2012
2011
2010
2009
2008
2007
archives

Ръст на товарните превози на ER със 17%

В периода януари - ноември 2010 естонските железници (ER) са увеличили обема на товарните си превози със 17%, в сравнение със същия период на 2009, като той е достигнал 26,8 млн. т. ER са превозили 18,51 млн. т петрол (ръст с 2,7 млн. т), 3,16 млн. т строителни материали, 2,02 млн. т торове и 1,25 млн. т чакъл.

 

Европейски средства за жп проекти в Тунис

Европейската инвестиционна банка обяви, че първата секция от новата скоростна жп мрежа на Тунис ще бъде финансирана с 325 млн. евро от различни европейски фондове. Цялата стойност на проекта е 550 млн. евро. ЕИБ ще отпусне заем от 177 млн. евро, Германската банка за развитие (KfW) – 70 млн., а Френската агенция за развитие – 50 млн. евро. Европейската комисия ще отпусне още 28 млн. по линия на политиката на съседство на ЕС. Споразумението за отпускане на заемите беше подписано на 10 декември от туниския министър на развитието Мохамед Нури Жуини.

 

Заплатите в SBB, съобразени с реалния принос

От юли 2011 всички служители на швейцарските железници (SBB) ще получават заплати, съобразени с реалния им принос за успеха на компанията. След шестмесечни преговори синдикатите приеха новия колективен трудов договор. Според ръководството на SBB новият механизъм ще позволи да бъде избегнато масовото намаляване заплатите на служителите. В момента системата за заплащане на SBB включва 29 нива, като заплатите зависят от трудовия стаж, а не от конкретния принос. Сред показателите за определяне на последния са индивидуалните производствени резултати, поведението на служителя и пазарните условия. Новата система ще бъде въведена постепенно от юли 2011 до края на 2014.

 

Държавни субсидии за полските железници

Полското правителство обяви, че до 2020 ще предостави на компанията за пътнически превози на дълго разстояние PKP Intercity 2,785 млрд. злоти (690 млн. евро), като средствата ще позволят да продължи обслужването на редица неатрактивни жп линии. Освен това, PKP Intercity ще получи допълнително финансиране в размер на 200 млн. евро за доставката на нов подвижен състав, като субсидия в рамките на програмата на ЕС за развитие на инфраструктурата и опазване на околната среда.

 

CD подобрява финансовото си състояние

Печалбата на чешките железници (CD) за първите девет месеца на 2010 е достигнала 48 млн. крони (1,9 млн. евро), което е значително постижение, в сравнение със същия период на 2009, който CD приключиха със загуба. Според ръководството на железниците, това се дължи на по-високите приходи и политиката на икономии. Така, приходите на CD са достигнали 22 млрд. крони (877 млн. евро), като тези на пътническите превози са със 117 млн. крони (4,7 млн. евро) повече, отколкото през 2009. В същото време, разходите за заплати на персонала са намалели с 4%, а енергийните разходи – със 165 млн. крони (6,6 млн. евро), което е позволило отделянето на повече средства за ремонт на подвижния състав.

 

В Украйна одобриха програмата за скоростно жп съобщение

Украинското правителство одобри концепцията на програмата за скоростно жп съобщение между градовете домакини на Европейското първенство по футбол през 2012 (в Украйна и Полша). След пускането на новите скоростни влакове Hyundai, разстоянието между Харков и Донецк ще отнеме час и 50 минути, между Киев и Донецк – 5 часа и половина, между Киев и Лвов – 4 часа и половина, а между Харков и Киев – 3 часа и половина.

 

Бразилия отлага проекта за високоскоростна жп линия

В края на 2010 бразилското правителство реши да отложи търга за изграждане и обслужване на високоскоростна жп линия между Сау Паулу и Рио де Жанейро за април 2011. Това се прави, за да бъдат привлечени повече кандидати. Стойността на проекта се оценява на 33 млрд. крузейро (14,7 млн. евро), а сред потенциалните кандидати са консорциумът ТАV Brasil, включващ група от 22 компании, начело с южнокорейската Hyundai Heavy Industries Со и включващ LG CNS, Samsung SDS Co и бразилската строителна група CR Almeida. Победителят ще получи и разрешение да стопанисва линията в продължение на 40 години.

 

DB продаде германския клон на Arriva на FS

Германските железници (DB AG) ще продадат дъщерната си компания Arriva Deutschland GmbH на консорциум, начело с италианските железници (FS), като в него влиза и френският фонд Cube Infrastructure. Стойността на сделката се пази в тайна, но шефът на DB Рюдигер Грубе заяви, че именно цената, както и изпълнението на изискванията на ЕС от кандидата, са били основните критерии при избора му. Както е известно, през 2010 DB купи британската компания Arriva PLC за 2,8 млрд. евро и, съгласно изискванията на ЕС за недопускане създаването на картелни обединения, трябваше да продаде германския клон на Arriva.

 

6 млрд. долара за жп строителство в Гана

Правителството на Гана сключи с китайската корпорация СМС договор за изграждането на жп линия между Кумаси и Пага, на стойност 6 млрд. долара. Първата фаза на проекта ще стартира през 2012, а втората – през 2014. Преди това ганайското правителство се споразумя с Китайската вносно-износна банка за кредит от 7,65 млрд. евро, като 3 млрд. от тях са предназначени за жп проекти и най-вече за линията Кумаси - Пага.

