2012
2011
2010
2009
2008
2007
archives

Среща на министър Цветков с министър Романи

На 1 декември транспортният министър Александър Цветков прие италианския министър на икономическото развитие Паоло Романи. Двамата обсъдиха развитието на Паневропейски коридор №8, както и възможностите за сътрудничество при модернизацията на  софийското метро и трамвайната мрежа, както и реализацията на важни жп инфраструктурни проекти.

 

Влезе в сила новото разписание на влаковете

На 12 декември 2010 влезе в сила новият график на движение на влаковете на Холдинг БДЖ ЕАД. През 2011 превозът на пътници ще се осъществява с общо 619 влака, от които: 27 международни бързи влака, 91 бързи влака (19 със задължителна резервация), 149 пътнически влака и 352 крайградски пътнически влака. Удължен е маршрутът на някои влакове, пуснати са и нови влакове (два пътнически влака между Пловдив и Пазарджик, два влака между София и Червен бряг и един между Шумен и Горна Оряховица). Заради продължаващите работи по жп линията Пловдив - Свиленград е внесена промяна в транспортната схема за движение на влаковете по нея. В жп участъка между София и Перник влаковете продължават да се движат по т.нар. тактов график.

 

Няма да съкращават експлоатационния състав в БДЖ

Според председателя на Съвета на директорите на Холдинг БДЖ ЕАД Владимир Владимиров, през 2011 не се предвиждат съкращения в експлоатационния състав на превозвача. Пред радио Фокус той посочи, че съкращения ще се осъществяват по “естествен път”, т.е. чрез пенсиониране на служители и преструктуриране на дейностите така, че да не се назначават нови хора на мястото на всички доброволно напуснали служители.

 

БДЖ с по-добър финансов резултат през 2010

Според транспортния министър Александър Цветков, през миналата 2010 Холдинг БДЖ ЕАД е подобрил финансовия си резултат с над 15 млн. лв., т.е. намалил е загубите си. Намалели са и загубите от дейността на ДП НКЖИ. Като цяло, резултатът на транспортния сектор за 2010 е по-добър с 25 млн. лв., отколкото през 2009.

 

Меморандум за сътрудничество с Китай в жп сферата

На 7 декември транспортният министър Александър Цветков и китайският министър на железниците Лиу Джъдзюн подписаха в Пекин Меморандум за сътрудничество в областта на жп транспорта. Документът визира транзита през България по евроазиатските транспортни коридори, модернизацията на българската жп инфраструктура, развитието на бърз и високоскоростен жп транспорт у нас и обмена на експерти. Договорено беше изпращането на група китайски специалисти, които да проучат възможностите за съвместно производство на вагони и локомотиви в България, при спазване на стандартите и изискванията на ЕС, както и за сътрудничество в областта на високоскоростните жп превози в бъдеще. При посещението си в Китай министър Цветков се срещна и с китайския транспортен министър Ли Шендин, както и с турския си колега Бинали Йълдъръм, и посети вагоностроителната компания CSR Corporation Ltd.

 

Дават на концесия дезинфекционните станции

През 2011 ДП НКЖИ възнамерява да даде на концесия дезинфекционните станции на граничните пунктове, пристанищата и в големите градове. През 2010 в тях са били обработени почти осем хиляди вагона, а приходите са над 400 000 лева. Те обаче не са достатъчни за покриване на разходите.

 

ЕК разреши отпускането на държавна помощ за БДЖ

През декември Европейската комисия одобри оздравителната държавна финансова помощ за БДЖ, в размер на 249 млн. лв. Разрешението е временно, за да може Комисията да се произнесе по плана за преструктуриране на националния превозвач, който страната ни следва да предостави в шестмесечен срок. Размерът на помощта е ограничен до минимума, необходим на превозвача, за да осъществява дейността си през първите шест месеца на 2011. Срещу това, българските власти поеха ангажимент да изпратят, в рамките на този срок, план за преструктуриране, гарантиращ бъдещата жизнеспособност на услугите, предлагани от БДЖ.

 

БДЖ отчита ръст на товарните превози през 2010

Според изпълнителния директор на Холдинг БДЖ ЕАД Пенчо Попов, през  2010 са превозени 1,4% повече товари, в сравнение с 2009. Броят на превозените пътници е между 30 и 31 млн., а очакванията са, че финансовият резултат на дружеството ще се подобри с над 15 млн. лв., въпреки по-малките (с 11 млн. лв.) субсидии за пътническите превози. Пенчо Попов подчерта, че производителността на едно заето лице е подобрена с около 10-11%, увеличени са произведените приведени тонкилометри с 1%. Числеността на персонала е намалена с 10%.

 

Министър Цветков се срещна с бразилския си колега

В рамките на посещението на българската делегация, водена от премиера Бойко Борисов, в Бразилия, по повод встъпването в длъжност на новия президент Дилма Русеф, транспортният министър Александър Цветков се срещна с бразилския си колега Паулу Сержо Пасос. Министрите обсъдиха възможностите за развитие на двустранните отношения в сферата на жп транспорта.

