ТЕЛЕГРАФ: БАЛКАНИТЕ

 

Словения залага на модернизацията

Реконструкцията на жп линията Копер - Любляна, удвояването на линията Копер - Диваца и електрификацията на участъка Прагерско - Ходош са приоритетните инфраструктурни проекти в Словения.

 

Наскоро транспортният министър Янез Божич потвърди, че планираните работи ще се извършват по две схеми, което е свързано с необходимостта да се привлекат повече средства от ЕС. Както е известно, линията Копер - Любляна е част от приоритетния за съюза Коридор № 5. Около 12,5 млн. евро ще са необходими за проекта, а реализацията му ще изисква още 700 млн. Очаква се проектът да бъде завършен през 2015. През 2008 трябва да приключи удвояването на линията Копер - Диваца, за което особено настояват пристанищните власти на Копер. Според Божич, електрификацията на жп линията от Прагерско до унгарската граница трябва да завърши до 2013 и ще струва 150 млн. евро.

 

Сръбските железници изместват българските и румънските

През първото четиримесечие на 2006 сръбските железници (СЖ) са превозили 4,330 млн. тона товари, като приходите им са достигнали 2,74 млрд. динара. Според генералния директор на СЖ Миланко Шаранчич, това е значително повече както в сравнение със същия период на миналата година, така и в сравнение с планираното.

 

Шаранчич подчертава, че ръстът е най-голям при международните превози, като от януари насам значителен брой товари преминават вместо през Румъния и България, през Сърбия. Шефът на СЖ анонсира и редица нови проекти, които ще бъдат финансирани от Европейската банка за възстановяване и развитие. Те включват доставката на товарни вагони, ремонт на локомотиви, реконструкция на жп линиите по Коридор №10, а също ремонт на гари, прелези и т.н. Според Шаранчич, през юни ще започнат и работите по изграждането на новата белградска гара Прокоп на стойност 200 млн. евро.

 

По-кратък престой на румънско-унгарските гранични гари

Ръководството на румънската жп компания за пътнически превози CFR Calatori е провело серия от разговори с партньорите си от унгарските железници за съкращаване времето за престой на влаковете по граничните гари между двете страни. Според директора на маркетинга на CFR Calatori Адриан Влайку, двете страни са стигнали до заключение, че граничният престой на влаковете с по-малко от седем вагона следва да бъде 17 мин., а на тези с повече от седем – 20 мин. Унгарските експерти са предложили да се използва опита на трансграничните жп преходи между Унгария и Австрия. Румънската страна настоява за по-бързо постигане на споразумение, тъй като през Унгария се осъществяват основните й транспортни връзки със Западна Европа.

 

Гръцките железници се разделят на три компании

До края на 2006 гръцките железници (OSE) ще се разделят на три компании. Това са ЕВИСИ, Влакове ОSE и Триасио-Геа 1. Целта е по-голяма прозрачност в управлението и по-сериозен контрол върху разходите на железниците. Финансирането на жп инфраструктурата ще се осъществява от гръцката държава. Днес в OSE работят около 7900 души.

 

По-високи стандарти за турските железници

Според генералния директор на турските железници (TCDD) Сюлейман Караман, осъществяването на проектите, по които днес работи TCDD, ще повдигне значително нивото на жп услугите в страната.

 

Така, след изграждането на високоскоростната линия между Истанбул и Анкара през 2008, разстоянието между двата града ще се изминава само за 3.10 часа. Според него, още до края на 2006 в експлоатация ще влезе скоростната жп линия между Анкара и Ескишехир, а скоростната жп връзка между Анкара и Коня (град в Централен Анадол) ще стане реалност през 2007.


.:: Начало ::.