ИНФОРМАЦИОНЕН ПУЛ

 

МПБ “Рила” стартира нови услуги

От 1 юни, чрез своето поделение Международно пътническо бюро “Рила”, БДЖ ЕАД предлага нови туроператорски услуги, включително продажба на билети на автопревозвачи и резервация на самолетни билети, и официално стартира електронното издаване на жп билети за международни пътувания. Първият електронен билет, издаден от МПБ “Рила”, беше връчен на транспортния министър Петър Мутафчиев по време на официалното представяне на новите услуги на бюрото. Присъстваха зам. министърът на транспорта Георги Петърнейчев и изпълнителният директор на БДЖ ЕАД Олег Петков.

 

В края на 2005 МПБ “Рила” кандидатства за лицензиране по Закона за туризма и през февруари 2006 БДЖ ЕАД получи удостоверение за регистрация като туроператор и туристически агент. Това позволява на МПБ “Рила” да предлага транспортни услуги за автомобили и авиопревозвачи, както и пакети туристически услуги. Вече са сключени договори за продажби на билети с няколко големи авто- и авиопревозвачи. Благодарение на разработената от ПИСТ, дирекция “Пътнически превози” и МПБ “Рила” информационна и билетоиздаваща система, бюрото е първото в България, което може да издава електронни билети, отговарящи на европейските стандарти RCT.

 

Специални летни оферти на БДЖ

БДЖ ЕАД въвежда 20%-но намаление на редовната цена на билетите при пътуване (отиване и връщане) с бързи или ускорени бързи влакове от Благоевград, Кюстендил, Перник, Сандански и др. до Варна и Бургас. Офертата важи за летния сезон – между 15 юни и 30 септември. Общо петнайсет са новите маршрути, за които през това лято железницата предлага т.нар. “релационна цена”, важаща за двупосочно пътуване и по-ниска с 20% от редовната. За удобство на клиентите си, БДЖ въвеждат и двайсетдневна предварителна продажба на билети и резервация на места за 9 ускорени бързи и 32 бързи влака, пътуващи до черноморския бряг.

 

Повече пътници в новите влакове на БДЖ

През първото тримесечие на 2006 броят на пътниците на БДЖ по линиите, по които се движат новите мотриси Дезиро, е нараснал средно с 30%. Най-голям ръст бележат крайградските превози в участъка Варна - Добрич - Кардам. Днес по националната жп мрежа се движат 16 нови дизелови мотриси, обслужващи 55 влака в 7 участъка, което е увеличило приходите на дружеството с 12%.

 

Ретровлак за Международния ден на детето

На 1 юни – Международния ден на детето, БДЖ ЕАД осигуриха на двеста деца от няколко столични училища атракционно пътуване около София с парен локомотив и три ретровагона. Парният локомотив, украсен с българския трибагреник и много цветя, се превърна в истинска атракция за малките си пътници, на които бяха раздадени и специални подаръци.

 

Удобен транспорт за хората с увреждания

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев обяви, че още през тази година ще започне да се осъществява програма за подобряване достъпа на хората с увреждания до всички видове транспорт. Сред целите на програмата е изграждането на специални съоръжения на жп гарите в Пловдив, Варна и Бургас.

 

БДЖ купува 100 вагона на лизинг

БДЖ ЕАД се готви да купи на лизинг 100 второкласни пътнически вагона. Те ще са втора употреба, като по-голямата част (90) ще са безкупейни. Доставката следва да се извърши на партиди, като срокът за доставката на всички вагони е десет години. Кандидатите за доставчици на вагоните могат да бъдат български или чуждестранни фирми. Офертите се набират от 17 юли, а срокът за закупуване на необходимите документи е 6 юли. Офертите ще бъдат отворени на 19 юли и разгледани от специална комисия, като сред основните фактори за оценката е цената.

 

Железниците се нуждаят от по-пазарно поведение

В края на май зам.министърът на транспорта Красимира Мартинова представи пред парламентарната транспортна комисия последния доклад на Европейската комисия (ЕК) за България. В доклада се посочва необходимостта от преструктуриране на жп транспорта, както и че в момента БДЖ ЕАД и НК ЖИ са натрупали твърде големи дългове. В хода на дискусията, председателят на Транспортната комисия проф. Йордан Мирчев посочи, че е необходим нов закон за жп транспорта, който да регулира по-нататъшното развитие на БДЖ и да направи дружеството по-атрактивно за инвеститорите. Според зам. министър Мартинова, привличането на инвестиции зависи от “бизнес-мисленето” и бизнес-ориентацията на БДЖ. Тя подкрепи инициативата на дружеството да започне рекламна кампания за привличане на повече пътници.

 

Стартира Интернет портал за незрящи

На 4 юни транспортният министър Петър Мутафчиев стартира версията на Интернет портала за незрящи, в присъствието на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Това е първата интернет страница от подобен характер в държавната администрация, даваща информация за услугите, които предлага дружеството към Министерството на транспорта (вкрючително и железниците), и улесняваща достъпа за хората с увредено зрение до тях.

