2012
2011
2010
2009
2008
2007
archivesCAF ще достави 30 трамвая за Белград

CAF ще достави 30 трамвая за Белград

Испанският производител на подвижен жп състав CAF и кметството на Белград подписаха договор за доставката на 30 нови трамвайни мотриси за нуждите на сръбската столица. Стойността на поръчката е 81 млн. евро, като трамваите ще бъдат доставени в рамките на следващите три години. 20 млн. евро ще бъдат отпуснати от Европейската инвестиционна банка, а останалите ще дойдат от общинския бюджет. Офертата на CAF e била предпочетена, въпреки че хърватската компания Koncar е предложила по-ниска цена. Според кмета на Белград Драган Дилак, причината е по-високото качество на испанските трамваи.

 

Продължават преговорите по руския заем за СЖ

В началото на ноември в Москва приключи първият етап от преговорите за отпускането на руски заем от 1 млрд. долара за реализацията на инфраструктурни проекти в Сърбия, голяма част от които са свързани с железниците. Според сръбския зам. финансов министър Зоран Цирович, преговорите са протекли в конструктивен дух, като конкретните условия и параметри на заема ще бъдат обсъдени на следващата среща в Белград. Сръбската страна иска 200 млн. долара за централната белградска гара Прокоп, 100 млн. за електрификацията на жп линията Ниш - Димитровград и 150 млн. долара за изграждането на жп линия Вальево - Лозница.

 

CFR Calatori въведе on-line продажба на билети

През октомври румънският национален пътнически жп превозвач стартира продажбата на жп билети по Интернет. Новата система позволява на пътниците да купуват билети on-line за вътрешните жп линии, като услугата е достъпна 24 часа в денонощието.

 

Румъния е пропуснала да получи 800 млн. евро

Според румънския министър на транспорта и инфраструктурата Раду Берчану, страната му би могла да привлече за инфраструктурни проекти близо 800 млн. евро, ако беше стартирала съответните процедури, веднага след присъединяването си към ЕС през 2007. Вместо това, ние едва сега, т.е. две години по-късно, изпълнихме необходимите условия за отпускане на средствата, което означава, че ако не ги усвоим напълно до края на 2010, рискуваме да ги загубим окончателно.

Министър Берчану обяви и че през 2010 Транспортното министерство планира да получи 19 млрд. леи от бюджета, т.е. с 8 млрд. повече, отколкото през 2009.

 

Китайски трамваи за Измир

Китайският производител на подвижен жп състав CSR от град Чжучжоу ще доставя трамвайни мотриси за нуждите на турското средиземноморско пристанище Измир, като стойността на сделката е 350 млн. турски лири. Срокът за доставката на трамваите е април 2012. Според шефа на PR-отдела на китайската компания Хан Чжун Сделката демонстрира високата конкурентоспособност на произвежданите в Китай трамваи, имайки предвид високите изисквания и стандарти на европейския пазар, част от който е и Турция.

 

GE с интерес към инфраструктурни проекти в Босна

На състоялата се на 30 октомври среща между премиера на Босна и Херцеговина Милорад Додик и регионалния директор на General Electric (GE) Джузепе Реки компанията е потвърдила интереса си за стратегическо сътрудничество с босненското правителство при реализацията на ключови инфраструктурни проекти. Най-голямата компания в света е особено заинтересована от железопътната инфраструктура в страната, както и от някои енергийни проекти.

 

Железопътен семинар в Истанбул

В края на октомври Международният съюз на железници (UIC) и Международната федерация на спедиторските сдружения (FIATA) организираха в Истанбул международен семинар Железопътният транспорт свързва континентите. Семинарът, в който взеха участие 100 души от 15 страни, беше посветен на текущата ситуация и перспективите пред жп сектора в Югоизточна Европа и Близкия изток. Основен акцент в дискусиите бяха нелиберализираният жп сектор в някои страни, както и подобряване състоянието на жп инфраструктурата. В изказването си на семинара, зам. генералният директор на турските железници (TCDD) Фейзи Курт посочи, че благодарение на изгодното си географско положение Турция има потенциала да се превърне в най-големия железопътен логистичен хъб за двата региона.

 

Предлагат 85,45% от акциите на Montecargo

В края на октомври Приватизационният съвет към правителството на Черна гора официално обяви търг за 85,45% от акциите на националния товарен жп превозвач Montecargo. Заявки за участие се приемат до 1 февруари 2010.

Montecargo беше създадена на 15 юни 2009, на извънредно събрание на акционерите на черногорските железници (Zeljeznicki prevoz Crne Gore).

 

CFR Calatori ще купува и модернизира вагони

Румънският национален пътнически жп оператор CFR Calatori обяви, че планира да закупи през следващите четири години 400 употребявани вагона InterRegio, на стойност 1 млрд. леи, като модернизира 190 от тях, което ще струва 317,3 млн. леи. Първият от договорите за доставка и ремонт може да бъде подписан още преди края на 2009. 80 от вагоните, които CFR Calatori планира да купи, ще бъдат първокласни (от тях 40 ще бъдат модернизирани), а 320 ще са второкласни (от тях 150 ще бъдат модернизирани).

