2012
2011
2010
2009
2008
2007
archives

Приватизират CFR Marfa до октомври 2012

Румънското правителство и МВФ се споразумяха, че националният товарен жп превозвач ще бъде поставен в списъка за приватизация и продаден, като процесът трябва да приключи до октомври 2012 с участието на ЕБВР и Световната банка. Правителството се ангажира да избере консултант за приватизацията до края на януари 2012, да публикува проспект с предлаганите за продан акции до средата на юни и да финализира приватизационната процедура до края на октомври.

 

Нов частен интермодален терминал край Плоещ

В края на 2011 Аlinso Group представи своя интермодален жп терминал в района на румънския град Плоещ, който е първият от този тип в района и ще се управлява съвместно с австрийския жп оператор Rail Cargo Austria. В първата фаза на проекта са инвестирани 7 млн. евро, най-вече за последно поколение технологии и екологични решения. Първоначално терминалът  ще бъде с площ 19,5 кв. км, 1,13 км жп линии и складов капацитет 1028 TEU, а в крайната фаза ще разполага с 10 ха площ, 2,2 км жп линии и складов капацитет 5000 TEU. Новият терминал Allianso ще действа като хъб за стандартни контейнери и обемни товари.

 

CFR подписа договори за реконструкция на жп участъци

В началото на декември румънският жп инфраструктурен управител CFR подписа седем договора за реконструкция и модернизация на жп участъци, на обща стойност 216 млн. евро. С най-висока стойност (176,8 млн. евро) сред тях е договорът с италианската компания Impressa Pizzaroti & C. за реконструкция на 35,4-километров жп участък в Западна Румъния.

 

CFR Marfa пуска ферибот между Констанца и Истанбул

Румънският национален товарен жп превозвач CFR Marfa подготвя пускането на фериботна жп връзка между фериботния терминал на компанията в Агигея (Констанца) и истанбулското пристанище Пендик. Това е част от стратегията на CFR Marfa за развитие на комбинираните превози. Откриването на фериботната линия между Констанца и Истанбул ще разкрие нови възможности за товарния трафик между Турция и Румъния, както и между Европа, Азия и Близкия изток.

 

HZ Holding обяви резултатите си за 2011

Ръководството на хърватските железници (HZ Holding) прогнозира, че през 2011 компанията ще регистрира оперативна печалба от 83,2 млн. куни (11,1 млн. евро). В същото време загубите на железниците са намалели с 33,7%, достигайки 41,8 млн. куни. Общите приходи на HZ са 0,55 млрд. евро (спад с 4,2%, в сравнение с 2010), а разходите са 0,57 млрд. евро (спад с 4,7%). Според шефа на HZ Holding Златко Рогожар, през 2012 компанията за първи път може да постигне реална печалба, макар и символична (80 000 евро). През 2011 HZ e инвестирала 47,84 млн. евро в подвижен състав и 88,65 млн. в жп инфраструктура.

 

HZ Cargo подписа договор с косовската Trainkos

Хърватският национален товарен жп превозвач HZ Cargo подписа договор за сътрудничество с косовския жп превозвач Trainkos. Той предвижда подобряване на двустранните отношения, осъществяване на дейности от взаимен интерес и подобряване конкуренцията на жп пазара. Както е известно, през септември 2011 косовските железници се разделиха на две компании: жп превозвач, в лицето на Trainkos, и инфраструктурен управител, в лицето на Infrakos.

 

Преговори за нов колективен договор в МЖ

В края на декември стартираха преговорите за нов колективен трудов договор в македонските железници (МЖ). Въпреки че според шефа на МЖ Оливер Деркоски ще бъдат взети предвид предложенията на всички категории служители на железниците, ръководството отказа да преговаря с новосъздадения Автономен синдикат на инженерите по жп транспорта, който повдигна въпроса за лошите условия на работа, застрашаващи безопасността на жп трафика.

 

Първи договор по руския заем от 800 млн. долара за Сърбия

На 16 декември беше подписан първият договор за реконструкция на участък от сръбската жп мрежа със средства от руския заем в размер на 800 млн. долара, предназначен за различни инфраструктурни проекти в Сърбия. Той е за 15-километровата жп линия между Белград и Панчево. Проектът на стойност 50 млн. евро ще стартира през февруари или март 2012. С руски пари ще бъдат финансирани изграждането на 68-километровата жп линия между Валево и Лозница, реконструкцията на 110 км жп участък по Коридор №10, както и доставката на нови дизелови влакове, произведени в Русия.

 

Акционерите на ZRS отхвърлиха плана за финансова консолидация

Акционерите на железниците на Република Сръбска (част от Федерация Босна и Херцеговина) – ZRS, отхвърлиха представеният от ръководството на компанията план за финансова консолидация, предвиждащ в частност съкращаване броя на служителите й от 3600 до 2600 души. Според генералния директор на ZRS Драган Саванович, основната причина за това е, че планът все още няма формално одобрение от правителството. Той обеща, че съкращенията ще бъдат извършвани постепенно, като процесът ще приключи през 2013.

