2012
2011
2010
2009
2008
2007
archives


Монголия купува украински локомотиви

Украинският производител на подвижен жп състав “Лугансктепловоз” получи поръчка от железниците на Монголия за доставката на 35 локомотива 2ТЭ116УМ. Според шефа на производителя Виктор Бикадиров, сделката е била предшествана от разработването на експериментален локомотив, съобразен със специфичните монголски условия, който е преминал успешно всички изпитания. Смята се, че стойността на поръчката е 840 млн. гривни (1 гривна = 0,1 евро).

 

DB Schenker Rail излезе от кризата

Според шефа на германските железници (DB AG) Рюдигер Грубе, през 2010 поделението за товарни превози на DB – DB Schenker Rail е излязло от кризата, повишавайки оборота си със 17,8% (до 3,2 млрд. евро). Както е известно, през 2009 загубите на поделението бяха 189 млн. евро. Освен това, докато през 2009, 13 500 служители на DB Schenker Rail са били принудени да работят с намалено работно време, през 2010 броят им е намалял до 200. Добрите резултати на товарното поделение ще позволят оборотът на DB AG за 2010 да достигне 32 млрд. евро срещу 29,3 млрд. евро през 2009.

 

Първи частен пътнически жп оператор в Русия

Компанията ООО “Пермский экспресс” стана първият руски частен жп превозвач. Тя получи лиценз за превоз на пътници, като ще обслужва участъка Перм 2 - Дивя - Перм 2, т.е. ще функционира като крайградска железница.  Това е втората крайградска железница в Пермска област, след като руските железници и ръководството на областта създадоха съвместна компания ОАО “Пермская ППК”, контролния пакет акции в която държи ОАО РЖД.

 

Сливат CD и SDZC?

На пресконференция за медиите чешкият министър на транспорта Вит Барта обяви, че се обсъжда възможността в бъдеще националният жп оператор Ceske Drahy (CD) и компанията, стопанисваща жп инфраструктурата на страната (SDZC) , отново да бъдат обединени в обща холдингова структура.

 

Китайски локомотиви за Беларус

Беларуските железници (БЧ) сключиха договор с китайската Корпорация за износ и внос на електрооборудване и Датунския локомотивен завод за доставката през 2012 на 12 товарни магистрални двусекционни електрически локомотива. Те ще могат да поемат товарните влакове, идващи от Русия, чието средно тегло е 7000-9000 т. В момента БЧ разполагат с електрически локомотиви ВЛ80с, които могат да возят до 4700-5500 т. Това е причината влаковете да се прекомпозират на граничната гара Орша. Новите китайски ел. локомотиви (с означение БКГ-1) са с мощност 9800 кВт и се произвеждат на базата на локомотивите HXD2 (чийто прототип е едносекционният локомотив на Alstom Prima 447000, с мощност 6000 кВт и конструктивна скорост 120 км/ч).

 

Китай пусна нова високоскоростна жп линия

В края на октомври беше официално въведена в експлоатация високоскоростната жп линия между китайските градове Шанхай и Ханчжоу. Тя се обслужва от влакове CRH380A, които ще изминават разстоянието от 202 км за 45 мин, достигайки скорост до 350 км/ч. Междувременно, по линията беше поставен пореден рекорд за скорост на конвенционален влак – 421 км/ч (срещу 415 км/ч през септември). В момента китайските конструктори проектират влак за скорост над 500 км/ч. Китай разполага с 7431 км високоскоростни жп линии, а още 10 000 км са в процес на изграждане (сред тях и 1326-километровата линия между Пекин и Шанхай, която трябва да бъде завършена през 2012).

 

Стартира отварянето на чешкия жп пазар

Чешкият транспортен министър Вит Барта стартира процеса на отваряне пазара на жп услуги в страната, като обяви, че занапред данните за подготвяните търгове за обслужване на различни участъци от националната жп мрежа ще бъдат обнародвани поне една година преди официалното им обявяване. Според Барта, той вече е информирал Брюксел, че в рамките на следващата година ще бъдат обявени търгове за обслужване на жп участъците Острава - Опава - Кърнов - Оломоуц, Прага - Усти над Лабе - Карлови Вари - Чеб и Прага - Руднице над Лабе - Усти над Лабе - Дечин. Частните оператори ще започнат да се движат по тях през 2013. Междувременно, Rapid Expres вече обяви, че възнамерява да превозва пътници между Прага и Острава и дори е поръчала за целта пет пътнически влака на Stadler.

 

Продават 1/4 от руските железници

Руското правителство одобри план за приватизацията на голям брой държавни компании в различни сфери, като за първи път в историята за приватизация може да бъде предложена 1/4 от собствеността на държавните железници (ОАО РЖД).

 

Siemens проби на пазара за пътнически жп превози в САЩ

Американският пътнически жп превозвач Amtrak финализира сделката със Siemens за доставката на 70 електрически локомотива Amtrak Cities Sprinter, на обща стойност 338 млн. евро. Това е първият пробив на Siemens на американския локомотивен пазар, където всяка година се сключват сделки за 1,5 млрд. евро. Първите локомотиви, които ще обслужват пътническите жп превози в североизточната част на САЩ, ще пристигнат през 2013, като доставката им е част от мащабната програма за обновяване подвижния състав на Amtrak през следващите 14 години.

