ТЕЛЕГРАФ

 

150 нови локомотива за Trenitalia

Италианският национален железопътен оператор Trenitalia възложи на Bombardier доставката на 150 електрически локомотива, клас Е464 (3,5 МВт, 160 км/ч). Стойността на поръчката е 358 млн. евро. Доставката на локомотивите ще започне през февруари 2008 и ще приключи през март 2010. Преди това Trenitalia беше поръчала 538 локомотива Е464 на Bombardier, като 350 от тях вече са в експлоатация по италианската жп мрежа (3 кВ).

 

Китай поръча 500 електрически локомотива

Китайското Министерство на железниците е подписало с консорциума, обединяващ Bombardier, китайската компания Dalien Locomotives и Rolling Stock Works, договор за доставката на 500 товарни електрически локомотива. Общата стойност на поръчката е 1,1 млрд. евро, като Bombardier ще получи 370 млн. от тях.

 

Доставката на локомотивите (9,5 МВт, Со-Со), които са подобни на онези, използвани от шведския товарен жп оператор LKAB, ще стартира през 2009 и ще приключи през 2011. Двигателите и контролното оборудване ще бъдат произведени в заводите на Bоmbardier в Европа, а самите локомотиви ще бъдат сглобени в заводите на китайския филиал на компанията Bombardier CPC Propulsion Systems, както и в тези на Dalien Locomotives и Rolling Stock Works.

 

Германия

Германската компанията ELH, произвеждаща жп талиги, е сключила с американската фирма Timken договор за доставка, ремонт и подмяна на износени лагери за жп колоосни букси, използвани в талигите “Optitrack”, които са предназначени за Великобритания. Междувременно, в публикувания наскоро отчет на Федералната сметна палата се отбелязва, че през последните години значително се е влошило състоянието на жп мрежата в Германия. В него са посочени 2300 проблемни участъка и се твърди, че общият обем на неизпълнените работи от немските железници (DB AG) за периода 2001 - 2006 е достигнал 1,5 млрд. евро.

 

Унгария

Унгарските железници (МАV) са закупили от немската компания IVU Traffic Technologies софтуерен продукт, който ще бъде използван за усъвършенстване на разпределянето на подвижния състав и обслужващия ги персонал, като целта е постигането на по-голяма ефективност.

 

Израел

Израелският министър на транспорта и пътната безопасност Шаул Мофаз е помолил израелските железници (ISR) да ускорят проектирането на железопътната връзка между Хайфа и Назарет. Стойността на линията е около 1 млрд. шекела, които не са включени в сегашния бюджет на ISR.

 

Италия

Италианската компания Trentino Transport е поръчала на Alstom доставката на четири двувагонни дизелови мотриси Minuetto. Мотрисите ще обслужват линията Тренто - Борго Валзугана. Стойността на поръчката е 16 млн. евро.

 

Южна Корея

Южнокорейското правителство е решило да отпусне 450 млрд. вона за по-нататъшното развитие на технологиите Maglev (т.е. влаковете на магнитна възглавница) от корейския Institute Machinery & Materials и компанията, произвеждаща подвижен състав Rotem. Според шефа на дирекция в Министерството на строителството и транспорта Йън Дон-ин, за целта се планира изграждането, до 2012, на 7-километров опитен участък, по който влаковете на въздушна възглавница ще се движат със скорост 110 км/ч.

 

Филипините

Китайската национална машиностроителна корпорация ще изгради 45-километровата жп линия между филипинската столица Манила и северното пристанище Лусон. С изграждането на двойна жп линия, чиято обща стойност е 500 млн. долара, стартира втората фаза на проекта за сътрудничество между Китай и Филипините в железопътната сфера.

 

Южна Америка

Четиринайсет чуждестранни компании кандидатстват в търга за изпълнител на проекта за изграждане на железопътна линия през Андите, която да свърже Аржентина и Чили. Сред кандидатите са известни фирми от Испания, Япония и Германия.

 

Рекорден ръст на доходите на Knorr-Bremse

Водещият производител на спирачки – немската група Knorr-Bremse, съобщи за рекорден ръст на доходите си през миналата 2006. Те са достигнали 3,1 млрд. евро, т.е. нараснали са с над 14% в сравнение с 2005 (2,7 млрд. евро). В Европа доходите на компанията са нараснали от 1,8 до 2,1 млрд. евро, като основната заслуга за това е на нейното железопътно поделение, постигнало консолидацията на своите испански и италиански филиали – Merak Sistemas Integrados de Climatizacion и Microelettrica Scientifica. В Азия, доходите на Knorr-Bremse са нараснали от 179 до 200 млн. евро.

 

Днес в компанията работят над 13 хиляди души. Нейното ръководство смята, че тенденцията за ръст на доходите ще се запази и през 2007, като, наред с европейския, особено се разчита на китайския пазар.

 

Пакистан

Пакистанските железници (PR) възнамеряват да поръчат доставката на 300 товарни вагона и 75 локомотива в рамките на програмата за обновяване и модернизиране на своя подвижен състав. Очаква се търгът да привлече редица авторитетни западни компании доставчици.

