2012
2011
2010
2009
2008
2007
archives


Предложение за общ жп проект с Китай и Турция

По време на посещението си в Китай в края на октомври, транспортният министър Александър Цветков проведе серия от срещи с китайския министър на транспорта Ли Шънлин, министъра на железниците Ли Чжъцзюн и големи местни компании, сред които и CMCEC, която е водеща в сферата на инфраструктурните проекти. Бяха обсъдени възможностите за китайски инвестиции в България и създаване на смесени дружества. Министър Ли Чжъцзюн предложи на министър Цветков страната ни да се включи в общ проект за високоскоростни жп превози с Китай и Турция. Тристранното споразумение може да бъде подписано още през декември, ако бъде подготвено дотогава.

 

Проектът за София - Елин Пелин готов до края на 2010

До края на годината трябва да бъде завършен техническият проект за модернизация на жп участъка София - Елин Пелин, който е част от проекта “Модернизация на жп линията София - Пловдив” (разделен на три части). Проектирането му е по програма ИСПА. За жп участъка Елин Пелин - Септември се очаква през 2011 да стартира процедура по ОВОС, след което ще се търси и проектант. Това означава, че той най-вероятно ще остане за следващия програмен период на ОПТ (2014-2020).

 

Ръст на превозите по ферибота Варна - Кавказ

През 2010 обемът на превозените товари по фериботната връзка Варна - Кавказ е нараснал с 332%, в сравнение с 2009. Данните бяха представени на проведеното на 16-17.11 учредително заседание на Съвета за съвместна експлоатация на жп-фериботната връзка между пристанищата Варна и Кавказ. Присъстваха управителят на БДЖ-Товарни превози ООД Георги Друмев, и Валерий Юсупов, зам. началник на Северо-Кавказката жп линия.

 

Строят две жп гари за връзка с метрото

Според шефа на столичната фирма “Метрополитен” Стоян Братоев и софийския кмет Йорданка Фандъкова, предстои изграждането на две нови жп гари, които ще осигуряват връзка с метрото на идващите в София от Перник и Пловдив. Едната гара ще бъде в района на кв. “Горна баня”, а другата – до метростанция 21 в кв. “Дружба”.

 

Министър Цветков стартира акция “Гратис”

По инициатива на транспортния министър Александър Цветков, от 22.10 стартираха мащабни проверки по редовността на пътниците във влаковете. Те се извършват от БДЖ и Транспортна полиция. Целта е да се прекрати практиката клиентите на железницата да пътуват без билет. Проверките са насочени към превенция и недопускане кондукторите да приемат пари от пътниците, без да издават съответния превозен документ.

 

БДЖ ЕАД се преструктурира в холдинг

С решение на транспортния министър Александър Цветков от 22 октомври БДЖ ЕАД се преструктурира в холдингово дружество. В неговите рамки ще се развиват двете основни дейности – пътнически и товарни превози, като към съответните структури ще бъдат прехвърлени и съответните активи – локомотиви и вагони, необходими за изпълнение на дейността им. В “шапката” БДЖ ЕАД ще се съсредоточи стратегическото управление на дружеството, като там ще останат и всички непотребни активи, включително подвижният състав, предназначен за бракуване и продажба. Така, организационната структура на БДЖ ще се уеднакви с тази на повечето европейски железници, като основната цел е да се създаде ефективна система за реформи и промени, чрез която дружеството да стане печеливша компания.

 

Завършват проекта на софийския жп възел

В края на ноември завършват проекта за железопътен възел София. Той се финансира от програма ИСПА, възложен е от МТИТС, а изпълнител е “Евротранспроект груп”. Проектът е разделен на два етапа. Първият е анализ на текущото състояние и насоки и варианти за развитие на железопътния възел, като изпълнителят препоръчва вариант С (за 606 млн. лв.), предвиждащ нова технология на движението и етапност на реализацията й. Той включва: екорешение за жп линията Казичене - Столник, заобикалящо Верила от изток и избягващо защитената зона “Натура 2000“; нов интермодален терминал на гара Илиянци и разсредоточаване на пътникопотоците, като се избегне струпването на железопътна гара София. Предвижда се идващите от изток пътнически влакове да спират на Казичене, Искър, Дружба, Подуяне, Централна гара София и да завършат движението си в нова гара Обеля, а идващите от запад да преминат през Волуяк и изброените пунктове в обратен ред, като завършат маршрута си в Казичене, както и да се възстанови обходът на софийската железопътна гара през Биримирци, което ще отклонява товарите извън столичния център. Възможно е кремиковската железница да се превърне в градски обход, свързващ Кубратово, Световрачане, Негован, Кремиковци, Яна, Казичене, т.е. северната дъга на София.

 

Зам. министър Московски се срещна с министър Ландау

Транспортният зам. министър Ивайло Московски се срещна в София с израелския министър на инфраструктурата Узи Ландау. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество, обмен на опит и “ноу хау”. На разговорите присъстваха и група израелски бизнесмени, които изразиха желание за евентуални инвестиции в транспортните инфраструктурни проекти по ОПТ.

