ТЕЛЕГРАФ

 

Ръст в печалбите на руските железници

През 2005 чистата печалба на руските железници (ОАО РЖД) е нараснала с 11,4% в сравнение с 2004, достигайки 9,7 млрд. рубли. Себестойността на продадените стоки и услуги е нараснала с 13,1%, брутната печалба – с 18,1%, печалбата от продажби – със 17,8%. Приходите от товарните превози са достигнали почти 600 млрд. рубли, а тяхната себестойност – 480,5 млрд. рубли.

 

Възстановена е жп връзката между Грузия и Русия

След 13-годишно прекъсване, в края на май, беше възстановена жп връзката между Грузия и Русия. Засега тя ще се осъществява през Баку. Седмично ще се движат три влака Тбилиси - Москва. Както е известно, абхазкият участък от пряката жп линия между Грузия и Русия е затворен от 1992 насам. Сега се обсъжда технико-икономическата обосновка за възстановяването му. За целта през 2005 беше създаден руско-грузинско-арменско-абхазки консорциум. Стойността на проекта е 200 млн. долара.

 

Ръст на превозите по ТRACEKA

Обемът на товарните превози за първото тримесечие на 2006 през територията на Азербайджан, в рамките на Евроазиатския транспортен коридор (TRACEKA), достигна 11,7 млн. тона, което е 38,2% от целия обем на товарните превози в страната и с 14% повече от този през същия период на 2005.

 

През първото тримесечие на 2006 приходите от пътническите и товарните превози по този маршрут са нараснали с 4,1%, като в структурата на превозените стоки 61,8% са превозени с железопътен, 19% – с автомобилен и 19,2% – с морски транспорт.

 

200 млн. евро за латвийските железници

През следващите седем години за реализацията на най-големите проекти на латвийските железници (LDZ) ще бъдат отделени 200 млн. евро. Осъществяването на тези проекти ще позволи до 2013 товарооборотът на компанията да достигне 100 млн. тона, както и да се увеличи скоростта и сигурността на влаковете, а също качеството в обслужването на клиентите. 53 млн. евро ще отидат за реконструкцията на Рижкия жп възел, 56,4 млн. – за удвояването на жп линията Скривери - Крустпилс (коридор Изток - Запад), а 86,5 млн. – за проекта Rail Baltica, който се реализира в рамките на развитието на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T). До 70% от средствата ще дойдат от фондовете на ЕС.

 

Възстановиха жп връзката между двете Кореи

В края на май бяха пуснати едновременно два влака по двете жп линии, минаващи през демилитаризираната зона между двете корейски държави. С изпитателните влакове пътуваха правителствени чиновници, инженери и журналисти. Все още не е определен денят за официалното откриване на линията. Преди време бившият президент на Южна Корея Ким Те Чжун заяви, че през юни възнамерява да пътува с влак до Северна Корея, за да се срещне с нейния лидер Ким Чен Ир.

 

УЗ привличат транзит към дунавските пристанища

По разпореждане на Държавната администрация на железопътния транспорт, украинските железници (УЗ) публикуваха тарифите за превоза на редица транзитни стоки към дунавското пристанище Рени. Превозите ще се осъществяват през ГКПП Могильов - Подолски, а товарната номенклатура включва изкуствени торове от Беларус и леки петролни продукти от Русия. Целта е да се активизира дейността на пристанището, блокирана от конфликта в Приднестровието.

 

120 двуетажни влака за SNCF

Френските железници (SNCF) са обявили търг за доставката на 120 двуетажни влака TGV. Той включва твърда поръчка за доставка на 40 влака, както и опция за допълнителна доставка на още 80. Общата стойност на поръчката е 2,8 млрд. евро. Досега всички влакове TGV за SNCF бяха доставяни от Alstom.

 

Германия

Консорциумът EuRailCo, който обединява RATP Development и Transdev, спечели правото да извършва през следващите 15 години регионалните пътнически превози по линията Кьолн - Кобленц - Майнц. Консорциумът държи 75% от акциите на регионалния жп оператор Trans Regio.

 

Полша

През 2005 полските железници (РКР) са намалили загубите си до 178,8 млн. евро (срещу 543,9 млн. евро през 2004). В тази връзка РКР обвини местните власти, че не са изпълнили обещанието си да осигурят 122,5 млн.евро за регионалните жп превози. Според шефа на РКР Анджей Вач, само 4 от общо 11-те поделения са регистрирали загуби през миналата 2005, което доказва, че полските железници са в състояние да носят печалба.

 

Украинските железници стават акционерно дружество

Пред Върховната Рада на Украйна ще бъде представен проект за превръщането на украинските железници (УЗ) в акционерно дружество, със 100%-но държавно участие. Не е изключена и възможността за частична продажба на акции, но при всички случаи държавата ще запази контролния пакет. Проектът обаче предвижда продажбата на непечелившите активи на УЗ. Днес украинските железници са оценени на 4,4 млрд. долара, но според ръководството им, реалната стойност на компанията е около 19 млрд. долара.