 

Връчиха приза “Почетен клиент на БДЖ”

В края на декември, за шести пореден път, беше връчен призът “Почетен клиент на БДЖ”. Победител в кампанията е Тихомир Атанасов от Пловдив, събрал 32,96 точки и закупил 9 едномесечни абонаментни карти за пътуване по маршрута Пловдив - София. Той получи карта за безплатно пътуване по цялата железопътна мрежа през 2011. Награди от ръководството получиха още осем клиенти на Холдинг БДЖ ЕАД. На 10 януари стартира новата бонусна програма на БДЖ за 2011.

 

Резултатите в сектор “Транспорт” по ИСПА

В доклада на транспортния зам. министър Ивайло Московски за свършеното в сектор “Транспорт” на ИСПА пред Комитета за наблюдение се посочва, че по железопътния проект Пловдив - Свиленград са изпълнени 90% от строителните работи по фаза 1 Крумово - Първомай, а разплатените средства са 87 млн. евро. Строителните работи по фаза 2 Първомай - Димитровград са изпълнени на 70%, а са разплатени 47 млн. евро. За железопътното трасе от Димитровград до Свиленград е изготвена апликационна форма за финансиране по Оперативна програма “Транспорт”, която се разглежда в Европейската комисия. По проекта за изграждане на Дунав мост 2 са изпълнени 60% от строително-монтажните работи по мостовото съоръжение и 53% от прилежащата инфраструктура, a разплатените средства са над 115 млн. евро. Скоро ще се получи и отговорът на Европейската комисия по искането за удължаване срока за ползване на европейските средства за Дунав мост 2 до края на 2012. Участие в Комитета за наблюдение взеха представители на ЕК, Европейската инвестиционна банка, Централното координационно звено в МС, управляващите органи, междинното звено, бенефициентите по проектите и други.

 

“Тювасаш” ще достави 30 нови спални вагона за БДЖ

Холдинг БДЖ ЕАД се споразумя с турския производител на подвижен жп състав “Тювасаш” за доставката на 30 нови спални вагона, на обща стойност 64,5 млн. лв. Според изпълнителния директор на националния жп превозвач Пенчо Попов, това ще позволи да се реши проблемът с недостига на такива вагони. Очаква се първите 12 вагона да бъдат доставени през май 2012, следващите 10 – до края на 2012, а последните 8 – до средата на 2013.

 

Министър Цветков се срещна със синдикатите

На 13 януари транспортният министър Александър Цветков се срещна с ръководствата на КНСБ и КТ Подкрепа. Договорено беше създаването на работна група, която да изготви план за финансово стабилизиране и за инвестиционната програма на ДП НКЖИ и Холдинг БДЖ ЕАД.

Страните се договориха, че няма да бъдат съкращавани служители на БДЖ и експлоатационен персонал в НКЖИ, докато работната група не приключи работа. Министър Цветков предложи да бъде изготвен социален пакет за служители, които ще напускат двете дружества, вследствие оптимизацията на структурите им. На срещата присъства и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

 

Над 1,8 млн. лв. от пътнически превози по празниците

Над 1 800 000 лв. са приходите на Холдинг БДЖ ЕАД от превоз на пътници през коледните и новогодишните празници. Превозени са над 800 000 пътници, т.е. с 200 000 повече от същия период на 2009. Най-много хора са пътували от София към Пловдив, Плевен, Варна, Бургас, Видин, Петрич и Русе.

 

ДП НКЖИ разчита на 90 млн. от инфраструктурни такси

Според финансовия директор на ДП НКЖИ Джоанна Димитрова, предприятието очаква 90 млн. лв. приходи от инфраструктурни такси през 2011. Годишната субсидия на ДП НКЖИ ще бъде 127 млн. лв., а 90 млн. ще бъде капиталовият трансфер, включително съфинансиранията по ОПТ. Предприятието ще използва отпуснатия заем от 140 милиона лева от Световната банка за закупуване на машини и съоръжения, което ще намали ръчния труд и ще помогне за оптимизирането на персонала. През 2010 ДП НКЖИ е регистрирало загуба от 16 млн. лв., което е три пъти по-малко, отколкото през 2009.

 

Одобриха проект по TEN-T за Видин - Кулата

На 15 декември Министерският съвет одобри проекта на Споразумение за сътрудничество при реализацията на дейности в рамките на Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T): “Проучвания за развитието на Приоритетен жп проект № 22, № 2007-EU-22070-S” в съответствие с Решение № C (2008) 7574 от 4.12.2008 на ЕК. Проектът обхваща жп ос Атина - София - Будапеща - Виена - Прага - Нюрнберг/Дрезден, като на наша територия включва модернизиране на жп линия Видин - София - Кулата. Изграждането на цялата жп ос ще подобри връзката между отделните транспортни мрежи на базата на общи стандарти като системи ERTMS, електрификация, удвояване на жп линиите, максимална скорост от 160-200 км/ч и др.

 

Зам. министър Кичев връчи дипломите във ВТУ

Зам. министърът на транспорта Камен Кичев връчи на 13.01 дипломите на бакалаврите от Випуск 2010 на ВТУ  “Тодор Каблешков”. Той предложи на първенеца на випуска Атанас Караджов стаж на трудов договор в ДП НКЖИ. На церемонията присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова и шефовете на Холдинг БДЖ ЕАД Пенчо Попов и ДП НКЖИ Милчо Ламбрев.