ТЕЛЕГРАФ: БАЛКАНИТЕ

 

Нов модел вагони на Romvag SA

Румънската компания Romvag SA Group от град Каракал представи в началото на март своя най-нов и модерен товарен жп вагон. На тържеството по този повод присъстваха Кристиян Бурки – президент на IRS Group, Ливиу Бобар – генерален управител на CFR Marfa, и генералният директор на Romvag SA Йон Диною. Новият вагон, тип Habbillns, е най-дългият от този вид в Европа. Дължината му (с буферите) е 22 024 мм, а собственото му тегло е 27 т. Той може да пренася до 63 т товари, като полезното пространство на пода е 62,4 кв. м, а полезният обем – 167, 3 куб. м. Вагонът е с плъзгащи се стени и е съобразен с изискванията на директива 571-3 на UIC. До края на март CFR Marfa (т.е. румънската национална компания за товарни превози) получи 50 вагона от този тип, които ще бъдат използвани както за вътрешни, така и за международни превози. Те ще се използват за голямотонажни превози, превози на палетни товари, малки пратки, хартия и т.н., изискващи сигурност и защита от атмосферните влияния.

 

ServTrans ще обслужва връзката Полша - Румъния

Частната транспортна компания ServTrans Invest, която е сред най-големите в Румъния, ще осъществява товарни превози по жп линията Даброва (Полша) - Галац (Румъния). Превозите стартираха през март и обслужват нуждите на завода Mittal Steel в Галац. Влакът включва 25 вагона тип Rgns и ще пренася метални плочи от Полша за завода в Галац. Всеки вагон може да превозва по 56 тона. ServTrans осъществява подобни превози в Унгария (заедно с CER Co), в Словакия (заедно с BRKS), в Чехия (заедно с CD) и в Полша (заедно с PCC Rail). Влакът между Даброва и Галац ще се движи на всеки три дни.

 

Правителствен мониторинг на железниците

Румънското правителство реши да внесе промени в списъка на наблюдаваните от него предприятия. Сред общо 16-те компании, обект на правителствения мониторинг, са Electroputere Крайова, Rulmentul Брашов, както и трите водещи железопътни компании: CFR Calatori (за пътнически превози), CFR Marfa (за товарни превози) и CFR SA (стопанисваща румънската жп инфраструктура). Според говорителката на румънското правителство Камелия Спатару, решението е взето въз основа на анализите на основните икономически и финансови показатели на въпросните предприятия, като особено внимание е обърнато на размера на загубите и задълженията им.

 

Модернизация на жп мрежата в Македония

Правителството на Република Македония възнамерява да отпусне 2,44 млн. евро за строеж, ремонт и модернизация на железопътната инфраструктура в страната. Сумата ще бъде отпусната до края на настоящата 2007. 1,2 млн. евро ще отидат за ремонта на жп линията Табановце - Карпош, с дължина 5,7 км. Други 195 хил. евро са предвидени за ремонта на жп линията Градско - Сивец. Около 320 хил. евро са предназначени за монтирането на сигнализация в железопътния участък между Демиркапийска клисура и Гевгелия. За електрификацията на жп гара Скопие-юг ще бъдат отпуснати над 117 хиляди евро, а за поддръжка на железопътната инфраструктура са предвидени още над 570 хиляди евро.

 

Румъния и Египет си сътрудничат в жп сферата

По време на посещението си в Египет в края на февруари, румънският президент Траян Басеску е разговарял с президента Хосни Мубарак и министър-председателя Ахмед Назив. Двамата президенти са изразили недоволството си от недостатъчния икономически обмен между Румъния и Египет и са набелязали конкретни мерки за развитие на сътрудничеството в сферите на високите технологии, в енергетиката, в жп инфраструктурата и доставките на румънски подвижен жп състав.

 

Приватизацията на сръбската жп индустрия

Словашкият производител на подвижен жп състав ZOS Търнава е платил 140 млн. динара за 77,7% от акциите на сръбската фабрика за вагони и талиги “Гоша” в Смедеревска паланка. ZOS Търнава възнамерява да използва сръбската фабрика, за да разшири собствения си производствен капацитет. Тя ще инвестира допълнително 4,5 млн. евро в “Гоша” и няма да съкращава 630-членния й персонал.

 

Междувременно, италианската компания Friulexport плати 15 млн. евро за три завода на нишката група MIN Holding, произвеждащи, съответно, локомотиви, вагони и специална жп техника. Италианците ще вложат допълнително 1,3 млн. евро за модернизирането на трите завода, които ще продължат да работят поотделно.

 

В рамките на продължаващата приватизация на сръбската жп индустрия, на 30 март приключи приемането на офертите за 70% от акциите на завода за подвижен жп състав Zelvoz в Смедерево, чийто приход през миналата година беше 6,1 млн. евро.

 

Клуб на транспортните журналисти в Сърбия

На 16.02 беше създаден клуб на сръбските журналисти, отразяващи проблемите в транспортната сфера. В клуба членуват над 40 души.

 

Започва реконструкцията на жп моста в Панчево

Скоро ще стартира реконструкцията на моста в Панчево. Тя предвижда удвояването на жп линията между Белград и Панчево, минаваща по моста. Проектът ще се реализира на две фази, всяка от които ще трае по 6 месеца. Негов автор е CIP – Белград.


.:: Начало ::.