 

Нидерландия

Концернът Mitsui Rail Capital Europe е възложил на NedTrain Consulting да монтира на 11 локомотива Vossloh G1206 оборудване ECTS, което ще позволи използването им по жп линията Бетюве. NedTrain Consulting ще монтира на локомотивите и система STM, позволяваща им да се движат по жп линии, снабдени с контролна система АТВ.

 

Испания

Компанията, стопанисваща жп инфраструктурата в Испания, ADIF е възложила на Alstom Transport и Isolux Ingeneria поръчка да инсталират и поддържат надземното електрическо оборудване на участъците Мадрид - Сеговия и Валдестиляс - Валядолид на високоскоростната жп линия Мадрид - Валядолид.

 

Япония

Председателят на японската железопътна компания JR East Масатаке Мацуда подаде оставка и занапред ще бъде старши съветник на компанията. Мястото му беше заето от бившия президент на железницата Мицутаке Оцука. Президент става Сатоши Сейно, а Тецужиро Тани беше назначен за изпълнителен вицепрезидент, отговарящ за планирането, информационните технологии, връзките с обществеността, правните и административните въпроси.

 

VR остават към Министерството на транспорта

Финландското правителство реши националните железници (VR) да останат подчинени на Министерството на транспорта и комуникациите, въпреки че през 2007 отговорността за повечето държавни компании в страната ще бъде прехвърлена от съответните министерства към министър-председателя.

 

ICE-3 и ETR-500 ще пътуват и във Франция

Според зам.председателя на френските железници (SNCF) Гийом Пепи, влаковете на немските железници ICE-3, както и електромотрисните влакове ETR-500 на TrenItalia ще получат сертификати, даващи им правото да пътуват по френската жп мрежа. Междувременно, SNCF са обявили търг за доставката на 50 (с опция за още 50) двуетажни високоскоростни влака, което може да доведе до първата в историята на Франция поръчка на високоскоростен подвижен състав, различен от стандартния на страната тип TGV.

 

Caterpillar купи Progress Rail Services

Американската компания Caterpillar купи за един милиард долара доставчика на подвижен жп състав Progress Rail Services. Сделката е част от стратегията на компанията да увеличи капацитета си в тази сфера. Progress Rail Services разполага с над 90 предприятия в Северна Америка и осигурява работа на 3700 души. Фирмата предлага широка гама от реконструиран и модернизиран подвижен жп състав и резервни части, както и заваряване на релси, ремонт на локомотиви и други услуги в тази област.

 

Танзания

Правителството на Танзания подписа договор с индийската консултантска компания Rites, която през август ще поеме надзора върху националната жп мрежа. Rites получи 25-годишна концесия да управлява мрежата, която е с дължина 2707 км, срещу сумата от 100,5 млн. долара. Компанията вече разполага с пет групи експерти в Танзания и ще поеме отговорността за пътническите и товарните превози, модернизацията на инфраструктурата и подвижния състав. Днес танзанийските железници (TRC) разполагат с 92 локомотива, 100 пътнически и 1300 товарни вагона. Концесионерите очакват обемът на товарните превози да достигне 900 хил.тона годишно.

 

Един милиард крони за Словашките товарни железници

След като словашкото правителство взе решение да не продава товарния жп оператор ZSKK Cargo, компанията обяви плановете си да инвестира един милиард крони през 2006. Около половината от тази сума ще отиде за модернизацията на подвижния състав на компанията, включващ 850 локомотива и 16300 вагона. През следващите пет години ZSSK Cargo възнамерява да поръча 500 товарни вагона с раздвижни стени и четириосни покрити хопър-вагони с отварящи се покриви. Ще бъдат доставени и 80 нови вагона Fals плюс още 200 вагона Shimmns. Ще бъдат обновени и модернизирани над 900 вагона, включително 80 тип Eanos за превоз на въглища (плюс още 70 през 2007). През следващите две години други 200 вагона тип Gbkks ще бъдат трансформирани във вагони Hirrs за палетизирани товари, а 300 Res вагона ще се трансформират във вагони тип Rils.

 

През първата година от съществуването си като самостоятелен оператор (2005) ZSSK Cargo е превозила 47,8 млн. тона товари, което й гарантира 21% от националния пазар на товарни превози. Целта през 2006 е да бъдат превозени 49,1 млн. тона. През миналата година компанията фиксира загуби от 699 млн. крони, тъй като беше принудена да плати такса от 5 млрд. крони  за достъп до националната жп мрежа.

