2012
2011
2010
2009
2008
2007
archivesGysev иска 600 км жп линии в Унгария

Gysev иска 600 км жп линии в Унгария

Регионалната унгарско-австрийска жп компания Gysev иска да поеме от държавния жп превозвач МАV пътническите превози по над 600 км от унгарската жп мрежа. Ако това стане, 1200 служители на МАV ще преминат на работа в Gysev. Очаква се становището на унгарското правителство. В момента Gysev осъществява пътнически превози по 300 км жп линии. Компанията планира, освен по 600 км от унгарската жп мрежа, да поеме и пътническите превози по 200 км жп линии, които досега са били обслужвани от австрийските железници (ОВВ).

 

DB очаква кървав сблъсък със SNCF

В интервю за немското издание на Файненшъл таймс, директорът на поделението за пътнически превози на германските железници (DB AG) Улрих Хомбург заяви, че DB се готви за кървав сблъсък с френските железници (SNCF). Така той коментира съобщението, че SNCF се готви да пусне Интерсити-влакове в Германия, като ще ги осъществява или от свое име, или чрез дъщерната си компания Keolis. Досега DB на няколко пъти се обявяваха против осъществяването на пътнически превози в Германия от Keolis, при положение че германските железници все още не могат да оперират във Франция. Все пак, Хомбург заключава в интервюто си, че в подобна война няма победители.

 

LDz ще обслужва армията на САЩ

Латвийските железници (LDz) ще превозват товари за нуждите на американската армия в Афганистан. LDz разчитат да печелят най-малко по 30 000 евро на всяка композиция. В бъдеще, Министерството на транспорта планира да подпише подобни споразумения и с други държави, поемайки товарния транзит за техните армии.

 

Грузия ще модернизира жп инфраструктурата си

Грузинските железници отново обявиха международен търг за изготвяне на технико-икономическа обосновка и изпълнение на проектни работи за модернизация на жп инфраструктурата на страната. Крайният срок за подаване на заявки е 16 ноември. Победителят в търга трябва да представи, в рамките на три месеца, технико-икономическата си обосновка за модернизацията, както и да изготви съответната проектна документация през следващите 10 месеца. Дължината на грузинската жп мрежа е 1324 км и включва 45 тунела, 1714 моста, както и фериботни линии с Русия и Украйна.

 

Терористичен акт срещу влака Москва - Санкт Петербург

На 27 ноември избухна взривно устройство в пътническия влак Москва - Санкт Петербург, което предизвика дерайлирането на 4 вагона. От пътуващите 661 души (13 чужденци) загинаха 26 души, а 96 бяха ранени (по данни от 30.11). РЖД обяви, че ще изплати по 500 хил. рубли на семействата на загиналите и по 200 хил. на ранените.

 

РЖД претендират за повече средства през 2010

Бордът на директорите на руските железници (ОАО РЖД) поиска от правителството да одобри инвестирането през 2010 на 277 млрд. рубли в жп сектора. Сумата е с 10% по-голяма от инвестираната през 2009, но с 30% по-малка от инвестиционната програма за 2008. Междувременно, стана ясно, че обемът на товарните превози на РЖД през октомври е бил с 10,8% по-нисък от този за същия месец на 2008. Резултатът обаче е по-добър, отколкото през септември, когато спадът беше 11,3%. За целия период, от януари до октомври 2009, спадът в товарните превози е с 18,7%, в сравнение със същия период на 2008. Според експертите, очерталата се тенденция към преодоляване на този спад е знак, че най-тежкият момент от финансовата криза в Русия вече е отминал.

 

PKP PLК иска 5 млрд. злоти през 2010

Полската компания РKP PLK (стопанисваща жп инфраструктурата) планира да инвестира 3,7 млрд. злоти за изграждането и модернизацията на жп линии през 2010. Ръководството на PKP PLK разчита тази сума да нарасне до 5 млрд. злоти, благодарение на европейските фондове. Сред най-големите инфраструктурни проекти, планирани за 2010, е модернизацията на линиите Варшава - Гданск и Варшава - Лодз. През настоящата 2009 обемът на инвестициите за изграждане и модернизация на жп мрежата достигна 3,05 млрд. злоти.

 

Спад в обема на товарните жп превози на УЗ

Между януари и септември 2009 украинските железници (УЗ) са превозили 282,2 млн. т товари, което е 70,65% от превозените товари за същия период на 2008. Обемът на вътрешните превози е 155,8 млн. т, като 16,1 млн. т са дошли от вноса, 77 млн. т от износа, а 33 млн. т са били транзитните товари. Сред основните товари, превозени от УЗ, са въглища (79,9 млн. т), желязо и желязна руда (52,3 млн. т), строителни материали (37,3 млн. т), стомана (23,7 млн. т), петрол и петролни продукти (19,6 млн. т).

