2012
2011
2010
2009
2008
2007
archives


Tatravagonka купи “Братство” Суботица

Един от най-големите европейски производители на жп вагони – словашката компания Tatravagonka, пое контрола над сръбската вагонна фабрика “Братство” от Суботица. Договорът беше подписан в Братислава в присъствието на сръбския министър на икономиката Младжан Динкич. Tatravagonka се задължава да инвестира най-малко 3 млн. евро в новата си придобивка и възнамерява да произвежда в сръбската фабрика жп вагони за Германия, Австрия, Русия и други европейски страни.

 

Македония търси консултант за жп реформата

Македонското транспортно министерство обяви, че се нуждае от експертна помощ за осъществяване на предстоящите реформи в железниците на страната (МЖ). Сред целите на реформите са оптимизиране организационната структура на МЖ, осигуряване на свободен достъп до жп инфраструктурата на страната и подпомагане дейността на Железопътната агенция като арбитър между инфраструктурния управител и жп операторите.

 

Съмнителни сделки на HZ Infrastruktura

Хърватските медии изнесоха данни, поставящи под съмнение мащабните сделки, сключени напоследък от компанията, стопанисваща жп инфраструктурата на страната (HZ Infrastruktura), с малката консултантска фирма Info puls от Загреб. Общата стойност на сделките е 2,5 млн. куни, като в пет от общо шестте случая Info puls се е оказала единствения кандидат на търговете, които при това са били обявени така, че максимално да затруднят другите потенциални участници. Посочва се също, че въпросната консултантска фирма има само двама служители и дори не разполага със собствен офис и уебсайт.

 

Анка Боаджиу не изключва фалита на CFR Calatori

Румънските медии публикуваха писмо, подписано от транспортния министър Анка Боаджиу, в което тя поставя под въпрос предложеното повишаване цените на билетите за влаковете на националния пътнически жп превозвач CFR Calatori, с коментара “направете анализ, дали подобна мярка е полезна за една фалирала компания”. Според медиите, подобни твърдения за “фалит” на CFR Calatori могат да се отразят косвено и дори да блокират очакваните заеми от милиони евро за жп инфраструктурата на страната.

 

Мащабни съкращения в CFR Marfa

Във връзка с намерението на правителството да ускори приватизацията на румънския национален товарен жп превозвач CFR Marfa и така да улесни получаването на поредния финансов транш от МВФ, събранието на акционерите на CFR Marfa реши на 1 ноември да намали наполовина броя на поделенията си, като занапред те ще бъдат само 4 – в Крайова, Клуж, Яш и Констанца. Поделението в Тимишоара се подчинява на това в Крайова, това в Брашов – на Клуж, в Галац – на Яш, а в Букурещ – на Констанца.

Очаква се трансформацията да бъде съпроводена със съкращаването на стотици служители.

 

Оздравителен план за CFR Calatori

В рамките на приетия от ръководството оздравителен план румънският национален пътнически жп оператор CFR Calatori възнамерява да спре обслужването на 19 жп участъка, както и да отмени някои влакове. Ще бъде ограничено обслужването на пътници в участъците Букурещ - Олтеница, Гюргево - Градищя, Плоещ Норд - Манециул, Питещи - Куртя де Арджеш, Бабени - Алуну, Симерия - Хунедоара, Красна - Хуши, Меджидия - Негру Вода и Марачещи - Панчиу. Очаква се загубите на компанията за 2010 да достигнат 110 млн. леи (1 лея = 0,46 лв).

 

Ново споразумение за сътрудничество между TCDD и FS

В края на октомври турските (TCDD) и италианските (FS) железници подписаха в Рим споразумение за сътрудничество в реализацията на жп проекти в Близкия изток и други региони. Двете компании съвместно ще проучват ситуацията на жп пазара в страните от въпросните региони, ще изработват предварителни проучвания и ще си сътрудничат в управлението, проектирането, поддръжката, оказването на техническа помощ и обучението на кадри. Според генералния директор на TCDD Сюлейман Караман, в рамките на новия проект двете железници ще участват заедно в търгове, провеждани в Близкия изток, Северна Африка и Турция. Той напомни, че това е второто споразумение между TCDD и FS след подписаното през 2009 за сътрудничество в сферата на високоскоростните жп превози.

 

SZ стават холдинг

Словенското правителство реши да въведе промени в железопътното законодателство, с които се разделя дейността на инфраструктурната администрация от тази на превозвача. Това се налага, за да се избегнат възможни санкции на ЕС. В резултат от промените, словенските железници ще станат холдинг, част от който ще бъдат инфраструктурният управител и превозвачът.

 

Нови преговори за руския заем за СЖ

В края на октомври на срещата на Комитета за сътрудничество между Сърбия и Русия беше обсъдено отпускането на руски заем от 350 млн. евро, предназначен за изграждането на белградския жп възел (200 млн. евро) и жп линията между Валево и Лозница (150 млн. евро). Руската страна е поискала пълни предварителни данни за двата проекта, за да прецени ефективността им. Както е известно, Русия ще отпусне на Сърбия заем от общо 800 млн. долара за нуждите на жп инфраструктурата на страната.

