2012
2011
2010
2009
2008
2007
archives

Локомотив на TZV Gredelj за косовските железници

В присъствието на хърватския посланик в Прищина Златко Крамарчич и косовския министър на транспорта Фатмир Лимай, шефът на директорския борд на хърватския производител на подвижен жп състав TZV Gredlj Иван Толич представи локомотива JT 38CW-DC, предназначен за косовските железници (НК). Стойността на основния ремонт на дизел-електрическия локомотив, който, на практика, е тотално променен, е 2,5 млн. евро. По-късно TZV Gredelj получи поръчка за още един локомотив за нуждите на HK.

 

Режат заплатите в гръцкия транспортен сектор

Гръцкото правителство подкрепи плановете за промени в трудовите договори и намаляване на заплатите в държавния сектор от януари 2011. Те касаят и работещите в гръцките железници (OSE), като всички заплати, надхвърлящи 1800 евро, ще бъдат намалени с 10%. Това ще засегне 89% от железничарите. Ще бъде поставен и таван от 4000 евро на месец за заплатите на ръководителите в сектора. През миналата година 11-те гръцки държавни компании, генериращи най-големи загуби, са осъществили сделки за 1,5 млрд. евро, докато загубите им са достигнали 1,7 млрд. евро. Сумите за заплати през този период са достигнали 1,2 млрд. евро. Синдикатите вече заплашиха, че ще реагират на тези мерки с нови стачки.

 

Австрийско-словенски консорциум строи жп мост в Сърбия

Ръководството на сръбските железници (СЖ) обяви, че е възложило на консорциума между австрийската компания Alpine и словенската Meteorit изграждането на жп мост над река Велика Морава в участъка на Йовац - Чуприя на жп линията Белград - Ниш. Стойността на проекта е 8,9 млн. евро.

 

Меморандум за модернизацията на Ниш - Димитровград

Генералният директор на сръбските железници (СЖ) Милован Маркович и президентът на чешката компания Inecon Йозеф Хушек подписаха Рамково споразумение за реализацията на проекта за реконструкция и модернизация на жп линията Ниш - Димитровград. Според директора на Инфраструктурната дирекция на СЖ Милан Максимович, “стойността на проекта ще бъде около 120 млн. евро, като са налице гаранции, че тези средства ще бъдат осигурени от държавата”. Договорът за модернизацията на жп линията Ниш - Димитровград е в рамките на сръбско-чешкото споразумение за сътрудничество в инфраструктурната сфера.

 

СЖ стават холдинг

Сръбското правителство реши да трансформира през 2011 сръбските железници (СЖ) в холдингова структура. Новосъздадените компании ще действат под общия финансов контрол на холдинга, като ще генерират приходи от дейността си на пазара, както и от държавни субсидии, договорени с всяка от тях поотделно.

 

Йон Стойческу оглави CFR SA

Румънският транспортен министър Анка Боаджиу назначи Йон Стойческу за генерален директор на компанията CFR SA, стопанисваща жп инфраструктурата на страната. Досега Стойческу ръководеше поделението на CFR в Тимишоара. Той ще замести на поста Йоан Валериу Трика, който беше генерален директор на CFR SA от септември до декември 2010.

 

Уволняват още пет хиляди железничари в Румъния?

Според някои румънски медии, въпреки че през 2010 бяха освободени около 10 000 служители на националните железници (CFR), Транспортното министерство обсъжда съкращаването на още 5000 души в сектора, още в началото на 2011.

 

HZ Infrastruktura обяви инвестиционните си планове

Инфраструктурното поделение на хърватските железници HZ Infrastructura обяви инвестиционните си планове, за чиято реализация ще се разчита на средства от държавния бюджет и европейските предприсъединителни фондове. Средства ще се насочват най-вече за модернизацията на основните жп линии, които са част от паневропейските транспортни коридори. HZ Infrastructura вече сключи два договора, на стойност 12,6 млн. евро, за подмяна на системата за сигнализация и безопасност на централната гара в Загреб, с консорциум, обединяващ Siemens AG и Elektrokem, и с испанската компания TYPSA. Предвижда се реализацията на още два проекта за реконструкция на жп линиите между Дуго село и Новска и Новска и Окучани. Вече се реализира реконструкцията на линията Винковци - Товарник, на стойност 60,2 млн. евро.

 

Официални обвинения срещу бившия шеф на СЖ

През декември 2010 органите на прокуратурата отправиха официални обвинения срещу бившия шеф на сръбските железници (СЖ) Миланко Шаранчич и трима други ръководни служители на СЖ за извършени от тях злоупотреби.

 

CFR SA обяви търгове за модернизация на гари

Румънските железници (CFR) обявиха търг за модернизацията на три жп гари – Слатина, Ръмничу Вълчеа и Решица Юг. Стойността на модернизацията на първата се оценява на около 4,3 млн. евро, на втората – на 8,2 млн., а на третата – на 17 млн. евро. 69,25% от средствата ще дойдат от европейските фондове, а останалите – от държавния бюджет. Работите следва да приключат до две години след подписване на договора. CFR ще обяви и търг за консултантски услуги и строителен надзор на трите проекта, на обща стойност 892 хил. евро.

