2012
2011
2010
2009
2008
2007
archivesПо-удобни връзки за пътниците в Берковица и Монтана

По-удобни връзки за пътниците в Берковица и Монтана

От 30 октомври БДЖ ЕАД въведе нова организация за приемане на влаковете в гара Бойчиновци, което ще подобри транспортното обслужване на пътниците от Берковица и Монтана, пътуващи за София и Видин. Променената схема дава възможност за бързо и удобно прехвърляне на пътниците от един влак на друг. Освен това са променени и разписанията на четири пътнически влака между Берковица, Монтана и Бойчиновци, така че да се улеснят връзките с бързите влакове за София и Видин.

 

ДП НКЖИ подготви жп мрежата за зимата

В началото на ноември експертни групи на ДП НКЖИ завършиха редовния годишен преглед на съоръженията на жп инфраструктурата и подготовката им за зимата. Поделение “Енергетика” извърши мащабна проверка на контактната мрежа в страната, за да я подготви за безаварийна работа при зимни условия.

Проверени са и съоръженията за отопление на работните помещения и административните сгради, като по решение на УС на ДП НКЖИ стартира процедура по закупуване на въглища и брикети за отоплителния сезон.

 

Модернизиран жп прелез в Петрич

В началото на ноември приключи рехабилитацията и изграждането на нова еластична настилка на жп прелеза в района на гара Петрич. Целта е подмяната на старите траверси и използване на нови, съвременни технологии за движението в такива участъци.

 

Камери и заграждения срещу вандалите

Според вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, зачестилите нападения с камъни срещу влаковете налагат изграждането на системи за видеонаблюдение на жп гарите, както и на заграждания в някои жп участъци.

 

Централна гара може да бъде дадена на концесия

Според зам. министъра на транспорта Камен Кичев, възможно е софийската Централна гара да бъде дадена на концесия. Той смята, че концесиите са единствения начин за развитие на големите гари. Зам. министърът обяви, че МТИТС иска да промени досегашната практика за търсене на инвеститори, като поканите за участие в процедурите на по-големите обекти ще бъдат публикувани в чуждестранни медии. По-късно, в интервю за радио “Дарик”, министър Цветков подкрепи идеята за отдаването на гарите в София, Варна, Бургас и Пловдив на концесия, след 2011.

 

Министър Цветков участва в годишната среща с бизнеса

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков участва в провелата се на 3 ноември Четвърта годишна среща на бизнеса с правителството. На нея той представи основните цели и приоритети на министерството в сферата на транспортната политика, като анализира резултата от приложените до момента антикризисни мерки в транспортните дружества към ведомството му, ефективното усвояване на средства от европейските фондове и международните финансови институции в условията на криза, повишаване нивото на безопасността и качеството на транспортните услуги и осигуряване на добра среда за функционирането на транспортната логистика и бизнеса.

 

30%-ов ръст в товарните превози на БЖК

Според изпълнителния директор на частния жп превозвач БЖК Владимир Дунчев, компанията очаква, че обемът на превозените от нея през 2009 товари ще бъде с 30% по-голям от този през 2008.

 

Ограничават разходите в системата на МТИТС

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков издаде заповед за ограничаване разходите в системата на министерството. До минимум се свеждат представителните и протоколните разходи. Преустановява се практиката служители на дружествата и предприятията от системата на МТИТС да ползват бизнес класа и VІР-входове при пътуванията си със самолет.

 

ОХЛ ЖС ще изгражда шумозащитни бариери

Чешката компания ОХЛ ЖС, която изгражда участъка Свиленград - турска граница, от проекта за реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив - Свиленград, планира да издигне в района на Свиленград шумозаглушителни стени, съчетани с редове от насаждения по т.нар. програма “шепнещ влак”, чиято цел е намаляване на шума от преминаващите със скорост до 160 км/ч влакове. Ще бъдат изградени и специални подлези и надлези за пресичане на линията.

 

Зам. министър Кичев откри обща гранична гара Димитровград

На 4 ноември зам. министърът на транспорта Камен Кичев откри реконструираната Обща гранична жп гара Димитровград (Сърбия). Проектът, финансиран със средства от ЕС, е част от Общоевропейски коридор №10 и е приоритетен за България и Сърбия. Зам. министърът посочи, че България и Сърбия работят за утвърждаването на налагането на коридора, като една от най-важните транзитни оси за превоз на товари от Централна Азия, през България и Сърбия, към Централна и Западна Европа. За постигането на тази цел е необходимо да се осигури “отварянето” на цялото жп трасе като пропускателна способност и скорост. На откриването присъстваха сръбският зам. министър на инфраструктурата Деян Ласица и представителят на ЕК в Белград Винсент Дегерт.

