2012
2011
2010
2009
2008
2007
archives


Локомотиви Traxx за Green Gargo

Локомотиви Traxx за Green Gargo

Шведският товарен жп превозвач Green Cargo възложи на Bombardier доставката на 16 електрически локомотива Traxx F 140AC. Стойността на сделката е 51 млн. евро, като локомотивите ще бъдат доставени между февруари и юли 2010. Те ще се използват за превоз (между Лулеа, Борлянге и Окселзунд) на стоманени плочи и валцована стомана, произведени от компанията SSAB. Новите локомотиви ще заменят досегашния дизелов подвижен състав на Green Cargo, което ще позволи вредните газови емисии да бъдат намалени между 20% и 60%.

 

Китайско-казахстанско дружество за контейнерни превози

Китайското Министерство на железниците и казахстанските железници (КТЖ) подписаха меморандум за взаимодействие, който предвижда ускорено изграждане на втори граничен жп преход между двете страни при Коргас (Казахстан) и Хоргос (Китай). Ще бъде създадено и съвместно дружество за контейнерни жп превози, в резултат от което ще нарасне обемът на превозите през граничния жп преход Достик-Алашанкоу. То ще поеме директните контейнерни влакове между Китай и Европа. За ускоряване на приемането и предаването на товарите между двете железници, страните планират да създадат на граничните гари Достик и Алашанкоу автоматизирана информационна система за обмен на данни.

 

Ще строят жп връзка между Иран и Армения

Арменският президент Серж Саркисян нареди на министъра на транспорта да бъде изработен проект за железопътна линия, която да свърже страната му със съседен Иран. Както е известно, през миналата 2007 управлението на арменските железници беше поето на концесия от ОАО РЖД.

 

Независим жп регулатор във Франция

Френският държавен секретар по транспорта Доминик Бюсер представи на заседание на правителството проектозакон за създаването на независим жп регулатор. С приемането му от Парламента, което се очаква да стане в началото на 2009, той ще гарантира, че няма да има дискриминация към операторите, желаещи да получат достъп до националната жп мрежа. Бъдещата Комисия за регулиране на железопътните дейности (CRAF) ще включва седем комисари с шестгодишен мандат, ръководени от генерален секретар. CRAF ще разполага с 60 служители и годишен бюджет от 8 млн. евро.

 

Влакове Talgo по линията Берлин - Москва?

Руските железници (ОАО РЖД) и Patentes Talgo подписаха меморандум за проучване възможността влакове Talgo VII да поемат пътническите превози между Берлин и Москва. РЖД ще представи прогноза за очаквания брой пътници, както и за икономическата полза от подобряване качеството на услугите по линията. На свой ред, Talgo ще даде под наем на РЖД три влака за провеждане на необходимите изпитания и ще поеме поддръжката им. Според представители на РЖД, очаква се да бъдат поръчани поне три влака Talgo, като първият трябва да бъде доставен две години след подписването на съответния договор.

 

Rail Cargo се готви да влезе в Словакия

Австрийският товарен жп оператор Rail Cargo може да се окаже първият чуждестранен играч на словашкия жп пазар (в момента 98% от него се контролира от ZSKK Cargo). Компанията планира да превозва товари по словашката мрежа със свои собствени локомотиви. Според местните експерти, това може да ускори планираното сливане на ZSKK Cargo с чешкия товарен жп превозвач CD Cargo (двете компании все още спорят за дяловете си в бъдещото смесено дружество).

 

Китайски локомотиви за Казахстан

Заводът за електрически локомотиви в Чжучжоу, който е филиал на компанията China South, получи поръчка от казахстанските железници (КТЖ) за доставка на локомотиви на обща стойност 100 млн. долара. Локомотивите (АС/4,8 МВт) могат да развиват скорост до 200 км/ч. Китай доставя локомотиви за Казахстан от 2002 насам.

 

Товарният жп транспорт ще става все по-привлекателен

На 18 октомври Европейската комисия представи плановете си за превръщане на железопътния транспорт в по-привлекателен за товародателите. Комисията обяви, че занапред ще подкрепя използването на по-екологични видове транспорт, като железопътния и морския. Набелязани са серия от мерки в тази посока, чиято крайна цел е намаляване на натоварването по шосетата на Европа.

 

CAF доставя нови влакове на Renfe

Испанските железници (Renfe) са поръчали два нови модела влакове за средни разстояния от местния производител на жп подвижен състав CAF. Става дума за петвагонни електрически мотрисни влакове (2,4МВт, 25 кВ/АС), от които 23 ще бъдат за широко междурелсие (1668 мм), а 34 ще могат да се движат и по широко, и по нормално междурелсие (след смяна на талигите). Те ще развиват до 200 км/ч и ще имат 263 седящи места.