 

Южна Корея ще инвестира 80 млрд. долара в железниците

До 2020 южнокорейското правителство планира да инвестира 88 трлн. вона (80 млрд. долара) за модернизация на жп съобщението в страната. След реализацията на плановете в тази сфера, средната скорост на влаковете по националната жп мрежа ще се удвои, достигайки 200 км/ч. Част от средствата ще отидат за изграждане на нови жп линии, като за 10 години дължината на южнокорейската жп мрежа ще нарасне от 3378 до 5497 км. Предвижда се също, през 2017 да приключи строежът на високоскоростната линия Сеул - пристанище Монкпхо, както и на новите жп линии от столицата до градовете от източната провинция Канвондо, по които влаковете ще се движат с 230 - 250 км/ч.

 

Берлин увеличава пазарния дял на железниците

Ръководството на Pro-Rail Alliance изрази задоволство от решението на германското правителство да работи за увеличаване пазарния дял на жп транспорта до 25% в близко бъдеще. Кабинетът потвърди тази цел, одобрявайки Доклада за околната среда за 2010. Според шефа на Pro-Rail Alliance Дърк Флеге, това слага край на досегашната политика, облагодетелстваща автомобилния транспорт, като занапред германската транспортна политика все повече ще се съобразява с външните разходи, необходимостта от намаляване на трафика, прехвърлянето на товари от автомобилите към железницата и прозрачността на цените при превозите с различни видове транспорт.

 

Китай се готви да подобри абсолютния рекорд на TGV

Според агенция Синхуа, през 2011 в Китай ще бъде осъществено изпитание на нов високоскоростен влак, проектиран и произведен в Китай. Той ще се опита да подобри абсолютния световен рекорд на френския високоскоростен влак TGV, който през 2007 постигна скорост от 574,8 км/ч. Смята се, че експерименталният влак на китайската компания CSR ще постигне скорост от 600 км/ч. На 3 декември китайски пътнически влак от ново поколение за пореден път подобри рекорда за конвенционални пътнически влакове, постигайки скорост от 486,1 км/ч по време на изпитания по скоростната жп линия Пекин - Шанхай.

 

Vossloh очаква още по-добри резултати през 2011

Според Вернер Андре, шеф продажби на Vossloh AG, през следващите две години компанията ще продължи да демонстрира устойчив ръст. Така, през 2011 се очаква обемът на продажбите да достигне 1,4 млрд. евро (срещу 1,35 млрд. през 2010), а въпреки по-големите данъци, нетната печалба ще се равнява на 160 млн. евро (150 млн. през 2010), чистата печалба на групата ще надхвърли 95 млн. евро (срещу 93 млн. през 2010).

 

Германските и китайските железници със съвместни проекти

Ръководството на германските железници (DB AG) и китайското Министерство на железниците ще реализират съвместни проекти в сферата на товарните жп превози и разширяването на китайската жп мрежа. За целта, в началото на декември в Пекин беше подписан Меморандум за разбирателство между парламентарния секретар на германското Транспортно министерство Ян Мюке и китайския министър на железниците Лю Чжъцзюн. Двете страни планират да привлекат в реализацията на бъдещите съвместни проекти и руските железници (РЖД), като сред тези проекти е и модернизацията на международния транспортен коридор Берлин - Варшава - Минск - Москва - Нижни Новгород - Централна Азия - Далечен изток.

 

Нов трамвай-влак във Франция

През декември във Франция беше представен първият трамвай-влак, който може да се движи както по трамвайните линии, така и по жп линиите и линиите на метрото. Той ще обслужва 22-километровата линия между Мюлхауз и Тан, което ще позволи намаляване на пътния трафик с 15%. Линията, по която ще оперират SNCF и Solea, ще се обслужва от подвижен състав на Siemens. Проектът, на стойност 150 млн. евро, се финансира от френската държава, SNCF, RFF и местни компании.

 

РЖД планира да купи 1250 локомотива през 2011-2013

С поред президента на руските железници (ОАО РЖД) Владимир Якунин, между 2011 и 2013 РЖД ще купи 1250 нови локомотива, на обща стойност на 112 млрд. рубли (30 рубли = 1 долар). В тази връзка, Якунин напомни, че до 2015 производителността на локомотивите трябва да нарасне с 16%. Той посочи, че през последните 7 години компанията е закупила над 2000 нови локомотива, а броят на модернизираните е надхвърлил 3700. Според Якунин, поръчките на РЖД са позволили стабилизацията на всички основни предприятия, произвеждащи локомотиви в Русия, както и да бъде създаден нов Уралски завод за жп машиностроене. Шефът на РЖД подчерта, че компанията е възприела нови принципи на взаимоотношения с производителите на подвижен състав, съобразени с европейските стандарти. Така, Трансмашхолдинг и Alstom съвместно разработват пътническия локомотив ЭП20, а групата “Санара” и Siemens завършиха прототипа на товарния локомотив от ново поколение 2ЭС10. В момента ОАО РЖД разполага с над 13 000 локомотива.