си, новият локомотив MDD 2-00 е оборудван с командна кабина. Първият такъв локомотив вече е продаден на швейцарската циментова компания Холсим, която ще го използва в завода си край Враца. MDD 2-00 са дизел-хидравлични маневрени локомотиви с малка мощност и ниска конструктивна скорост, подходящи за маневрени работи в гари, пристанища, заводски клонове и депа. Моделът е изграден от агрегати и части, доставени от водещи британски, немски и финландски фирми. Той е енергоефективен и отговаря напълно на европейските железопътни стандарти.

 

Споразумение на балканските железници

На 22-23 юни в Атина се проведе съвещание на генералните директори на железниците от Югоизточна Европа. Участваха железниците на Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Турция. Във връзка с влизането в сила от 01.07.2006 на новата Конвенция за международни жп превози, по инициатива на БДЖ ЕАД, генералните директори на балканските железници подписаха рамково споразумение за съвместно изпълнение на международен превоз на товари с последващи превозвачи, както и споразумение за трафика на товарни вагони, покрити с мушами. БДЖ са определени като депозитар на двата документа, към който ще се отправят всички официални заявления за последващо присъединяване към споразуменията и на други железници.

 

Лукойл купува част от Булмаркет

Според управителя на русенската компания “Булмаркет” (първата, получила лиценз за частен жп превозвач у нас) Станко Станев, компанията е продала целия си бизнес с пропан-бутан на “ЛукОйл Нефтохим”. На “ЛукОйл” са прехвърлени складове, земя, газопроводи, цистерни, корабът газовозБулмаркет 1”, 16 автогазовоза, жп разтоварище, 77 жп цистерни и др. Всичките 80 човека, заети в този сектор на  Булмаркет”, ще бъдат преназначени в компанията купувач.

 

Предстои ремонт на гара Плевен

Според директора на ПЕПЖИ Плевен Иво Янакиев, след одобрението (на 15 юли) на изпълнителя на ремонтните дейности на гара Плевен, избраната компания  ще трябва да изготви проект за ремонт на сградата и инфраструктурата на гарата. Стойността на ремонтните работи ще бъде около 4,8 млн. лв. Плевенската жп гара обслужва годишно по 600 хил. пътници, но сградата и салоните за пътници са в лошо състояние, като последният ремонт на сградата и част от пероните е правен през 1971.

 

Настояват за възстановяване на пътнически влак

Жителите на селищата по трасето на жп участъка Симеоновград - Нова Загора настояват за възстановяване на пътническия влак, обслужващ участъка. Пътническите превози по линията, строена през 1873, бяха спрени през октомври 2002 като неефективни. Сега обаче, няколко симеоновградски фирми гарантират, че работниците им ще пътуват с влак до работните си места, което променя ситуацията. Преди евентуалното възстановяване на пътническите превози по линията, тя трябва да бъде ремонтирана, за което са необходими 5 млн. лв.

 

Мерки за финансова стабилизация на железниците

На 14 юли, по време на парламентарния контрол, министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви, че до края на годината ще се постави основата за финансовата стабилизация на БДЖ. Според него, вече са взети сериозни мерки за преодоляване на някои от основните проблеми на железниците. Министърът смята, че държавата следва да поеме активна роля във финансовото оздравяване, включително и като поеме част от инфраструктурните такси, за да могат железниците да бъдат конкурентни на автомобилните превозвачи, които не плащат цялата стойност на разходите, необходими за поддръжка на шосетата.

 

Два проектозакона за железниците

На 21 юли в Народното събрание беше внесен изготвеният от Министерството на транспорта и одобрен от правителството проектозакон за промяна на действащата нормативна уредба в железопътния транспорт. Паралелно беше внесен и проект за промени в железопътното законодателство, чийто автор е председателят на Комисията по транспорт и телекомуникации в Народното събрание проф. Йордан Мирчев.

 

Нов логистичен център в Пловдив

Изграждането на “Индустриален и логистичен парк” край Пловдив ще осигури 3000 нови работни места. Проектът се осъществява със средства на българо-израелското дружество СЕНСОР, обединяващо Сиенит Холдинг и израелската Еден груп. Проектът включва изграждането на сгради за индустриални производства, магазини и търговски центрове, както и логистичен парк, на който ще се обработват товарите от и за влаковете. Стойността на проекта, който ще бъде реализиран върху площ от 800 декара, е около 150 млн. евро.

