2012
2011
2010
2009
2008
2007
archives


“Дунав експрес” от Берлин до Истанбул

“Дунав експрес” от Берлин до Истанбул

Унгарските железници (МАV) ще пуснат през 2009 специален ретровлак, който ще свърже Краков, Прага, Берлин, Гданск и Истанбул. Композицията, която ще се нарича “Дунав експрес”, ще включва четири луксозни спални вагона. Според шефа на МАV Носталгия (дъщерната компания на МАV, отговаряща за ретропътуванията) Андраш Шентей, за целта ще бъде модернизирана композицията Candle Light Express. МАV Носталгия осъществява по 150 пътувания с ретровлакове годишно, като превозва над 10 хиляди пътници.

 

4,6 млрд. евро за сръбските железници

Според сръбския министър на инфраструктурата Милутин Мърконич, вече е одобрен първият пакет от 1,1 млрд. евро, които ще се инвестират в жп инфраструктурата на страната. През следващите седем години в сръбските железници ще бъдат инвестирани над 4,6 млрд. евро. Той обеща също, че изграждането на жп инфраструктурата на централната белградска гара Прокоп (чието строителство продължава вече дълги години) ще приключи в рамките на 18 месеца.

 

Португалски фирми модернизират босненските железници

В началото на ноември босненският министър на търговията и комуникациите Наил Секанович обсъди с представители на португалски фирми доставката на товарни вагони за железниците на Босна и Херцеговина (ZFBH). Междувременно, португалското правителство отпусна кредит от 32 млн. евро за доставката на 326 нови вагона и модернизирането на 411 стари. На свой ред, босненското правителство планира да достави 1000 нови жп вагона, като поръчката, която ще се осъществи през 2010-2014, също ще бъде възложена на португалски компании.

 

Кризата няма да спре инвестициите

Според Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), с която хърватското правителство преговаря за финансиране изграждането на участъците от международните жп коридори през територията на страната, глобалната финансова криза няма да попречи за отпускането на необходимите средства. Досега банката е кредитирала Хърватска с над 1,3 млрд. евро.

 

Нови жп връзки между Унгария и Румъния

На проведената в Нирегихаза (Източна Унгария) среща, под егидата на ЕС, беше решено да се възстановят връзките между регионалните жп линии, обслужващи граничните райони на Унгария и Румъния. Те са прекъснати непосредствено след Първата световна война, когато Трансилвания става част от румънската държава.

 

Доклад за пътническите жп превози в Словения

В публикувания наскоро доклад за състоянието на пътническите жп превози в Словения се посочва, че през 2007 с влак са били превозени над 16 млн. пътници и са изминати 812 млн. пътник/километри. В сравнение с 2006, броят на пътниците по вътрешните линии леко е намалял, докато този по международните линии е нараснал.

 

Grampet планира ръст на приходите си

Румънската група Grampet, която контролира частния товарен жп оператор GFR (основен акционер в българската БЖК), както и жп заводите Reva Симерия и Remar Пашчани, планира до края на 2008 печалбата й да достигне 320 млн. евро (с 30% повече от 2007). Според един от собствениците й Василе Дидила, групата планира да влезе на сръбския жп пазар като частен оператор, след като финализира сделката за закупуването на Вагонния завод в Смедерево. Grampet иска да консолидира позициите си и на жп пазарите в България и Словения.

 

Дълговете на CFR налагат преструктурирането й

Ръководството на CFR SA, стопанисваща румънската жп инфраструктура, е изработило план за преструктуриране на компанията с цел да бъде намален дългът й от 1,6 млрд. леи (1 лея = 0,27 евро) и да се осигурят необходимите средства за поддръжка на мрежата, която в момента е занемарена. Преструктурирането е необходимо, тъй като средствата, отпуснати от държавата за ремонт на жп инфраструктурата, стигат едва за ремонта на 40 км жп линии. То ще включва затварянето на 20 жп гари и пет депа.

 

25%-ов ръст за Astra Vagoane през 2009

Румънският производител на вагони и вагонни талиги Astra Vagoane Calatori (Западна Румъния) очаква 25%-ов ръст на оборота през 2009 (до 80 млн. евро), в резултат от увеличения си производствен капацитет. Според основния акционер на компанията Валер Блидар, инвестирайки 1,5 млн. евро, тя вече може да произвежда по 40 вагонни талиги месечно (вместо 15). В момента Astra Vagoane изпълнява поръчка за доставката на 200 вагона за Иран (за 150 млн. евро) и ще произведе други 200 за нуждите на националния пътнически жп превозвач CFR Calatori. Компанията е единствената в Румъния, произвеждаща вагони за скорост над 200 км/ч.

 

Очакват ЕК да одобри приватизацията на CFR Marfa

До края на 2008 се очаква Европейската комисия да одобри начина на приватизация (открито наддаване с международно участие) на румънския национален товарен превозвач CFR Marfa, предложен от правителството в Букурещ. За консултант по сделката е избрана компанията Deloitte, като надеждите са, че румънската държава ще получи от нея поне 1 млрд. евро, а CFR Marfa ще бъде поета от стратегически инвеститор. През 2007 приходите на компанията бяха 530 млн. евро, а чистата й печалба – 12 млн. евро.

 

Редовни товарни жп превози между Бар и Скопие

В началото на октомври 2008 тръгнаха редовните товарни железопътни превози между македонската столица Скопие и черногорското адриатическо пристанище Бар.

Влакът за Скопие тръгва всеки петък от Бар, а този от Скопие пристига всеки вторник или сряда в Бар. Пускането на влака е резултат от сътрудничеството между железниците на Македония, Сърбия и Черна гора, жп гарата на Бар и корабната компания Панспед от Нови Сад.

 

Модернизация на жп линия Батайница - Голубинци

Сръбските железници (СЖ) започнаха работа по реконструкцията и модернизацията на участъка Батайница - Голубинци от жп линията Белград - хърватска граница, която е част от Паневропейски коридор №10. Необходимите средства (33 млн. евро) са отпуснати като кредит от Европейската инвестиционна банка. Работите следва да приключат през май 2009, след което в този участък влаковете ще могат да развиват до 160 км/ч вместо 60 км/ч, както беше досега.

 

Лудовик Орбан разкритикува състоянието на железниците

Според румънския транспортен министър Лудовик Орбан, въпреки че преструктурирането на железниците в страната е стартирало още преди десет години, засега не са постигнати големи успехи. Не е достатъчно модернизиран подвижният състав, нито пък е подобрено значително състоянието на жп инфраструктурата. В резултат, държавните железници не са толкова ефективни, колкото биха могли да бъдат. Орбан смята, че страхът на политиците да не загубят подкрепата на избирателите е попречил за необходимото съкращаване на личния състав в железниците и затварянето на губещите жп линии.

 

Нов генерален директор на сръбските железници

На 6 ноември за генерален директор на сръбските железници беше назначен инж. Милован Маркович. Досега той беше заместник председател на Парламентарната комисия по транспорта в сръбската Скупщина. Маркович е лидер на Демократическата партия във Вальево, където в миналото е бил директор на местното строително управление. Той заменя на поста Миланко Шаранчич.