 

Завърши проучването за жп възел Бургас

Дружеството “Евротранспроект 2010”, с водещ изпълнител “Евротранспроект”, завърши проекта за техническа помощ за развитие на жп възел Бургас, който се финансира по програма ИСПА и ще бъде включен в резервния списък на Оперативна програма “Транспорт”. Разработени са три варианта, като според препоръчания от изпълнителя вариант С – етап 1, инвестиционната стойност на проекта е 33 967 965 лв. Според него, в гарата ще се влиза с 25 км/ч, като до гара Вл. Павлов се възстановява скоростта 130 км/ч. Тази гара се преустройва така, че да има преки връзки с бургаското пристанище.

 

Проектозакон за промени в ЗЖТ

От края на октомври на сайта на Транспортното министерство е публикуван за обществено обсъждане проектозаконът за изменение и допълнение на Закона за жп транспорта. Промените целят хармонизиране с европейското законодателство, прието в жп сферата през последните години. Те касаят правата и задълженията на пътниците, ползващи жп транспорт (като въвеждат санкции за липсата на недискриминационни условия за хората с увреждания и обезщетения за закъснения на влаковете, липса на информации, жп инциденти и т.н.); сертифицирането на подвижния жп състав; безплатното пътуване на служителите на ИАЖА при осъществяване на правомощията им; възможността ИАЖА да разполага, при определени условия, с част от събраните суми от такси и глоби, както и изменения на някои досегашни легални дефиниции.

 

БДЖ възстанови 8% от пазарния си дял в товарните превози

Според директор “Маркетинг и продажби” на БДЖ ЕАД Любомир Илиев, за последните десет месеца дружеството е успяло да възстанови 8 % от пазарния си дял при товарните превози, като в момента той е 83 %, спрямо 75 % преди.

 

Министър Цветков подписа българо-корейски меморандум

На 26 октомври по време на посещението си в Република Корея транспортният министър Александър Цветков подписа, заедно с колегата си Чънг Джонг-Хуан, Меморандум за разбирателство между двете министерства за обмен и сътрудничество в изграждането на транспортна инфраструктура. Министрите се договориха за създаването на две работни групи – за жп транспорт и за транспортна инфраструктура. В Бусан българската делегация посети ХVІІ Световен конгрес за интелигентни транспортни системи и се срещна с представители на компанията “Хюндай Ротем Ко”, произвеждаща високоскоростни влакове.

 

Конференция за интермодалния транспорт

На 26 октомври изпълнителният директор на ИА “Морска администрация” Сергей Църнаклийски откри първата национална среща по проекта “Транснационална мрежа за насърчаване на мултимодалния транспорт вода-суша” (WATERMODE). Темата на форума беше “Интермодалният транспорт – ключов фактор за развитие в Югоизточна Европа”. Участниците дискутираха развитието на интермодалния транспорт и контейнерните превози в Черноморския регион и оптимизацията на връзката на пристанищата с хинтерланда.

 

Милчо Ламбрев се срещна с представител на JIKA

На 5 ноември генералният директор на ДП НКЖИ Милчо Ламбрев прие представителя на Японската асоциация за международно сътрудничество JIKA г-н Фуджита и обсъди с него въпроси, касаещи жп инфраструктурата и товарните превози от и към пристанище Бургас. JIKA финансира изграждането на Терминал 2 на пристанището. Японският специалист беше запознат и с други проекти за модернизация на българската жп инфраструктура.

 

Подновиха железния път между Бяла и Полски Тръмбеш

За около 40 работни дни беше направен среден ремонт на жп участъка между гарите Бяла и Полски Тръмбеш. ЖП секции Горна Оряховица и Плевен подмениха 1500 дървени и бетонови траверси. След 23 октомври влаковете в участъка вече се движат със 70 км/ч (преди ремонта скоростта им беше само 25 км/ч). Стойността на ремонта е 1,325 млн. лв.

 

Търг за жп участък Септември - Пловдив

На 2 ноември ДП НКЖИ стартира открита процедура за възлагане на обществена поръчка за “Модернизация на жп участък Септември - Пловдив, част от Траневропейската жп мрежа”. Целта е постигане на оперативна съвместимост и скорост на влаковете 160 км/ч. Срокът за подаване на оферти за участие е 17.01.2011.

 

Пресконференция на шефа на UNIFЕ

По покана на Асоциацията по жп автоматика, телекомуникация и сигнализация (RASTIA), на посещение у нас беше генералният директор на UNIFE (Асоциацията на европейската жп индустрия) Майкъл Клаусекер. Той се срещна със зам. министъра на транспорта Камен Кичев и обсъди с него възможностите за подпомагане българския жп сектор в реализирането на устойчив и безопасен жп транспорт и привличането на инвестиции. На 23 ноември Майкъл Клаусекер даде пресконференция в ЦУ на ДП НКЖИ, в която участваха и шефът на ИАЖА Веселин Василев, Красимир Крачунов, зам.-ген. директор на ДП НКЖИ, Иван Марков, член на УС на ДП НКЖИ и главен секретар на МТИТС, и Никола Дурчев, председател на RASTIA. Беше съобщено, че България може да усвои 580 млн. евро до края на 2013. Според Клаусекер, скоростта на влаковете между основните градове у нас би трябвало да е 200 км/ч.