 

Gredelj приключи ремонта на 5 локомотива на HZ

Хърватският производител на подвижен жп състав TZV Gredelj обяви, че е приключил ремонта и модернизацията на пет дизелови локомотива от серия 2041 на хърватските железници (HZ). Стойността на поръчката е 35 млн. куни (4,8 млн. евро).

 

DDC поема управлението на железопътните инвестиции?

Словенското правителство обсъжда дали да не предостави управлението на инвестициите в жп инфраструктурата на страната (на стойност няколко милиарда евро) на държавната компания DDC, която беше създадена навремето, за да провежда търговете за изграждане на автомагистрали. След като изпълни задачата си, тя може или да бъде приватизирана, или пък да поеме модернизацията на словенската жп инфраструктура. Междувременно, правителството прие поправка в Закона за жп транспорта, с която се ликвидира досегашната структура, управляваща инвестициите в жп инфраструктурата, като тя ще бъде заменена или от DDC,     или от новосъздадена държавна корпорация.

 

Линията Риека - Загреб - Ботово ще струва 4 млрд. евро

Изграждането на жп линията Риека - Загреб - Ботово в Хърватска ще струва общо 4,24 млрд. евро, вместно предварително заложените 3,65 млрд. Според шефа на HZ Infrastruktura Бранимир Йернеич, “причината за това е включването в проекта на жп възлите в Загреб и Риека”. По новата линия годишно ще се превозват по 30 млн. т товари и 10 млн. пътници, като влаковете ще се движат със скорост 120-200 км/ч. През 2012 и 2013 Хърватска ще получи достъп до 700 млн. евро за жп инфраструктурни проекти, като в момента група експерти подготвя новата транспортна стратегия на страната за този период.

 

Турция инвестира 100 млрд. долара в транспорта до 2023

Турското правителство възнамерява да реализира редица мащабни транспортни проекти до 2023, когато ще бъде отбелязана 100-годишнината от провъзгласяването на Републиката. За целта се планира да бъдат изразходвани 100 млрд. долара, като голяма част от тях ще отидат за жп проекти. Сред тях са изграждането на два жп моста над Босфора и Дарданелите, както и за нова жп линия от Самсун и Трабзон, на Черно море, до средиземноморското пристанище Мерсин.

 

Разделят OSE на четири компании

Според проектозакона, представен в Парламента в Атина, гръцката железница (OSE) ще бъде разделена на четири компании. Това ще бъдат OSE (която ще включва и инфраструктурния управител EDISY), GAIAOSE, ERGOSE и TRAINOSE. Законът дава възможност и за създаването на частна компания, която да поеме някои функции. Занапред OSE ще управлява жп инфраструктурата; GAIAOSE ще управлява недвижимото имущество и продажбите на земи; ERGOSE ще организира търговете по изграждането и поддържането на жп инфраструктурата, а TRAINOSE ще осъществява товарните и пътническите жп превози, включително градски, междуградски, регионални и международни. Така, целият подвижен състав на OSE ще премине към TRAINOSE, а всички недвижими имоти и земи ще преминат към GAIAOSE. Гръцкото правителство пък ще поеме всички дългове на железниците, които са достигнали 10,7 млрд. евро.

 

Съкращават директорските бордове в CFR

Румънското транспортно министерство обяви, че възнамерява да направи директорските бордове в CFR Marfa, CFR Calatori и CFR SA по-ефективни, като за целта броят на членовете им ще бъде намален от 11 на 7 души (за всяка компания).

 

Железопътната дирекция се нуждае от консултант

Според експерти на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) сръбската Железопътната дирекция, която следва да гарантира равнопоставения достъп до жп инфраструктурата на всички оператори и отговаря за безопасността на жп мрежата, се нуждае от консултантска помощ за оценката на съществуващата регулаторна рамка и съответствието й на европейските практики и директиви. Тази помощ е необходима и за изготвянето на план за подобряване дейността на дирекцията. За целта, от януари 2011, в рамките на шест месеца, ще бъдат отпуснати 250 000 евро, като проектът се финансира от Германския фонд за техническо сътрудничество.

 

Сърбия и Черна гора улесняват жп трафика

През октомври граничните служби на Сърбия и Черна гора подписаха в Белград протокол за трансграничния жп трафик, който цели да бъде намалено наполовина времето, за което пътническите и товарните влакове ще пресичат границата между двете страни. В бъдеще граничните проверки на пътническите влакове ще се правят в движение.

 

Китай инвестира в турската жп инфраструктура

Турция и Китай се споразумяха за китайски заем, предназначен за изграждането на високоскоростна жп линия между Одрин и Карс (в Североизточна Турция). Според шефа на турските железници (TCDD) Сюлейман Караман, до 2023 в страната ще бъдат изградени 6000 км високоскоростни жп линии (включително Анкара - Измир, Анкара - Сивас, Сивас - Ерзинкан, Ерзинкан - Трабзон, Сивас - Малатия, Елазиг - Диарбекир, Ескишехир - Коня и Коня - Анталия), както и 4000 км конвенционални жп линии. Това ще изисква инвестиции от 45 млрд. долара, като Китай ще отпусне 28 млрд. от тях.