 

Стартира първият голям жп проект по ОПТ

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков обяви старта на тръжната процедура за избор на изпълнител по проекта “Рехабилитация на жп инфраструктура по участъците на жп линията Пловдив - Бургас”. Това е първият голям проект по ОП “Транспорт”, стартирал до този момент. Индикативният му бюджет е 366,45 млн. лева, от които 64 % безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд на ЕС и 36 % от националния бюджет. Отсечката е част от Общоевропейски транспортен коридор №8. С реализирането му ще се подобри развитието на главната жп инфраструктура и ще се улесни интегрирането на националната транспортна мрежа с европейската. След осъществяването му ще се постигнат скорости от 130/160 км/ч при средна скорост в момента 80 км/ч. Това ще намали времепътуването между Пловдив и Бургас с повече от час. Ефектът, свързан с външните икономически ползи, които ще се постигнат с реализацията на проекта, е 1,529 млрд. лв.

 

Улеснения за международнитe пътувания с влак

БДЖ ЕАД и германските железници (DB) се споразумяха за предоставяне на достъп до германската система за резервация на международни пътнически превози с влак. Така БДЖ осигурява на клиентите си резервации на места и във висококачествените влакове, пътуващи в Европа, включително френските TGV, испанските Talgo, немските ICE и Eurostar (пътуващи през тунела под Ламанша). Те вече могат да ползват и нискотарифните оферти на “Railteam”, даващи възможност за отстъпки при пътуване с влак между големите европейски градове. Три от офисите на МПБ “Рила” в София, Русе и Бургас функционират като агенции на DB и правят резервации за пътуване с международни влакове в Европа.

 

Търсят партньор на железниците

Според министър Александър Цветков, МТИТС възнамерява да превърне железниците в нормално действаща пазарна компания. За целта вече се търсят стратегически партньори на националния жп превозвач, като се спрягат имената на германските (DB AG) и френските (SNCF) железници. Министърът смята, че ситуацията в БДЖ се стабилизира и се надява до края на 2009 да се изчистят почти всички задължения към железничарите.

 

Гръцки железничари пътуваха с наш ретровлак

На 31 октомври 80 железничари от Гърция пътуваха с ретровлака на БДЖ по теснолинейната жп линия от Велинград до Септември. Преди тях, през юни по същия маршрут пътуваха посланиците на френскоговорящите страни у нас, начело с посланика на Франция Етиен дьо Понсен.

 

Започна предварителното отопляване на влаковете

От 30 октомври БДЖ ЕАД започнаха предварително да отопляват всички категории пътнически влакове, преди заминаването им от началните гари. Ръководството на националния жп превозвач ще следи за стриктното изпълнение на всекидневните проверки за изправността на отоплителните или климатичните системи във влаковете.

 

Ивайло Московски прие генералния секретар на ТРАСЕКА

Зам. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски (който е национален секретар на проекта ТРАСЕКА в България) се срещна с генералния секретар на ТРАСЕКА Жанторо Сатъбалдиев и обсъди с него развитието на организацията и подготвяните в нея реформи (промяна на срока на мандата на генералния секретар и на структурата на Постоянния секретариат).

 

Среща с посланици за Дунав мост 2

На 2 ноември зам. министърът на транспорта Ивайло Московски се срещна с посланиците на Испания и Румъния Хорхе Фуентес и Антон Пъкурецу и обсъди с тях хода на работата по изграждането на Дунав мост 2, при Видин - Калафат. На срещата присъства и представителят на испанската фирма-изпълнител FCC Construccion Алберто Вергада. Зам. министър Московски съобщи, че българската страна е предприела действия пред Европейската комисия за удължаване срока на меморандума по ИСПА, съгласно който крайният срок за изграждането на моста е 2010. Постигната е предварителна договорка този срок да се удължи с една година.

 

Качват тировете на влак?

Според генералния директор на НК ЖИ Милчо Ламбрев, част от турските тирове, преминаващи транзитно през българска територия по маршрута Свиленград - Драгоман, ще бъдат качени на влакове. Налице е необходимият терминал за товарене и разтоварване на тировете на влакове в Свиленград, а до декември ще е готов проектът за такъв терминал в Драгоман, който трябва да се изгради до средата на 2010. Според Ламбрев, БДЖ има две платформи за качване на тировете на влакове и се готви да наеме необходимите за целта Ro-La вагони.

 

Кръгла маса във ВТУ “Тодор Каблешков”

На 25 ноември във ВТУ “Т. Каблешков” се проведе Кръгла маса “Стажантските програми – добавена стойност за студентите, бизнеса и университета”. Това беше заключителното събитие по проект “Създаване на механизми за производствени стажове на студентите от ВТУ”, осъществен с подкрепата на ОП “Развитие на човешките ресурси” и съфинансиран от ЕС. Освен екипът на проекта, в дискусията участваха преподаватели и представители на БДЖ ЕАД, “Метрополитен” ЕАД, БТК АД и Еуроспед ЕООД.