 

ZS e инвестирала през 2011 18 млн. евро в подвижен състав

Ръководството на сръбските железници (ZS) съобщи, че през миналата 2011 компанията е инвестирала, съвместно с държавата, около 1,9 млрд. динара (18,1 млн. евро) за ремонта на 1042 товарни и 73 пътнически вагона, три електромотрисни влака и седем локомотива.

 

ZS планират заем от 1,2 млрд. евро през 2012

Ръководството на сръбските железници (ZS) планира да осигури 1,2 млрд. евро от заеми и да ги използва за подобряване състоянието на железопътната инфраструктура и доставката на нови влакове. Сред потенциалните кредитори е чешката Export Bank, като, според генералния директор на ZS Милован Маркович, парите, получени от нея, ще отидат за реконструкция и електрификация на железопътния участък Ниш - Димитровград. През 2011 ZS стартират два важни проекта: изграждането на жп мост над Велика Морава, по трасето на Коридор №10, както и на нов жп мост в Нови Сад. Междувременно, пристигна първият от 12-те руски мотрисни влака (произведени от Метровагонмаш), които ще бъдат доставени до края на 2012. Това е първата, от 30 години насам, доставка на нов пътнически подвижен железопътен състав за ZS.

 

FCC, Alpine Bau и Azvi печелят търг в Румъния

В края на декември румънският инфраструктурен управител CFR подписа договор с консорциума, включващ испанската компания FCC, австрийската Alpine Bau и румънската Azvi, за реконструкцията на 23,3-километров жп участък между Сигнишоара и Адел. Проектът на стойност 207,8 млн. евро трябва да приключи за 36 месеца.

 

HZ губи милиони от кражба на гориво

Полицията обяви, че е разкрила нови случаи на кражба на гориво в поделението за ремонт и поддръжка на хърватските железници (HZ). Според шефа на поделението Себастиян Вукушич, щетите за компанията се изчисляват в милиони. Той е заявил пред полицията, че кражбите се извършват от организирани групи служители на HZ, които знаят как да фалшифицират необходимите документи и кога и къде могат да откраднат гориво. На свой ред, президентът на HZ Златко Рогожар уточни, че загубите от кражбите за целия холдинг надхвърлят 10 млн. куни годишно (1 куна = 0,26 лв.).

 

Златко Комадина обяви приоритетите в жп сектора

Новият хърватски транспортен министър Златко Комадина обяви приоритетите в жп сектора, като наблегна на инвестициите в жп инфраструктурата по европейските коридори, където ще бъде модернизирана съществуващата жп мрежа и изградени нови линии. Що се отнася до евентуалната приватизация на хърватските железници (HZ), министър Комадина подчерта, че засега ще се продават само онези компании от железопътния холдинг, които са ангажирани със съпътстващи дейности.

 

ЕИБ може да отпусне 32 млн. евро на HZ

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) съобщи, че обмисля възможността да отпусне заем от 32 млн. евро на хърватските железници (HZ) за рехабилитацията на жп участъка между Винковци и границата със Сърбия. Общата стойност на проекта е 65 млн. евро, като линията е част от трасето на Паневропейски коридор №10 и все още не функционира нормално (особено по отношение на сигнализацията), в резултат от разрушенията по време на юговойните.

 

Търг за реконструкцията на участък от линията Белград - Ниш

В началото на декември 2011 сръбските железници (ZS) обявиха търг за реконструкция на отсечка от жп линията Белград - Ниш. Става дума за участъка Гилье - Чуприя - Парачин, в Централна Сърбия. Средствата са осигурени чрез заем от Европейската инвестиционна банка.

 

Спад на приходите и по-ниски заплати в ZS

През 2011 сръбските железници (ZS) са превозили с 5% повече товари, отколкото през 2010. В същото време, броят на превозените пътници е намалял със 17%, а приходите на компанията – с 10,3%. В резултат, средната нетна месечна заплата в ZS e била с 9,9% по-ниска, отколкото през 2010.

 

HZ Cargo ще си сътрудничи с Agrocor

Хърватският национален товарен жп превозвач HZ Cargo подписа споразумение за сътрудничество с частния концерн Agrocor. То предвижда съвместната реализация на проект за възстановяване на индустриалните жп линии, както и развитието на логистичните центрове на HZ Cargo.

 

Transferoviar Group получи контрола над три жп линии

Ръководството на румънския жп инфраструктурен оператор CFR обяви, че е сключило договор с частния румънски жп превозвач Transferoviar Group, с който му предоставя правото през следващите четири години да оперира по три жп линии. Не се обявява цената, която Transveroviar следва да заплати за това на CFR.

 

TZV Gredelj представи нов дизелмотрисен влак

Хърватският производител на подвижен жп състав представи прототип на нов дизелмотрисен влак с нисък под за регионални жп превози, който ще бъде пуснат в серийно производство през 2012. Според шефа на компанията Иван Толич, цената на влака няма да надвиши пет милиона евро.