2012
2011
2010
2009
2008
2007
archives

DB очакват рекордна печалба

Германските железници (DB AG) обявиха, че очакват най-голямата печалба в историята си през 2012, въпреки заплахата от нов икономически спад в страната. Според вътрешен доклад, DB разчитат да получат печалба от 2,75 млрд. евро (без данъците), т.е. пет пъти повече, отколкото през 2011. Очаква се 1/3 от печалбата да дойде от инфраструктурни такси, а друга 1/3 – от субсидираните от държавата регионални жп превози. DB планира да увеличи печалбата си до 3,85 млрд. евро през 2016.

 

Нов пътнически жп оператор в Испания

Испанският автобусен превозвач Avanza обяви, че е създал нова компания Avanza Tren, която ще се включи на пазара за пътнически жп превози след неговата либерализация. Avanza Tren има първоначален капитал от 100 000 евро и все още не е получила лиценз за жп оператор. Междувременнно, през 2011 друг автопревозвач – Alsa (част от британската група National Expres) получи такъв лиценз. Avanza е създадена през 2002 чрез сливането на компаниите Auto Res, Vitrasa и Tuzsa, а през 2006 беше купена от Doughty Hanson за 600 млн. евро.

 

Ръст на товарните и пътническите превози на РЖД

Според ръководството на руските железници (ОАО РЖД), през 2011 те са превозили 995 млн. пътници, което е с 4,8% повече, отколкото през 2010. Обемът на товарните превози пък е достигнал 1,241 млрд. т, което е с 2,9% повече, отколкото през 2010. Най-голямо увеличение на товарните превози е регистрирано от поделенията на РЖД в Северен Кавказ (8,6%), Южен Урал (5,2%) и Западен Сибир (3,8%). В същото време тяговият разход на електроенергия е намалял с 0,5%, а на дизелово гориво – с 0,6%, което е позволило на РЖД да икономисат над 720 млн. рубли.

 

Полша замразява високоскоростните проекти

Полският транспортен министър Славомир Новак обяви, че плановете за изграждането на нова високоскоростна мрежа между Варшава, Познан и Вроцлав до 2020 ще бъдат отложени за след 2030. Причината е, че страната трябва да се концентрира върху модернизацията на съществуващите жп линии и не може да си позволи да инвестира в нови проекти. Смята се, че високоскоростната жп мрежа ще струва между 7 и 9 млрд. евро.

 

SNCF Fret продължава да е на загуба

Въпреки предприетите мерки, през 2011 товарната компания на френските железници SNCF Fret не можа да намали загубите до планираното ниво. Очаква се те да достигнат 446,8 млн. евро, при оборот от 1,2 млрд. евро. В същото време, приходите са се повишили, достигайки 598,6 млн. евро. SNCF Fret продължава да губи битката с частната конкуренция (ECR, която е филиал на DB, Еuroporte – филиал на Eurotunel и др.). Обемът на превозите й падна значително от лятото на 2011 насам, когато компанията загуби важен клиент. За да намали разходите си, през 2012 SNCF Fret планира да съкрати над 1500 души.

 

Италия инвестира в жп инфраструктурата

Италианското Министерство на икономическото развитие и инфраструктурата потвърди, че за инфраструктурни проекти ще бъдат инвестирани 4,8 млрд. евро. Част от средствата ще отидат за метрото на Неапол (200 млн. евро), Болоня (220 млн.), Милано (330 млн.) и Торино (106 млн.), както и за трамвайната мрежа на Милано (121 млн.). Друга част ще бъдат инвестирани в жп линията Бари - Таранто (31 млн. евро), тунела под прохода Бренер (45 млн. евро за проектиране), жп линията Ро - Галарате (90 млн.) и теснопътната жп линия Ferrovia Circumetnea на остров Сицилия (90 млн. евро).

 

Ръст на товарните и пътническите жп превози в Китай

От януари до ноември 2011 по китайската жп мрежа са превозени 3,59 млрд. т товари, което означава ръст от 8% (266 млн. т), в сравнение със същия период на 2010, когато товарният оборот нарасна с 6,5%, достигайки 2,7 трилиона тонкилометри. През този период броят на товарните вагони, движещи се по китайската жп мрежа, е бил средно 168 694 дневно, т.е. със 7,2% (11 312 вагона) повече, отколкото през 2010. Превозите на въглища са нараснали с 13,5% (246,6 млн. т), достигайки 2,07 млрд. т. Превозите на петролни продукти са нараснали със 123,4 млн.т, на жито – с 88,8 млн.т, а на пестициди – със 78,1 млн. т. За същия период пътническите превози са нараснали с 10,9% (169 млн.), достигайки 1,72 млрд. души. Оборотът е нараснал с 8,5%, достигайки 887,4 млрд. пътникокилометри.

 

Ирански компании инвестират 4 млрд. долара в жп проект

Според иранския транспортен министър Али Никзад, няколко ирански частни компании са готови да инвестират общо 4 млрд. долара в изграждането на вискоскоростната жп линия Техеран - Машхад. Реализацията на проекта ще позволи влаковете по линията да се движат с 200 км/ч, като се очаква тя да стартира в рамките на следващите две години.

