ЧЕСТИТ

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПРАЗНИК,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ!

 

Още от средата на миналия век до днес Денят на българския железничар се отбелязва всяка първа неделя на месец август. Изборът на тази дата се обяснява с факта, че в началото на август 1888 г. линията Цариброд - София - Белово се открива за международни превози, като същевременно държавата откупува линията Русе - Варна и започва нейната експлоатация. Именно тогава се учредяват Българските държавни железници.

 

Отбелязването на Деня на българския железничар не само въздига професионалното достойнство на хората, работещи за железницата, но е и израз на признание за техния ежедневен и упорит труд.

 

Съвременният български железничар е носител на изконните добродетели на тази професия като усърдие, честност и дисциплинираност. Той е този, който вдъхва живот на машините и поддържа жив пулса на железницата.

 

Всеки ден българските влакове се движат по линиите на родината ни благодарение на задружните и често невидими за широката общественост усилия на хилядите служители на националния железопътен превозвач. Убеден съм, че българската железница ще посрещне достойно всички предизвикателства благодарение на най-важното си преимущество – хората!

 

Горд съм от принадлежността си към железничарското съсловие и вярвам, че по същия начин се чувстват всички колеги, за които железницата е начин на живот! Желая на всички български железничари здраве, увереност, съзидателен дух, безаварийна работа и отдаденост на професията!

 

     Инж.Олег Петков

     Изпълнителен директор

     “Български държавни железници” ЕАД


.:: Начало ::.