Честит празник, колеги!

Цветелина СТЕФАНОВА - “Връзки с обществеността” БДЖ ЕАД

Празниците са неразделна част от живота на нашенеца. Дори тежките години на робство и войни не са пречупили желанието на българина да празнува. В продължение на векове българските празници и обичаи носят незабравими емоции, истинско веселие и жизнерадостен смях на народа ни.

Ярката звезда на професионалния празник блести на тази празничен небосклон. Тя огрява работници от различни сфери на дейност и неусетно превръща колегите в задружно семейство. Всяка година тази звезда се устремява в красив полет към земята и разпръсква радост сред различните професионални общности.

Казват, че когато видим падаща звезда трябва да си пожелаем нещо хубаво. Затова в този празничен ден всеки от нас отправя молитва за здраве, късмет и благоденствие за себе си и своите колеги.

Нека си представим, че железницата е живо същество. Ако в първата неделя на месец август – Денят на железничаря – я подложим на медицински преглед ще сигурно ще отбележим интересна промяна на здравословното и състояние. Пулсът е учестен сякаш е участвала в луда надпревара. Дъхът и пък е толкова горещ, че може да разтопи и снега по северните склонове на Рила. Термометърът отчита повишаване на градуса на настроението. Сърцето на железницата тупти по-бързо, преизпълнено с нови надежди и мечти. Жилите са изпънати до краен предел от влаковете, които неуморно кръстосват железопътната мрежа и сякаш радостният им поздрав игриво ехти от релсите „Честит празник, железничари!”. Празнична еуфория! Това е диагнозата, която би поставил всеки добър лекар.

Вероятно тази картина е толкова жива и истинска в представите ми, защото хилядите служители на компанията всекидневно я одухотворяват със сърцатото изпълнение на служебните си задължения. Те влагат душите си, за да задвижат сложния механизъм на железницата. Всеки от тях е малък, но незаменим елемент от огромната машина, която неуморно пресича пътищата на България. И когато хиляди сърца туптят като едно, нищо не е в състояние да спре устрема на железницата.

Но празничното настроение е само едната страна на медала. Когато обърнем взор към другата виждаме усилия, отдаденост, упоритост. Делникът на железничаря е дълъг - изгряващото слънце му се усмихва, а пълната луна го поздравява. И труден - жаркият пек и водната стихия безмилостно го настигат, огненият ад го преследва. А той неизменно стои на поста си, защото правилните и навременните му действия гарантират живота и сигурността на хора и товари. Именно по тази причина винаги съм смятала, че да бъдеш железничар не е професия, а убеждение. Дори начин на живот. А това не се преподава в университетите, не се научава от учебниците! Просто се усеща с най-тънките струни на сърцето.

В Деня на железничаря радостно вълнение е обгърнало цялата железопътна система в нежно було. Гордост от своята принадлежност към железничарското съсловие показват всички служители, независимо от мястото им в йерархията. От изключително значение, обаче, е в такъв хубав ден да надникнем зад това було. Трябва да се опитаме да изгладим несъвършенствата, да посрещнем предизвикателствата на европейското бъдеще, да бъдем конкурентноспособни.

Именно по тази причина в празничния ден ръководството на БДЖ ЕАД предлага на вниманието на своите служители една нова бизнес-философия. Тя представя етичните стандарти, които трябва да бъдат приоритет в работата на всеки железничар. Документът, озаглавен „Етични норми на поведение на служителите на БДЖ ЕАД” ще се опита да извае от споделените морални ценности едно ново лице на компанията пред обществото. Коректните взаимоотношения с колеги и клиенти са не само белег на професионализъм, но и необходима основа за изграждане и поддържане на добрата репутация на железницата. Поведението на служителите, които всекидневно общуват пряко с клиентите, непременно трябва да съответствие на този морален кодекс. Посланието на ръководството е, че всички ние, с действията и думите си, редим пъзела, изобразяващ лицето на железницата пред обществото. Ден след ден, частица след частица, картината придобива реални измерения благодарение на нашите усилия. Важно е да осъзнаем и помним, че носим сериозна отговорност за реакциите, които предизвиква у хората името на нашата компания.

Инициативата на ръководството на БДЖ ЕАД има дълбоки корени в историята на железопътното дело у нас. Още през първите десетилетия на ХХ век българската железница съставя „Катехизис на железничаря”, което за пореден път ни убеждава в прозорливостта на тогавашните “строители на нова България”.

Звънът на чаши отшумява, еуфорията отстъпва място на делничния ритъм, но празникът трябва да остане в сърцата ни. Нека бъдем горди и достойни професионалисти, които водят железницата по пътя към Европа. Честит професионален празник, колеги!

.:: Начало ::.