 

Ръст на товарните превози на литовските железници

През първите девет месеца на 2010 литовските железници (LG) са превозили 34,8 млн. т товари, което е с 13% повече, отколкото за същия период на 2009. По данни на Департамента по статистиката на Литва, до края на септември 2010 международните товарни превози на LG са нараснали с 18,1%, достигайки 24,9 млн. т, а вътрешните превози са нараснали с 1,9%, достигайки 9,9 млн. т.

 

Stadler откри супермодерен железопътен център

В края на октомври шефът на Stadler Rail Group Петер Спулер откри в швейцарския град Ерлен (кантон Тургау) нов супермодерен железопътен център, в който компанията е инвестирала над 30 млн. евро. В него ще бъдат изпитвани и окомплектовани 150-метрови влакове, произведени в заводите на Stadler в Буснанг и Алтерхайн. Изграждането на центъра отне 12 месеца. През последните две години компанията е инвестирала в швейцарския железопътен сектор над 100 млн. евро.

 

1,5 млрд. злоти за жп линията Варшава - Лодз

Над 1,5 млрд. злоти (1 злота = 0,26 евро) ще бъдат инвестирани от еврофондовете във втората фаза от модернизацията на жп линията Варшава - Лодз, включваща жп участъка между Миедниевиче и Варшава–Запад. Цялата стойност на проекта е 1,8 млрд. злоти. След завършването му, скоростта на пътническите влакове по линията ще бъде 160 км/ч (в момента тя е 100 км/ч), а на товарните – 120 км/ч. Ежедневно по линията ще минават по 130 влака, превозващи десетки хиляди пътници. Общата стойност на двете фази на проекта е 2,2 млрд. злати, като той следва да бъде завършен през 2013.

 

Vossloh със съвместни предприятия в Русия и Китай

Концернът Vossloh Group създаде съвместни предприятия за производството на жп стрелки в Китай и на релсови скрепления в Русия, което укрепва позициите му на пазара на жп инфраструктура в двете страни. “С тези две сделки продължаваме успешно да развиваме нашия международен бизнес. Ангажиментите ни в два от най-големите жп пазари в света затвърждават позициите ни в ключовите за бизнеса региони” – заяви по този повод шефът на Vossloh AG Вернер Андре. Както е известно, САЩ, Китай и Русия са трите най-големи жп пазари на планетата.

 

Разследват покупката на MAV Cargo от ОВВ

Службата за борба с корупцията във Виена обяви, че е била помолена от унгарските власти да им помогне при разследването на обстоятелствата, при които австрийските железници (ОВВ) са купили преди няколко години унгарския национален товарен жп превозвач MAV Cargo (прекръстен на Rail Cargo Hungaria). Унгарските следователи подозират тогавашните шефове на ОВВ, че са превели около 7 млн. евро на една консултантска агенция в Будапеща, малко преди закупуването на MAV Cargo, като парите са били използвани за подкупи.

 

Alstom прави нов локомотив с Трансмашхолдинг

Френският гигант Alstom и руският му партньор ЗАО “Трансмашхолдинг” стартираха производството на принципно нов електрически локомотив ЭД10. Той ще развива скорост 160 км/ч и ще включва от 4 до 12 вагона. Ще се използват специални, устойчиви на корозия, стомани. Това ще позволи срокът на експлоатацията да не е под 40 години. Влакът ще има модерен асинхронен двигател, нов модел талиги и модулна кабина. Той ще бъде снабден със система за пасивна сигурност и ще бъде с много по-добра енергийна ефективност. Специално внимание се отделя на принципно новия дизайн. Влакът, който трябва да влезе в експлоатация през 2012, ще разполага със специални места за инвалиди.

 

Железниците стават гръбнак на транспортната система в Европа

Необходимостта от поставянето на общоевропейски цели за съкращаване на вредните газови емисии от транспорта бяха в центъра на дебата, състоял се на 12 октомври в Брюксел, по инициатива на Общността на европейските железници и инфраструктурни компании (CER) и белгийското председателство на ЕС. По време на дискусията представители на Европейската комисия потвърдиха необходимостта от интернализация на външните разходи при различните видове транспорт. Това, в частност, означава, че в таксите, налагани на автопревозвачите, следва да бъдат включени т.нар. външни разходи, свързани с шума, замърсяването и задръстванията. В тази връзка, белгийският държавен секретар по транспорта Етиен Шупе потвърди усилията на белгийското председателство за постигане на компромис в спора за евровинетките.

На свой ред, шефът на белгийските железници (SNCB) Жани Хаек посочи, че през последните 15 години трафикът на пътническия жп транспорт е нараснал със 100% и подчерта, че вижда бъдещето на европейската транспортна система като взаимнообвързана система, чийто гръбнак ще бъдат именно железниците.