 

Одобриха късата листа за супервизия на Дунав мост 2

Делегацията на Европейската комисия одобри късата листа от седем фирми/консорциуми за контрол на проектирането и надзора на строителството при изграждането на втория мост над река Дунав. Това са: COWI A/S; Faber Maunsell LTD/ Louis Berger SAS/ Ove Arup&Partners Ltd/ Tecnica Y Proyectos S.A.; INGEROP/ HIGH-POINT RENDEL; Mott MacDonald Limited; SETEC TPI/ CONSULGAL/ DENCO/ DIKRIL CONSULT; Tony Gee and Partners (TGP)/ White Young green Consulting Ltd. (WYGC)/ PLANET S.A./ WYG International (бивша IMC Consulting) и WSP Group; Hill International/ Italferr/ Tecnic. Срокът за подаване на оферти е 4 септември, като договорът с победителя в търга ще бъде сключен до края на 2006.

 

Интермодален терминал в Русе

В началото на юли, по време на посещението си в Русе за 140-годишния юбилей на русенското пристанище, министърът на транспорта Петър Мутафчиев обяви, че в града предстои да бъде изграден  вторият интермодален терминал в България (първият ще се строи в столицата). Според министър Мутафчиев, ще бъдат поканени външни консултанти, които да определят терена, върху който да се изгражда транспортният възел, съчетаващ жп гара, пристанище, ТИР-терминал, терминал за контейнерни товари, паркинг за автомобили и връзка с градския транспорт.

 

КНСБ организира дискусия за железниците

На 28 юли КНСБ организира национална дискусия за състоянието и перспективите на българските железници. Според председателя на КНСБ д-р Желязко Христов, европейска практика е държавата да поема 50% от разходите за пътнически жп превози (у нас тя поема само 37%). Освен това от държавния бюджет се заделят средства за закупуване на нови локомотиви и вагони. Той смята, че, третирайки БДЖ ЕАД и НК ЖИ като чисто търговски дружества, без да се отчита социалната им функция, държавата ги обрича на перманентна криза.

 

Първите ЕМВ на Сименс пристигат през 2007

По време на посещението си в Перник на 17 юли министърът на транспорта Петър Мутафчиев  потвърди, че първите от договорените между БДЖ ЕАД и Сименс 25 електромотрисни влака ще пристигнат у нас в средата на 2007. Според министъра, предстои да се ремонтират всички участъци по първокласните жп линии, където скоростта сега е ограничена. Целта е след ремонтите тя да стигне 130 км/ч.

 

Още 30 млн. лева за ремонт на жп инфраструктурата

На заседание на правителството, проведено на 13 юли, министърът на транспорта Петър Мутафчиев предложи да бъдат отпуснати допълнително 30 млн. лева за текущи ремонти на националната жп инфрастрактура. Според министъра, държавата следва да поеме конкретни ангажименти по текущите ремонти на инфраструктурата. В тази връзка, на правителственото заседание беше решено да се създаде работна група, в която освен транспортния министър да участва и министърът на финансите Пламен Орешарски.

 

С влак от гара Искър до Обеля?

Столична община лансира идеята за свързването на гара Искър с квартал Обеля чрез влак. Според зам.кмета по транспорта Велизар Стоилов, линията, която ще е подобна на германския  S-бан, ще бъде дълга 20 км и ще има 15 спирки. Влакът ще пресича цяла София от югоизток към северозапад, през центъра. Сред спирките по трасето ще са гарите Искър, Подуене и Захарна фабрика, както и Централна гара. На общинската фирма “Метрополитен” вече е възложено изготвянето на идейния проект, като междувременно се водят разговори и с Министерството на транспорта.

 

Среща на министър Мутафчиев и министър Берчану

Българският транспортен министър Петър Мутафчиев и румънският му колега Раду Берчану се срещнаха на 27 юни във Видин, където обсъдиха проекта за Дунав мост 2. Двамата решиха българо-румънското споразумение за трансграничния трафик на лица, транспортни средства, оборудване и материали в процеса на строителството и въвеждане в експлоатация на новия мост да бъде подписано през август т.г. Очаква се то да бъде ратифицирано през септември от парламентите на двете страни. Офертите за изпълнител на проекта ще бъдат отворени на 15 септември, а строителството на моста ще стартира през май 2007. Министър Мутафчиев предложи през септември 2007 да бъде проведена среща на транспортните министри на България, Румъния и Гърция, които да обсъдят бъдещето на Коридор № 4.

 

Локомотив ES 64U2 на Сименс вече е в България

През юли в България пристигна локомотив ЕS 64U2-061, който Сименс предоставя безплатно на БДЖ ЕАД за експлоатация по нашата жп мрежа в продължение на една година. Локомотивът, който е от фамилията Euro-Sprinter, е най-съвременната конструкция, произвеждана серийно в заводите на Сименс Транспортни системи. Предстои сертификацията на локомотива, след което той ще бъде пуснат в движение по жп мрежата. След изтичането на едногодишния гратисен период, могат да се обмислят и варианти за закупуване на локомотива.


.:: Начало ::.