 

Thello вече конкурира SNCF

На 11 декември 2011 международната компания за пътнически превози Thello, създадена от Trenitalia и Veolia Transdev, започна да обслужва маршрута Париж - Венеция. Съставът включва 10 вагона, наети от Trenitalia, и локомотив, нает от филиала на SNCF Akiem. Доскоро маршрутът се обслужваше от компанията Artesia (филиал на SNCF и Trenitalia). Thello разчита да превозва по 250 000 пътници годишно, запълвайки 80% от капацитета на влаковете си. В момента едва 5% от пазара за пътнически превози във Франция е “отворен” за външна конкуренция.

 

OBB намаляват загубата за 2011

Австрийските федерални железници (OBB) прогнозират, че през 2011 загубата им ще се окаже по-малка от първоначално планираната. Смята се, че тя може да достигне 28 млн. евро, при първоначално предвидени 48 млн. Ръководството на ОВВ обяви, че служителите на компанията могат да разчитат на бонус от 180 евро, ако във всичките й сегменти бъде регистриран положителен оперативен резултат за 2011.

 

OHL ще строи жп линия в Русия

Чешката компания OHL ZS и руската Ярмалска железопътна компания подписаха договор за реализацията на т.нар. проект “Полярен Урал”. Той включва изграждането на 390 км жп линия от Обская до Надим и Салехард в Сибир. Това ще стане за четири години, като общата стойност на проекта е 2 млрд. евро. Той ще се реализира на три етапа: Салехард - Надим, Обская - Салехард и жп мост на река Об. Договорът беше подписан при посещението на руския президент Медведев в Прага.

 

Японски експерти за скоростна жп линия в Индия

Индийските железници (IR) възложиха на японски консорциум да проучи възможността за пускане на “влак-стрела” по високоскоростния жп коридор Хайдерабад - Ченаи. Консорциумът, който обединява Japan External Trade Organisation (Jetro), Oriental Consultancy и Parsons Brinkhoff India, трябва да изготви предварително проучване за 664-километровата жп линия Хайдерабад - Виджайвада - Ченай.

 

ЕБВР подпомага украинската жп индустрия

Европейската банка за възстановяване и развитие ще отпусне заем от 10 млн. евро на частната украинска компания “ЛугЦентроКуз”, произвеждаща ключови компоненти за жп вагони и локомотиви. Средствата са предназначени за подобряване качеството на произвежданите части, укрепване позициите на компанията в традиционните й пазари в Украйна и ОНД, както и повишаване конкурентоспособността й на пазарите в Европа, Северна Америка и Индия.

 

Ansaldo STS с нова поръчка във Франция

Компанията Ansaldo STS получи от френския инфраструктурен управител RFF поръчка за доставката на система за сигнализация за 106-километровата секция Бодрекур - Венденхайм (край Страсбург) на Източноевропейската високоскоростна жп линия. Договорът е на стойност 15 млн. евро, като работите по него следва да приключат до февруари 2016.

 

RENFE пусна контейнерен влак Барселона - Антверпен

Испанският национален жп превозвач RENFE пусна контейнерен влак до Белгия (по маршрута Барселона - Антверпен), през високоскоростния жп тунел под Пиренеите. RENFE ще осигурява по три влака (всеки с дължина 600 м) седмично за нуждите на компанията Hupac, като за целта ще използва дъщерната си компания Contren, специализирана в контейнерните превози. Маршрутът през Пиренеите съкращава времепътуването с 6 часа.

 

Bombardier доставя вагони за DB

Bombardier Transportation ше доостави 18 вагона TWINDEXX Vario, предназначени за регионалните влакове на германските железници (DB AG). Договорът на стойност 34 млн. евро е част от рамково споразумение, подписано през 2008. 18-те нови двуетажни вагона, поколение 2010, с нисък под, ще обслужват регионалната мрежа на DB “Kreuz Bremen”.

 

Китай продължава с високоскоростните проекти

Демонстрирайки пред публика своя нов високоскоростен влак, който е способен да се движи с 500 км/ч, Китай дава да се разбере, че забавянето на плановете му в сферата на високоскоростните жп превози, породено от кризата и инцидента през миналата 2011, е само временно.

Според някои китайски медии, производителят на новия влак China South Locomotive го подготвя да постигне скорост от 600 км/ч по време на предстоящите изпитания, което ще означава подобряване на досегашния световен рекорд на френския TGV. Шефът на China South Locomotive Чжао Сяоган обаче е категоричен, че когато влакът влезе в експлоатация, ще се движи доста по-бавно, отколкото са възможностите му. “Тъй като най-важно за нас е да гарантираме максимална сигурност, по време на изпитанията ще установим точната граница, която не бива да се надхвърля” – посочва той.

Както е известно, изграждането на новия влак беше одобрено от министрите на железниците и на технологиите през януари 2011, когато Китай все още не можеше да се нарадва на своята високоскоростна жп мрежа (най-голямата в света), изградена само за няколко години. От 2007 насам, китайците построиха над 10 000 км високоскоростни жп линии. Тази радост обаче беше помрачена от сблъсъка на два високоскоростни влака през юли, когато загинаха 40 души (най-вероятната причина е повреда на системата за сигнализация), а правителството реши да прекрати работите по високоскоростната мрежа и да намали скоростта на повечето обслужващи я влакове.