 

Полша

CB Rail и GE Transportation са подписали договор за модернизацията на 20 дизелови локомотива M62/ST44, които ще бъдат снабдени с нови тягови модули и с изцяло подменено тракционно оборудване. Локомотивите ще бъдат сертифицирани за работа по полската и германската жп мрежа, след което ще кандидатстват за получаване на лиценз за оператори с право на открит достъп – т.е. за осъществяване на трансгранични превози.

 

Камбоджа

Кралските железници на Камбоджа са купили 100 товарни и пътнически вагона от Виетнамските железници.

 

РЖД ще изгради 10 логистични центъра

През следващите 2 - 3 години руските железници (ОАО РЖД) възнамеряват да изградят в най-големите транспортни възли на Русия 10 логистични центъра, които да осигурят пълния цикъл операции по обработването на товари и контейнери. Програмата на РЖД предвижда провеждането на комплексни прединвестиционни и предпроектни изследвания и разработки, както и създаването на необходимата юридическа база. Първият етап от реализацията на концепцията ще позволи основните транзитни потоци да бъдат преориентирани от гарите в пределите на Москва, към тези от Подмосковието.

 

Вторият етап предвижда създаването на опорна мрежа от терминално-логистични центрове по основните направления на трафика в системата на международните транспортни коридори. В големите транспортни възли, като Москва, Санкт Петербург, Калининград, Новосибирск, Нижни Новгород, Свердловск, Красноярск, Новоросийск и Владивосток ще се формира опорна мрежа от терминално-логистични центрове с единно организационно-икономическо и юридическо ръководство.

 

Третият етап предвижда изграждането на терминално-складови комплекси с регионално значение.

 

ОАЕ ще инвестират в грузинската логистика

Обединените арабски емирства ще инвестират близо 700 млн. долара в изграждането на специални свободни зони в Грузия. Споразумението беше постигнато по време на посещението на грузинския президент Михаил Саакашвили в ОАЕ. 300 млн. долара ще бъдат вложени в изграждането на новото контейнерно пристанище в Поти, а още толкова – за създаването на специална свободна зона в града. Освен това, в Тбилиси ще бъде създадена специална свободна зона и логистичен парк, в който ще бъдат вложени още 100 млн. долара. Контролът върху реализацията на проектите ще се извършва от холдинга Dubai World.

 

Железниците намаляват вредните газови емисии

През последните години британските жп оператори често бяха критикувани за това, че закупеният от тях нов подвижен състав е по-мощен и изразходва повече енергия на пътник/километър от досегашния, като това се отразява и върху цената на поддръжката на линиите. Според генералния директор на Асоциацията на железопътните оператори (ATOC) Джордж Мюир обаче, истината е, че през последните 10 години железниците са намалили емисиите на въглероден двуокис с близо 20%. За същия период консумацията на гориво е нараснала само с 3%. Както отбелязва по този повод Мюир: “железниците стават все по-екологичен вид транспорт и нашият най-голям принос в борбата с глобалното затопляне, предизвикано от вредните емисии на т.нар. “парникови газове” (и най-вече на въглероден двуокис), ще бъде да си извоюваме по-голям дял от националния транспортен пазар”.

 

Високоскоростна железница в Калифорния

Засега продължаващите вече доста години опити за изграждането на високоскоростни жп линии в САЩ не се увенчават с успех. В щат Калифорния обаче нещата изглеждат малко по-различно. Там проектите за създаването на високоскоростна жп линия (за скорост 350 км/ч), която да свърже Сакраменто, Сан Франциско, Лос Анжелис и Сан Диего, бележат известен напредък. Стойността на проекта е 37 млрд. долара, като през януари бордът на директорите на държавната компания High Speed Rail Authority (HSRA) реши да отпусне 300 млн. долара за изготвянето на инженерни проекти за линията.

 

Така, компанията Arup получи пет-годишен договор за проекта на участъка Фресно - Палмдейл, който ще бъде изготвен съвместно с URS и Hatch Mott MacDonald. На свой ред, DMJM Harris и HNTB ще проектират участъка между Ориндж Каунти и Сан Диего. След като приключи участието си в изграждането на високоскоростната жп линия между тунела под Ламанш и Лондон (300 км/ч), Arup се готви да прехвърли 200 от най-квалифицираните си инженери в Калифорния.

 

Големият проблем в проекта за високоскоростната жп линия в западния американски щат е свързан с намерението на губернатора Арнолд Шварценегер да намали годишния бюджет на HSRA за 2008 от 14 само до 1-2 млн. долара. На свой ред, изпълнителният директор на компанията Мехди Моршед е поискал 103 млн. долара.

 

Сега местните власти трябва да решат дали да подкрепят провеждането, през ноември 2008, на референдум за пускане на облигационен заем на стойност 9,95 млрд. долара, с който да се финансира изграждането на линията.


.:: Начало ::.