 

Модернизация на жп линии в Узбекистан

През 2006 железниците на Узбекистан (УТЙ) ще приключат модернизацията на жп участъка Самарканд - Хаджидавлет, на стойност 156 млн. долара. Проектът предвижда рехабилитация на жп линията с дължина 341 км, която е част от Централноазиатската железопътна магистрала, чието значение за икономиката на страната се оценява като стратегическо. Досега са завършени 90% от работите, като финансирането на проекта се осъществява чрез кредити от Азиатската банка за развитие (70 млн. долара), Фонда на ОПЕК (5 млн. долара) и собствени средства на УТЙ. С реализацията му приключва програмата за реконструкция и модернизация на жп мрежата на Узбекистан, стартирала през 1999. В нейните рамки, през 2004 беше реализиран проектът за реконструкция на жп линията Чингелди - Ташкент - Самарканд, с дължина 320 км (стойността му е 126 млн. долара).

 

Очаква се, че изпълнението на програмата ще позволи значително да се повиши ефективността на товарните и пътническите превози, като средната скорост на пътническите влакове стигне 100 км/ч, а на товарните – 90 км/ч.

 

Днес общата дължина на жп мрежата на Узбекистан е 4126 км, като през следващите години ще бъдат изградени още 600 км жп линии.

 

Казахстан подкрепя Кавказкия жп коридор

Според азербайджанския транспортен министър Зия Мамедов, Казахстан е проявил интерес към проекта за изграждане на международен железопътен коридор Карс - Ахалкалаки - Тбилиси - Баку. Реализацията на проекта ще се обсъжда на срещата на министрите на транспорта на Турция, Грузия, Азербайджан и Казахстан, която ще се проведе през юли в Астана.

 

Както е известно, проектът за създаването на железопътния коридор включва изграждането на жп линията Карс - Ахалкалаки с дължина 98 км, от които 68 км – на турска и 30 км – на грузинска територия. Стойността на проекта варира между 365 и 420 млн. долара.

 

Пристанище Иличовск получи външно финансиране

Държавната вносно-износна банка на Украйна е станала посредник за финансирането на проекта за изграждането на територията на черноморското търговско пристанище Иличовск на нов производствено-промишлен комплекс – млекопроизводителен комбинат с мощност 2,5 млн. тона годишно. За целта френската банка  Caylon е отпусната 12,2 млн. евро.

 

Приключиха строителните работи в Порт Кавказ

В средата на юни бяха въведени в експлоатация морската гара и 2,5 км шосе до черноморското пристанище Порт Кавказ. Строителството е на стойност 60 млн. рубли. Новото шосе и сградата на морската гара ще гарантират по-сигурни и комфортни условия за обслужване на пътниците и стоките, ползващи международната фериботна линия, към която от няколко години насам проявяват интерес и български фирми.

 

Иран работи по жп коридора Север - Юг

Иран декларира, че възнамерява да ускори изграждането на железопътния транспортен коридор Север - Юг. В момента активно продължава строителството на жп участъка Решт - Казвин, а съвсем скоро ще стартира и строежът на жп линията Астара - Решт.

 

Иран активно работи и за развитието на другите видове транспорт по маршрута Север - Юг. Проектът за транспортен коридор Север - Юг цели създаването на единна железопътна мрежа, свързваща Европа, през Русия, Азербайджан, Иран и Индия, с държавите от Югоизточна Азия. За реализацията на проекта са необходими 600 млн. долара, като повечето работи предстои да бъдат извършени в Иран, който все още няма жп връзка с Азербайджан. Част от работите, на стойност 20 млн. долара, ще бъдат извършени в Азербайджан.

 

Китай демонстрира нарастващ интерес към проекта ТRАСЕКА

Според председателя на Комисията по товарните превози на ОСЖД Зубайда Аслаева, “Китай провежда балансирана политика за присъединяване към Международния транспортен коридор ТRАСЕКА (Европа - Кавказ - Азия)”, като за целта китайците предвиждат свързването на Транскитайската жп магистрала с TRACEKA.

 

Както е известно, коридорът официално е признат за международен от редица международни организации (ИСКАТО на ООН, Европейската конференция на транспортните министри – ЕКМТ, ОСЖД и др.) като един от “естествените транзитни мостове между Европа и Азия”. Днес международната общност разработва проект за изграждането на Трансказахстанска жп магистрала със стандартно европейско междурелсие, чиято цел е свързването на Китай с Иран и Турция, а оттам – с Европа. Основна роля за осъществянането на тази връзка между Китай и Югоизточна Азия и Европа ще играе казахстанската жп линия Алашанкоу (Китай) - Достик - Актогай - Джезказган - Бейнеу - пристанище Актау.

 

Очаква се, че инвеститори на проекта ще бъдат Китай и казахстанските железници с подкрепата на правителството на Казахстан.


.:: Начало ::.