 

Проекти за 1 млрд. евро по ОПТ през 2010

На седмото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма “Транспорт”, провело се на 24 ноември, беше представена, разгледана и гласувана Индикативната годишна работна програма за 2010 на ОПТ. Участваха експерти на ЕК, както и неправителствени организации. Зам. министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че се очаква през първото полугодие на 2010 да бъдат подготвени транспортни проекти за 955 млн. евро. До юни следва да се подадат апликационните форми за проектиране на жп линия Видин - София, модернизация на жп линия София - Пловдив, подновяване на жп инфраструктурата по линията София - Бургас и строителство на интермодален терминал в София.

 

ЦПО защити проект по програма “Леонардо да Винчи”

Центърът за професионално обучение на БДЖ ЕАД стана първото звено в системата, успешно защитило проект в рамките на международната програма “Леонардо да Винчи”. Темата на проекта е “Хармонизиране на професионалното образование по жп транспорт с европейските стандарти”, като той е реализиран в партньорство със съответните структури на германските железници и няколко български учебни заведения, подготвящи кадри за транспорта.

 

Инвестиционно предложение за София - Драгоман

ДП НКЖИ обяви инвестиционно предложение по проект “Техническа помощ за модернизация на железопътна линия София - Драгоман”, чиято цел е подобряване на параметрите на линията за постигане на скорост до 160 км/ч, чрез модернизация и реконструкция на жп инфраструктурата, включително и чрез изграждане на нови участъци и съоръжения. Писмени становища и мнения се приемат до 23.12.2009.

 

Финализират работния проект за Свиленград - турска граница

Работният проект, въз основа на който ще се издаде решение за строеж на 17-километровия участък Свиленград - турска граница (част от проекта за реконструкция и електрификация на линията Пловдив - Свиленград), ще бъде готов до края на 2009. Изпълнител на обекта (на стойност 70 млн. лв. и срок до края на 2011) е чешката фирма ОХЛ ЖС АД, като идейният проект е изготвен с участието на Судоп – Прага.

 

40 години жп гара Алфатар

През ноември 2009 се навършиха 40 години от откриването на жп гара Алфатар. Строежът на жп линията Самуил - Силистра започва през 1947, по-късно е замразен за известно време, а след това продължава на етапи – до Исперих, Дулово, Алфатар и Силистра. Гара Алфатар е тържествено открита на 4 ноември 1969. Днес гарата е трансформирана в разделен пост.

 

Приключи проверката на спалните вагони

Приключи проверката на техническото състояние на новодоставените от Германия спални вагони, възложена от изпълнителния директор на БДЖ ЕАД Пенчо Попов, във връзка с препоръката на Върховната касационна прокуратура за гарантиране безопасната им експлоатация. Проверката, включваща преглед на всички системи и технически възли на спалните вагони, е извършена от експертна комисия на БДЖ. Тя не е констатирала повреди и недостатъци по техническите системи и елементи на вагоните, които да застрашават безопасността при екплоатация. Отоплителната и осветителната система, системите за автоматично блокиране на вратите по време на движение, пожароизвестителната инсталация и др. също функционират нормално. Заключението на комисията е, че вагоните не застрашават безопасността на превозите и осигуряват комфорт и сигурност на пътниците.

 

Министър Цветков участва в жп изложение в Германия

Министър Александър Цветков участва в международното специализирано изложение за железопътен транспорт Rail 2009, провело се на 10 ноември 2009 в Дортмунд. Изложението, което се провежда на две години, е особено важно за икономическото развитие на железниците и формирането на транспортната политика в Европа. Тази година мотото бе “Транспорт. Трафик. Разговори”, като сред обсъжданите проблеми бяха въвеждането на иновативни транспортни концепции, развитието на потенциалните възможности за разработване на нови технологии, актуалното развитие на пазара. В рамките на изложението се проведе и Седмата международна среща на върха на европейските министри на транспорта и ръководителите на европейските железопътни компании. Сред основните теми, които се дискутираха, бяха “Сравнение между европейските метрополитни градове – мястото на обществения градски транспорт”, “Морските пристанища като врата на Европа”, “Мобилна Европа” и други. Министър Цветков се срещна с проф. Клаус-Дитер Шойерле, държавен секретар по транспорта на Германия, с когото обсъди двустранното сътрудничество в областта на жп транспорта. С министъра на строителството и транспорта на Северен Рейн-Вестфалия Луц Линенкемпер пък бяха обсъдени перспективите на двустранните връзки в областта на комбинираните превози и логистиката.

 

Ръст в товарните и спад в пътническите превози

Според НСИ, през октомври превозените с влак товари са с 20% повече от тези през септември, достигайки 1,203 млн. т. Ръстът се дължи на увеличените вътрешни превози. В сравнение със същия период на 2008, обемът на превозените товари е намалял с 30,7%, като при вътрешните превози спадът е с 410 хил. т. Превозените през октомври пътници са 2,707 млн., т.е. с 0,5% по-малко, отколкото през септември и с 8,6% по-малко, отколкото през същия период на 2008.