 

Хартмут Медорн се срещна със словенския премиер

Словенският премиер Борут Пахор прие бившия шеф на германските железници Хартмут Медорн (който консултира правителството в Любляна по транспортните въпроси) и обсъди с него идеята му за създаването на Словенски логистичен холдинг, който би трябвало да обедини словенските железници (SZ) и компаниите Luka Копер и Intereuropa. Както е известно, тя породи много въпроси и противоречиви реакции в транспортния сектор на страната. На срещата присъстваха транспортният министър Патрик Влачич и шефът на SZ Горан Бранкович.

 

CFR въвежда системата ERTMS-ниво 2

Румънските железници (CFR) подготвят въвеждане на ERTMS (европейската система за управление на жп движението) ниво 2 в жп участъка Буфтеа - Периш - Кривина - Брази. В рамките на този пилотен проект, шест локомотива, принадлежащи на CFR Marfa и CFR Calatori, ще бъдат снабдени с необходимото оборудване и ще се движат заедно с други, които не са част от програмата, без това да застраши сигурността на движението. Стойността на проекта е 206 млн. леи (1 лея = 0,45 лв.).

 

А. T. Kearney ще консултира възстановяването на SZ

Консултантската компания A. T. Kearney ще се включи в оздравяването и преструктурирането на словенските железници (SZ), след като спечели търга, обявен от Министерството на транспорта. За това компанията ще получи 1,1 млн. евро. Процесът на преструктуриране ще продължи 15 месеца, като през първите шест месеца експертите от A.T. Kearney ще следят за стриктното прилагане на предвидените за целта мерки.

 

Модернизират жп подходите към пристанище Констанца

По време на срещите на румънския транспортен министър Анка Боаджиу с дипломатически представители на държави от ЕС, посланиците на Великобритания и Холандия са изразили специален интерес към пристанище Констанца, като са посочили, че следва да бъде подобрена жп инфраструктурата на пристанището, включително с помощта на британски и холандски компании.

 

Bechtel с интерес към жп проекти в Албания

Ръководството на американската компания Bechtel обяви, че има интерес към реализацията на редица транспортни и железопътни проекти на територията на Албания. В частност, компанията се готви да участва в търговете за жп участъците Тирана - Елбасан и Берат - Тепелене. Това заяви албанският премиер Сали Бериша, след срещата си с основателя и президент на Bechtel Рейли Бечтел.

 

МЖ търсят средства за ремонт на подвижния си състав

Македонското правителство търси средства за модернизацията на подвижния жп състав на местните железници (МЖ). Става дума за около 50 млн. евро, които трябва да дойдат от международните финансови институции. Както съобщи македонският транспортен министър Миле Янакиески, съответното проекторешение вече е било одобрено от правителството.

 

Австрия и Словения ще си сътрудничат в жп сферата

Австрийският министър на транспорта Дорис Бюресанд и словенският й колега Патрик Влачич обсъдиха възможностите за сътрудничество в транспортната сфера и, в частност, в тази на жп инфраструктурата и прилагането на европейската транспортна политика. Двамата министри са подкрепили реконструкцията на жп тунела Караванке и са разгледали конкретни въпроси, касаещи изграждането на Паневропейски коридор №10.

 

По-малки субсидии за CFR Calatori

През миналата 2010 румънското Транспортно министерство е отпуснало на националния пътнически жп превозвач CFR Calatori субсидия в размер 943 млн. леи, вместо обещаните предварително 1,28 млрд. В същото време обаче, средствата, отпуснати за ремонт и закупуване на нови вагони и локомотиви, са нараснали с 24%, достигайки 463,9 млн. леи.

 

Франция ще подкрепи проекта за белградското метро

Франция реши да подкрепи изготвянето на предварително проучване за изграждането на метромрежа в Белград, като за целта ще предостави 3 млн. евро. Според сръбския министър на европейската интеграция Божидар Джелич, “през следващите седем месеца експерти от Франция и Сърбия ще работят съвместно по изготвянето на проучването”.

 

CFR SA обяви търг за консултантски услуги

Компанията, стопанисваща румънската жп инфраструктура CFR SA, обяви търг за консултантски услуги и строителен надзор на работите по реконструкцията на жп участъка Къмпина - Предеал, по Паневропейски коридор №4. Договорът е разделен на 4 лота, стойността е 3,15 млн. евро, а срокът за изпълнението му е 36 месеца.

 

СЖ започва да използва руския заем през 2011

Железопътните проекти в Сърбия, за които ще се използват средства от руския заем на обща стойност над 800 млн. долара, ще започнат да се реализират през март 2011, заяви министърът на инфраструктурата Милутин Мърконич. На срещата си с вицепрезидента на руските железници Автандил Горгиладзе той обсъди изграждането на белградския жп възел, централната гара на сръбската столица Прокоп и строителните работи по жп линията Вальево - Лозница, за които ще се използва руският заем.