 

Товарни локомотиви на Siemens за Литва

Литовските железници (LG) са възложили на Siemens Mobility доставката на 10 товарни локомотива клас ER20 CF. Поръчката, чиято стойност е 35 млн. евро, включва и ангажименти по поддръжката, като локомотивите ще бъдат доставени между март и септември 2010. 138-тонните ER20 CF са сред най-тежките локомотиви в Европа и могат да теглят състави с тегло до 6000 т. Те са с 40% по-ефективни от другите модели, предложени на LG.

 

Австрийски локомотиви Taurus в Чехия

От средата на октомври локомотиви Taurus на австрийските железници ще обслужват жп линията между Прага и Бърно (със средна скорост 140 км/ч). Австрийските локомотиви, серии 1116 и 1216 (6400 кВт), могат да развиват до 230 км/ч. Предвижда се осем от тях да обслужват влаковете EuroCity между Виена, Бърно, Прага и Дрезден, а други три – между Чешке Будейовице, Линц и Залцбург. Както е известно, Taurus е “локомотивът-рекордьор” на Siemens (357 км/ч).

 

Разделят и естонските железници

За да гарантира по-голяма прозрачност и съобразявайки се с европейските директиви, естонското правителство нареди на министъра на икономиката и комуникациите Йохан Партс да осъществи разделянето на естонските железници и създаването на две дъщерни компании. EVR Infra, с капитал 100 млн. крони (1 крона = 0,064 евро), ще отговаря за строителството и поддръжката на жп мрежата, а EVR Cargo ще се занимава с товарните превози. И двете нови компании ще останат под шапката на холдинга EVR, с капитал 400 млн. крони. Реформата ще се осъществи в началото на 2009.

 

DB AG изтегли някои високоскоростни влакове

Германските железници (DB AG) обявиха, че изтеглят временно от експлоатация някои високоскоростни влакове, за да направят необходимите проверки на техническото им състояние. “Безопасността е абсолютен приоритет за нас – отбеляза по този повод шефа на DB Хартмут Медорн, според когото компанията е поискала от производителите на влаковете ІСЕ-Т (Bombardier, Alstom и Siemens) да дадат допълнителни гаранции за тяхната сигурност и е проверила състоянието на осите на дузина влакове.

 

Шефовете на VR подадоха оставка

Генералният директор на финландските железници (VR) Хенри Куитунен напусна поста си, на който прекара последните 12 години. Заедно с него, оставка подаде и шефът на борда на VR Group Анти Лагероос. Смята се, че причината е в разногласията между тях и транспортното министерство по сроковете за доставка на нов подвижен състав за железниците. Двамата заявиха, че оставят VR в добро състояние и че през последните години компанията е вложила сериозни средства за подмяна на подвижния си състав.

Междувременно, новото ръководство обяви, че възнамерява да поръча още 20 двуетажни спални вагона за нуждите на VR.

 

DB Schenker ще купува локомотиви от DB Regio

Логистичната дъщерна компания на германските железници DB Schenker планира за закупи 100 електрически локомотива, серия 143 от DB Regio, като възнамерява да ги използва за товарни превози. Локомотивите (които ще бъдат преименувани на серия 144) ще заменят тези от серия 140, някои от които се експлоатират вече над 40 години. На свой ред, DB Regio ще замени локомотивите си серия 143 с нови ЕМВ.

 

Първият етап на Rail Baltica стартира през 2010

Първият етап от изграждането на жп линия с нормално междурелсие в балтийските постсъветски държави, в рамките на проекта Rail Baltica, ще започне през 2010 и се очаква да приключи до 2013.

 

Американски локомотиви за индийските железници

Американската компания General Electric (GE) Transportation, в консорциум с индийската BHEL, участва в търг за доставката на над 1000 локомотива за индийските железници (IR). GE предлага локомотивите си Evolution, от които вече е продала, в различни страни по света, над 2800 броя. Локомотивите (4,4 МВт) ще бъдат с 30% по-леки от американската версия, а вредните им емисии ще са с 84% по-ниски от средните за подвижния състав на индийските железници.

 

Ръст на логистичния сектор в Германия

Финансовата криза, довела до ръст на цените и намаляване на търсенето, засегна и германската логистична индустрия. Водещите логистични фирми в страната трябваше да се приспособят към новите условия, а някои по-малки или средни компании обявиха фалит (Rico, Friedrich Schulze, Spedition Bestandig, Spedition Lohse, Spedition + Logistik Leypold и Bernes Logistik).

Според едно изследване на Дойче банк, острата конкурениция в отрасъла е довела до сливания, което е дало предимство на големите фирми. Въпреки всичко, експертите на банката прогнозират ръст на логистичния сектор с 2%-3% през 2008 и 2009, както и средно с 5% през следващите години. В дългосрочен план този ръст ще продължи.

Очаква се обемът на логистичната индустрия в Германия да достигне до 200 млрд. евро, през 2009 (срещу 190 млрд., през 2007). Класацията по оборот на логистичните компании се води от DB, следвани от Deutsche Post World Net, Kuhne+Nagel, Dachser, Hapag Lloyd, Rhenus, UPS Deutschland, Panalpina Welttransport, Volkswagen Logistics и Fiege Deutschland Stiftung.