ALSTOM: нови решения за европейските железници

Сибила ВЛАЙКОВА

 

Обединението на Европа все по-настойчиво надскача рамките на документите и пожеланията на политиците, превръщайки се в реалност. След въвеждането на общи правила и валута, идва ред и на железниците, които сякаш са призвани да станат символ на преодолените препятствия по пътя към отварянето на все повече граници и либерализацията на пазара.

 

В наши дни, железопътните превози все още носят белезите на консервативните, национално специфични организации, които ограничават интероперативността. На територията на Европа съществуват 23 различни системи за сигнализация. Така например, за да свърже Париж, Брюксел, Кьолн и Амстердам, високоскоростният влак трябва да бъде оборудван с осем бордови системи за разчитане на различните местни сигнализации. Но това положение е на път да се промени. Съвместните усилия на Европейската комисия и водещи железопътни индустриални компании, като Alstom, вече се увенчават с въвеждането на единна европейска система за управление на влаковете – ERTMS (European Rail Train Management System).

 

Един от главните актьори в този процес на развитие е именно френският гигант Alstom. На 3-4 май тази година, в Рим, пред журналисти от Европа и света, Alstom представи същността и възможностите на ERTMS ниво 2, чиито конструктор и главен изпълнител е фирмата.

 

Става дума за универсална система за управление на влаковете, която се характеризира с приложимост към всички мрежи и всички типове железопътен транспорт. Според Франсоа Лакот, технически директор на Alstom Transport, създаването и въвеждането на ERTMS се дължи на две фундаментални причини: интероперативността и отварянето на пазарите. Както самият той казва, “универсалният стандарт дава път на истинската конкуренция в европейски мащаб, вместо всяка държава да развива своя собствена система и така да затвори вратите пред всички останали”.

 

Системата ERTMS, чиито главен изпълнител е Alstom, има три нива.

Ниво 1 се базира до голяма степен върху постоянния обмен на информация между наземните съоръжения и бордовата система. Информацията се предава от стандартни семафори (евросемафори), разположени по протежението на пътя. Бордови компютър сравнява скоростта на влака с максималната разрешена скорост и задейства автоматично спирачките, когато тя е превишена.

 

Ниво 2 включва система за контрол на влаковете. Освен бордовия компютър и семафорите, в нея влиза и GSM-R – комуникационен способ, основан на стандарта GSM, но с различни, специфични за железопътния транспорт, честоти и разширени възможности.

 

Ниво 3 (все още в процес на изпитания) има отношение към самото управление на трафика. Влаковете сами изпращат сведения за положението си по линията, което позволява оптимизиране на капацитета на пътя и намалява още повече необходимостта от наземни съоръжения.

 

Alstom вече са оборудвали с бордовата система Atlas ниво 2 над 500 влака в Швейцария. Благодарение на нея, влаковете сега могат да се движат със скорост до 200 км/ч, а времето за пробег от Берн до Цюрих е намаляло от 70 на 55 минути. Друг конкретен проект, реализиран от ALSTOM, е крайградската линия на Атина (60 км трасе между летището и Атина). ALSTOM са първите, които оборудват високоскоростна линия със системата ATLAS ERTMS, ниво 2: това е линията Рим-Неапол, с дължина 216 км и 18 гари, пусната в експлоатация през декември 2005 и официално открита през януари 2006. ALSTOM оборудват с бордовата система ATLAS 27 влака ETR 500, които се движат със скорост 300 км/ч.

 

На пръв поглед, системата изглежда доста скъпа – инсталирането й струва около 85 000 евро на километър. Но, както уточнява Шарл Карлие, старши вице-президент на Alstom Transport за Южна Европа, “като цяло, тази система не е по-скъпа от предишните”. Тя спестява средства за наземни и бордови съоръжения, както и (в крайна сметка) за обучение на машинистите, на които вече не се налага да познават различните системи за сигнализация.

 

Важно е да се отбележи, че Европейската комисия осигурява 50% от инвестициите за въвеждането на ERTMS.

 

Оборудването на линии и влакове със системата ERTMS не изчерпва дейността на Alstom. С повече от 35 производствени линии и присъствие в повече от 60 държави, ALSTOM предлага продукти и услуги на четири типа клиенти: оператори в градския транспорт и администратори, оператори на големите линии и собственици на подвижен състав; оператори на товарни превози и управители на железопътна инфраструктура. ALSTOM Transport, с годишен оборот над 5 млн. евро за финансовата 2005-2006 е сред световните лидери в железопътната индустрия. Компанията разполага с 26 000 служители, които работят в повече от 60 страни на света – Франция, Германия, Испания, Италия, Бразилия, Китай и САЩ са само някои от тях.

 

Къде сме ние? Макар и все още да е далеч от възможностите за високотехнологични железопътни превози, България вече се превръща в част от обединената европейска транспортна система.

 

За да заеме страната ни полагащото й се стратегическо място на либерализирания пазар на жп превозите, се налагат сериозни реконструкции и развитие както на инфраструктурата, така и на подвижния състав. Точно тази възможност за напредък и взаимноизгодно сътрудничество привлича у нас големи инвеститори в областта на железопътния бранш от ранга на Alstom.

 

Alstom проявяват интерес към големите инфраструктурни проекти, които би трябвало да останат наш национален приоритет, независимо от промените в политическата конюнктура.

 

Влакове на Alstom

Вид влак

Капацитет

пътници

Средно

разстояние (км)

Скорост

(км/ч)

Вид тяга

от

до

от

до

от

до

електри-ческа

дизе-лова

хиб-ридна

CITADIS

Градски: трамвай

150

300

20

40

20

70

Х

 

 

Regio CITADIS

Градски - крайградски

150

250

30

100

20

100

Х

Х

Х

METROPOLIS

Градски: метро

1000

2000

20

60

60

100

Х

 

 

X’TRAPOLIS

Крайградски

400

1000

30

90

100

140

Х

Х

 

CORADIA

Регионални - междуградски

50

600

30

200

140

200

Х

Х

 

PENDOLINO

Дълги линии - скоростни

250

650

200

800

200

250

Х

 

 

TGV/Duplex

Дълги линии - високоскоростни

350

520

300

1200

300

320

Х

 

 


.:: Начало ::.