 

НК ЖИ търси фирма за почистване на Централна гара

НК ЖИ обяви конкурс за възлагане почистването на Централна гара София. Става дума за почистването на 42 хил. кв.м. перони, 8824 кв. м. фасади и 50 хил. кв.м. коловози. Освен това фирмата, спечелила конкурса, ще трябва редовно да хигиенизира външните стълбища, ескалаторите, пешеходния тунел, прозорците и тоалетните на гарата.

 

Президентът ще следи изграждането на Дунав мост 2

При посещението си във Видин в края на май президентът Георги Първанов подчерта, че лично поема ангажимента да следи за изпълнението на инфраструктурните проекти в Северозападна България, включително изграждането на Дунав мост 2, ускорената реконструкция и модернизация на жп линията Видин - София, както и на пристанището на града.

 

Дискусия за жп линията Монтана - Берковица

Заместник-министърът на транспорта, изпълнителният директор на БДЖ ЕАД Олег Петков и генералният директор на НК ЖИ Димитър Гайдаров участваха в обществената дискусия “Трябва ли да се закрива жп линията Монтана - Берковица?”, която се проведе на 9 юни в Монтана. Както е известно, линията е включена в списъка на участъците от българската жп мрежа, носещи най-големи загуби за НК ЖИ. Въпреки това, шефът на компанията се ангажира да осигури 800 хил. лв., с които линията да бъде обновена до средата на 2007. На свой ред, инж. Олег Петков заяви, че след модернизацията на линията, БДЖ ще пусне по нея новите мотриси Дезиро.

 

БДЖ се стреми да обнови подвижния състав

По препоръка на министъра на транспорта Петър Мутафчиев, БДЖ ЕАД отправи официално запитване към железниците на Германия, Франция, Белгия, Швейцария, Австрия и Италия за включване в техните програми за безвъзмездно подпомагане или за предоставяне срещу заплащане, при облекчени условия и разсрочено плащане, на пътнически вагони втора употреба (или рециклирани).

 

Министър Мутафчиев на форума на ЕС в Люксембург

На 9 юни министърът на транспорта Петър Мутафчиев взе участие в заседанието на Съвета на Европейския съюз “Транспорт, телекомуникации и енергетика”, проведено в Люксембург. Сред обсъжданите теми беше ревизираното предложение за Регламент на Европейския парламент и на Съвета за обществените транспортни услуги за пътници в железопътния и автомобилния транспорт. В Люксембург министър Мутафчиев подписа от името на България и Споразумението за общо европейско авиационно пространство.

 

Отпадъците на столицата ще се извозват с влакове?

На среща между президента Георги Първанов, министрите на икономиката Румен Овчаров, на екологията Джевдет Чакъров и на транспорта Петър Мутафчиев и столичния кмет Бойко Борисов, беше обсъдена възможността отпадъците на столицата да бъдат съхранявани в открития рудник в ликвидация “Иван Русев”, край село Житуша в Пернишко. Рудникът е на 50-60 км от София и е достатъчно отдалечен от населени места. Близо до него минава жп линия, поради което балите вероятно ще се транспортират с влакове, а само в последния участък (6,5 км) – с камиони.

 

Дискутират законодателните промени в железниците

На 29 юни Парламентарната комисия по транспорт и съобщения организира публична дискусия на тема “Законодателни промени в железниците”. Сред поканените бяха министърът на транспорта, ръководителите на БДЖ ЕАД и НК ЖИ, ДП ТСВ, НТС, ВТУ “Каблешков”, както и представители на синдикатите, Съюза на спедиторите и чуждестранните транспортни предприятия у нас. Презентацията на председателя на комисията проф. Йордан Мирчев беше озаглавена “Българските железници – между оцеляването и европейската перспектива”.

 

Обсъждат Коридор №10 в Гърция

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев взе участие в срещата на транспортните министри по трансграничното сътрудничество в рамките на Общоевропейски транспортен коридор №10. Форумът се проведе на 15 и 16 юни на гръцкия остров Корфу. Основна тема на разговорите беше намаляване времето за преминаване на граничните контролно-пропусквателни пунктове на страните, през чиито територии минава Коридор №10.

 

Шефът на  AZD посети София

Генeралният директор на чешката компания AZD Зденек Хръдли посети София в края на юни. Той беше приет от министъра на транспорта Петър Мутафчиев. Срещна се с председателя на Парламентарната комисия по транспорт и съобщения проф. Йордан Мирчев и разговаря с генералния директор на НК ЖИ Димитър Гайдаров и изпълнителния директор на БДЖ ЕАД Олег Петков. Обсъдени бяха възможностите за нови инвестиции в българския транспорт.

 

Направи се и преглед на инвестиционната програма за изграждане на производствено-техническия комплекс на дъщерната фирма на AZD – Балкан САСТ.

 

По време на посещението си в София г-н Хръдли беше придружен от управителя на Балкан САСТ, Иван Ковачев. AZD е сред водещите доставчици на осигурителна и телекомуникационна техника за автомобилния и жп транспорт.


.:: Начало ::.