 

Дунавските жп мостове застрашени от затваряне

Железопътните мостове в румънския участък на река Дунав, свързващи Букурещ с черноморското крайбрежие, могат да бъдат затворени след 2011, ако Министерството на транспорта не отдели средства за ремонта им. В момента влаковете по линията Букурещ - Констанца преминават по двата моста (на Дунав и ръкава му Борчея) със скорост 30 км/ч. Срокът за извършване на капитален ремонт на мостовете, които са изградени преди 1989, изтече през 2004. Ако през 2010 Транспортното министерство не отпусне средства за заздравяване на пилоните и подмяна на металната настилка под релсовия път, скоростта на влаковете ще падне до 5 км/ч. През 2009 министерството е отделило само 1% от сумата, необходима за ремонт. В тази връзка румънските медии посочват, че докато през настоящата година за нуждите на пътната инфраструктура са отделени 1 млрд. евро, CFR Infrastruсtura е получила само 3 млн. евро, което не стига за ремонта дори на 1 км железен път.

 

Koncar и Gredelj ще доставят влакове на HZ

В началото на ноември хърватските железници (HZ) подписаха договор с производителите на подвижен жп състав TZV Gredelj и Koncar за производството на нов тип крайградски влакове. Общата стойност на поръчката е 114 млн. куни, като 20 млн. ще отпусне община Загреб, в чиито предградия ще се движат новите влакове, 40 млн. ще дойдат от държавния бюджет, а останалите 54 млн. от поделението за пътнически превози на HZ.

През миналата 2008 HZ са превозили 71 млн. пътници, като шефовете на железниците разчитат, че до 2015 броят им ще достигне 100 млн.

 

Транспортното министерство взема CFR Ferry-Boat

Румънското Министерство на транспорта и инфраструктурата планира да поеме контрола върху основния пакет от акции на фериботното жп дружество CFR Ferry-Boat S.A. от досегашния му собственик CFR Marfa (националния товарен жп превозвач). CFR Ferry-Boat, което беше създадено през 2007 с правителствено решение, притежава два кораба (Мангалия и Ефорие), превозващи жп вагони, контейнери и платформи между Констанца и турското пристанище Самсун.

 

Възстановяват жп връзката между Белград и Сараево

След 18-годишно прекъсване, железниците на Сърбия и Босна и Херцеговина се споразумяха да възстановят директната жп връзка между столиците на двете държави Белград и Сараево. Първият влак, обслужващ маршрута Сараево - Белград - Сараево, тръгва на 13 декември, като пътуването ще трае 8.5 часа, а цената на еднопосочен билет е 25 евро. Връзката между двата града беше прекъсната през 1992, след началото на юговойните.

 

Ateliere от Гривица ще модернизира вагони на CFR

Предприятието за ремонт на подвижен жп състав Ateliere CFR от Гривица спечели поръчка, на стойност 330 млн. леи, за модернизацията на 150 вагона на националния пътнически жп превозвач CFR Calatori. Става дума за първокласни пътнически вагони, серия 1987, като срокът за изпълнение на поръчката е до края на 2013. Според генералния директор на CFR Calatori Ливиу Пескарашу, през последните години компанията е закупила 35 нови вагона и един локомотив.

 

Диагностични портали на MЕRMEC за TCDD

Турските железници (TCDD) подписаха два нови договора с групата MERMEC, която ще проучи сигурността на турската жп мрежа и ще достави на TCDD три автоматични мултифункционални портала за мониторинг на влакове, известни като ATES (Automatic Train Examination Stations), които ще проверяват състоянието на подвижния жп състав за наличието на евентуални дефекти.

 

Още 370 млн. евро за букурещкото метро

Румънското правителство разреши на финансовия министър да заеме от Европейската инвестиционна банка 370 млн. евро за изграждането на участъка от метрото на Букурещ между Друмул Таберей и Университета. Това бе обявено от премиера Емил Бок, според когото линията (която е дълга 9,05 км и има 14 станции) ще бъде завършена през 2015. Цялата стойност на проекта е 900 млн. евро, които ще бъдат покрити с външни заеми и средства от държавния бюджет.

 

Thales доставя сигнализация за истанбулското метро

Консорциумът Avrasya Metro Grubu възложи на Thales доставката на сигнални, комуникационни и контролни системи SelTrac CBTC за участъка от метрото на Истанбул между Кадъкьой и Картал, в азиатската част на града. Дължината на участъка е 21,7 км, като по него ще има 16 метростанции. Стойността на поръчката е 36 млн. евро.

Thales вече инсталира системи SelTrac CBTC в метрото на турската столица Анкара, но това е първата й поръчка в Турция за доставка на интегрирано комуникационно и сигнализационно оборудване. Договорът, който включва и изграждането на контролен център за управление на сигурността и мрежите SCADA, следва да бъде изпълнен до март 2011. Според вицепрезидента на Thales Оливие Усен, Турция е ключова страна за компанията ни, затова създадохме и наш офис в Анкара, което ни позволява да разширим активността си и да реализираме успешно проектите си в сферите на жп инфраструктурата и градския релсов транспорт.