Синоптична прогноза за  българската железница

Цветелина СТЕФАНОВА

 

Какво ще бъде времето над сектора “Железопътен транспорт”? Прогнозата зависи само от нас – от директора, машиниста, кондуктора, журналиста, политика, учения, дори от пътника. Всеки нов ден е битка, в която трябва да докажем, че железницата има бъдеще. С общи усилия можем да повлияем на неблагоприятните атмосферни условия. Сега нека видим какви бяха метеорологичните изненади през изминалия месец.

 

Времето беше променливо. Слънчевите лъчи се редуваха с черни облаци, силният вятър понякога отстъпваше на нежен летен полъх.

 

Сякаш вече свикнахме с тъмната сянка на приближаващата буря, която се вихри над железницата напоследък. Дори едрите капки дъжд не можаха да отмият кошмара от ромските набези над железопътната инфраструктура. Наглите грабежи отново бяха във фокуса на всички големи национални медии. Най-шокиращо за мен беше едно от заглавията - “Влак без релси”. Дали наистина ще станем свидетели и на такъв прецедент?

 

Но след опустошителната буря изгря жарко слънце. То погали с нежните си лъчи най-големия транспортен проект - модернизация и електрификация на жп линията Пловдив - Свиленград. И го събуди за нов живот... Гръцката компания ТЕРНА стартира ефективното изпълнение на първата фаза от инфраструктурния проект на обща стойност 340 млн. евро. Макар и с тригодишно закъснение, отново повярвахме, че по българските железопътни линии влаковете могат да се движат със 160 км/ч. Освен в Обединена Европа, България ще има шанса да се включи и в европейската железопътна система.

 

После времето над българската железница отново се заоблачи. Нахлу студен вятър, предизвикан от негативните журналистически статии по повод незадоволителното състояние на вагонния парк. Някои от пишещите братя дори коментираха, че луксозните новозакупени мотриси “Сименс” не могат да компенсират останалите остарели пътнически влакове. И пак познатите теми за чистотата, бързината и комфорта на българските влакове. Все с отрицателен знак. Новината, че БДЖ ЕАД възнамеря­ват да закупят на лизинг 100 второкласни пътнически ва­гона втора употреба до известна степен намали скоростта на вятъра. Скептиците вероятно ще отбележат, че подобрението ще бъде краткотрайно. Но може би идва трайно затопляне? Все пак не бива да забравяме, че климатът ни е умерен и честите смени на атмосферните условия имат логично обяснение.

 

В очакване на високите летни температури, БДЖ ЕАД въведе 20 % намаление на цените на билетите по 15 нови маршрута. Атрактивната релационна цена трябва да привлече туристите, отправили се към българското Черноморие. За съжаление, в последните години битката на железницата с автобусните превозвачи напомня на двубой между Давид и Голиат. Все по-малобройни стават запалените любители на железопътния транспорт. Все повече хора предпочитат да се придвижват по автомагистрала до лазурния брят. Дано дългосрочната синоптична прогноза за следващото лято обещава рязка промяна в климата над железницата...

 

Слънчево и топло за сезона беше в периода 12-15 юни 2006. Страната ни беше домакин на юбилейната 50-та сесия на Съвещанието на Министрите на транспорта на страните членки на Организацията за сътрудничество на железниците (ОСЖД). Уверихме се, че попътният вятър и нашите чуждестранни партньори ще ни помогнат да станем неразделна част от добре смазаната машина, наречена “Европейска транспортна система”.

 

Малки и големи радости, тъжни истини и нерешими проблеми – ежедневието на българската железница никога не е скучно. Като че ли едно важно събитие остана встрани от медийното внимание... БДЖ ЕАД подари пътуване с ретровлак на 200 деца от столични училища по повод 1 юни – Международният ден на детето. За втора поредна година се намериха хора, които поне за ден забравиха грозната действителност и предизвикаха детските усмивки. Приказното пътешествие развълнува малчуганите, които още дълго ще сънуват, че са машинисти.

 

Скоро ще забравим намаленията, новите вагони и юбилейното Съвещание на Министрите на транспорта от ОСЖД, но едва ли искрите в детските очи ще угаснат. Може би поне едно от тези деца ще превърне прекрасния спомен в своя професия. Усилията на екипа, реализирал това пътуване, ще бъдат възнаградени, ако тези деца почувстват дълбоко в себе си магията на железницата при всяко изсвирване на локомотив занапред. Този подарък не е просто PR-акция. Това е предаване на истинска емоция от едно поколение на друго.

 

Заедно проследихме промените във времето над железницата през изминалия месец. Едва ли можем да прогнозираме с точност какво ни очаква в близко бъдеще. Можем само да се надяваме на слънчево време...


.:: Начало ::.