 

Китай ще инвестира в жп проекти в Украйна

Китайската компания China Machine-Building International Corporation иска да се включи в реализацията на редица жп проекти в Украйна, включително организацията на пътническия жп трафик за 160 км/ч и изграждането на пътнически терминал в киевския район Дарница. Това беше обявено след срещата на зам. министъра на транспорта Васил Шевченко с китайска делегация в Киев. Според Шевченко, в транспортната сфера на Украйна има 200 проекта, които могат да привлекат вниманието на китайските инвеститори.

 

Мащабни инвестиции в датските железници

В края на октомври датското правителство взе решение за осъществяването на мащабни инвестиции в националната жп мрежа. Два от проектите визират изграждането на нова жп връзка между Копенхаген и Рингстед (за целта ще бъдат отпуснати 1,3 млрд. евро), а жп линиите Лейре - Випероед и Вамдруп - Войенс ще бъдат удвоени. Ще бъдат отпуснати средства и за реконструкцията на гара Ноерепорт, една от най-натоварените в Дания.

В сферата на товарните жп превози се предвиждат инвестиции за разширяване капацитета на интермодалните терминали в Хьоле Тааструп и Таулов, както и за нови жп участъци в района на пристанищата Езберг и Ниборг. Ще бъдат отпуснати 47 млн. евро за развитие на жп инфраструктурата в района на Валби.

 

Bombardier рециклира 300 вагона на MAV Start

В края на октомври унгарският пътнически жп оператор MAV Start получи 300-я пореден пътнически вагон, тип Bhv, рециклиран от компанията Bombardier. Стойността на поръчката е 105 млн. унгарски форинта, като освен 300-те вагона, Bombardier ще достави на МАV Start и 10 модерни вагона Интерсити. МАV планира в бъдеще да поръча още 30 такива вагона.

 

Спад на оперативната печалба на DB

През първите осем месеца на 2009 оперативната печалба на германските железници (DB AG) е намаляла с 47%, в сравнение със същия период на 2008, достигайки 950 млн. евро. Поради тревожната тенденция, DB планира да съкрати между 1700 и 2000 работни места в своята администрация. Това ще позволи на железниците да спестят 125 млн. евро до 2011.

 

Voith доставя охладителни системи за Саудитска Арабия

През май 2010 германската компания Voith Turbo ще стартира доставките на охладителни системи за испанския производител на подвижен жп състав CAF, който трябва да произведе осем шествагонни дизел-електрически влака (за скорост 200 км/ч) за саудитските железници. Системите ще бъдат съобразени със специфичния пустинен климат, характерни за който са температурите до 55 градуса, силното запрашаване и честите пясъчни бури.

 

SNCF планира да купи CTL Logistics?

Според полските медии, поделението за товарни превози на френските железници (SNCF Fret), което е четвъртият най-голям товарен жп оператор в Европа, се готви да купи (през първото тримесечие на 2010) най-големия частен товарен жп превозвач в Полша CTL Logistics. Ако това стане, SNCF Fret ще стане вторият най-голям инвеститор в полския жп сектор. Както е известно, през 2009 германската компания DB Schenker пое контрола над PCC Rail и PTK Holding.

 

Нов контейнерен терминал в Поти

Арабската компания RAK Investment (ОАЕ), която е собственик на грузинското черноморско пристанище Поти, пусна в експлоатация новия контейнерен терминал, позволяващ пристанището да приема до 1 млн. тона товари. Откриването на терминала съвпадна с началото на функционирането на свободната индустриална зона на Поти, в която се очаква да се настанят 400 местни и чуждестранни фирми. Междувременно, RAK Investment обяви, че възнамерява да изгради в близко бъдеще и ново пристанище.

 

CD Cargo с печалба през третото тримесечие на 2009

През третото тримесечие на 2009 чешкият национален товарен жп оператор CD Cargo регистрира печалба от 6 млн. крони (без данъците). За първи път през настоящата година компанията регистрира печалба, след като през първата половина на 2009 загубата й достигна 161 млн. крони. Оборотът на CD Cargo през третото тримесечие е 3,4 млрд. крони, което е с 23% по-малко в сравнение със същия период на 2008. През 2009 CD Cargo освободи 11% от персонала си (1200 души).

 

Магнатът Уорън Бъфет даде 44 милиарда долара за BNSF

Компанията Berkshire Hathaway, собственост на американския милиардер Уорън Бъфет, закупи 77,4% от акциите на железопътната корпорация Burlington Northern Santa Fe (BNSF). Общата стойност на сделката е 44 млрд. долара (включително дълга на BNSF от 10 млрд. долара), което я прави най-голямата в цялата история на Berkshire Hathaway .

В бъдеще, просперитетът на Съединените щати ще зависи от наличието на ефективна и добре обслужвана железопътна система заяви по този повод Уорън Бъфет и обратното, за да просперират американските жп компании, националната икономика трябва да нараства и преуспява. Инвестирайки в BNSF, Berkshire Hathaway възлага големи надежди на компанията, както и на целия железопътен сектор на САЩ. Обяснявайки решението си за покупката на BNSF, Бъфет заяви в интервю за телевизионната компания CNBS, че напоследък дейността на Burlington Northern е станала много по-ефективна, в сравнение с 90-те години на миналото столетие.