2012
2011
2010
2009
2008
2007
archives


Търсят средства от ЕС за ремонт на Дунав мост

Търсят средства от ЕС за ремонт на Дунав мост

В края на октомври се проведе редовната годишна среща на Смесената българо-румънска техническа комисия за оценка състоянието на Дунав мост между Русе и Гюргево. В срещата участваха експерти на НК ЖИ, ръководени от инж. Иван Гогев, а сред основните въпроси беше възможността ремонтните и поддържащите работи по моста да се финансират със средства от ЕС. Беше решено, след ремонта на подвижната част на моста, да стартира рехабилитацията на антикорозионното покритие на стоманените му конструкции.

 

Градски железници в София и Пловдив?

Според зам. генералния директор на НК ЖИ Христо Алексиев, изграждането на градски железници, от типа на немския S-Bahn, в София и Пловдив е най-доброто решение за разтоварването на трафика в двата най-големи български града. Темата беше обсъдена на срещата между представители на НК ЖИ и консорциума “Сити план”, изработил устройствения план на Пловдив. Алексиев смята, че проектите за двете градски железници ще са готови до края на 2009.

 

Фериботът Варна - Кавказ стартира през април 2009

Според изпълнителния директор на ИА ЖА Симеон Ананиев, първият пробен курс по фериботната връзка Варна - Порт Кавказ вероятно ще се осъществи през април 2009 (вместо, както се планираше първоначално, в края на 2008).

Както е известно, за целта в началото на ноември беше подписано споразумение между БДЖ и руската компания, която ще осъществява фериботните превози с кораба “Авангард”. Междувременно вече започна и строителството на втори кораб по линията “Славянин”. Планира се, през 2010, да се осъществяват по три курса седмично, а товарооборотът да достигне 2 млн. т годишно.

 

Споразумение за жп трафика с Гърция

Правителството одобри проектоспоразумение с Гърция, което регламентира трансграничния жп трафик. Целта му е улесняване и ускоряване на преминаването през граничните жп преходи между двете страни (в момента това са Кулата - Промахон и Свиленград - Дикея). Регламентира се организацията и контролът на жп трафика, разследването на злополуки и отговорност за щети, както и медицинската помощ.

 

Изложба “120 години БДЖ”

На 12 ноември транспортният министър Петър Мутафчиев откри в чакалнята на столичната Централна гара фотоизложба, посветена на 120-годишнината на БДЖ.

Беше представен и филмът “120 години Български държавни железници”. На откриването присъстваха ръководителите на БДЖ ЕАД и НК ЖИ Христо Монов и Антон Гинев. След него бяха връчени почетни плакети на бивши генерални директори на БДЖ за приноса им в развитието на железниците у нас.

 

Договор между НК ЖИ и OBB Infrastruktur Betrieb

По време на посещението си във Виена на 6 и 7 ноември генералният директор на НК ЖИ Антгон Гинев подписа с директора на OBB Infrasruktur Betrieb AG (дружеството, стопанисващо австрийската жп инфраструктура) Арнолд Шифер договор за предоставяне на две устройства за диагностициране на прегряванията в ходовата част на вагоните и свръхточна везна, измерваща натоварването и разпределението на товарите по време на движение на влаковете. Техниката ще помогне на НК ЖИ да изгради система за автоматизирано наблюдение на влаковете, както и за повишаване безопасността на превозите.

 

Международна логистична конференция

На 10 и 11 ноември в столичния хотел Зографски под патронажа на министъра на транспорта Петър Мутафчиев се проведе Международна конференция “Подобряване на товарната транспортна логистика в Югоизточна Европа”. В приветствието на министъра, прочетено от неговия заместник Юджел Атилла, беше подчертано значението на Програма Марко Поло ІІ, като една от основните инициативи на ЕС в подкрепа на интермодалния транспорт.

 

През декември стартира разширението на метрото

През декември 2008 стартира реализацията на проекта за разширяване на софийското метро в отсечката от хотел “Хемус” до Централна гара, като стойността на проекта е 185 млн. евро.

 

Допълнителни мерки за сигурността на движението

НК ЖИ обсъди и прие за изпълнение допълнителни мерки за осигуряване безопасността на движение на влаковете. Беше одобрена краткосрочна програма за модернизация на системите за сигнализация, като за целта компанията разчита на допълнителни средства от държавния бюджет. Според генералния й директор Антон Гинев, през 2009 тя трябва да получи поне 260 млн. лв. от държавата.

 

Избраха проекта за пловдивската гара

Реконструкцията и модернизацията на пловдивската гара ще се осъществи съобразно идейния проект на арх. Александър Шинолов, който беше класиран на трето място в конкурса на НК ЖИ за обемно-устройствено проучване на гаровия комплекс, провел се през юли и спечелен от “Арконт-А”. Причината за избора е, че проектът на арх. Шинолов се оказва икономически най-оптималният вариант по отношение на цената, техническите параметри и практическото изпълнение.

 

Министър Мутафчиев прие руска делегация

На 17 ноември транспортният министър Петър Мутафчиев се срещна в София с руска парламентарна делегация, ръководена от Виктор Глухих. На срещата присъства и посланикът на Русия Юрий Исаков. Бяха обсъдени фериботната връзка Варна - Кавказ, българо-руското сътрудничество в рамките на ОЧИС, изграждането на Черноморската магистрала и българският опит в създаването на логистични центрове във Варна, Бургас, София и Пловдив.

 

Съвместно заседание на НК ЖИ и БДЖ ЕАД

На 12 ноември се проведе съвместно съвещание на борда на директорите на БДЖ ЕАД и НК ЖИ, в което участва и транспортният министър Петър Мутафчиев. Беше обсъдена ситуацията, породена от кризата в “Кремиковци” АД, и необходимостта от бързи мерки за преодоляване на последствията от намаляването на товарите и противодействие на негативните последици от световната икономическа криза. Според министър Мутафчиев, железницата не бива да се превръща в пречка за икономическия растеж на страната ни, а основната цел е да се излезе от ситуацията, без да има сериозно сътресение за жп транспорта. Той смята, че двете компании трябва да заработят по-успешно според пазарните принципи и да участват на пазара наравно с другите видове транспорт.

 

Заседание на българо-албанските групи по транспорт

На 22-24 октомври в Тирана заседаваха българо-албанските работни групи по транспорт, ръководени от зам. министрите на транспорта Даниела Никифорова и Ставри Ристани. Представени бяха инфраструктурните проекти по Коридор №8 и се обсъди възможността за обучение на албански специалисти в системата на българските железници и ВТУ “Тодор Каблешков”.

 

Делегация на ТСDD посети България

В рамките на проект, финансиран от Европейската комисия, на едноседмично посещение у нас беше делегация на турските железници (TCDD), водена от Ибрахим Челик (един от изпълнителните директори на TCDD). Делегацията беше приета от ръководствата на БДЖ ЕАД и ИА ЖА. На работната среща в Министерството на транспорта присъстваха и представители на български фирми, частни превозвачи и собственици на вагони. Ибрахим Челик изрази интерес към българския опит в реформирането на жп сектора и съобщи, че частните компании в страната му осъществяват 25% от всички превози.

 

Среща за Коридор №8 в Бриндизи

На 17 ноември в италианския град Бриндизи се проведе среща за активизиране на съвместни проекти по Международен транспортен коридор № 8, касаещи пристанище Бриндизи и българските пристанища Варна и Бургас. Нашата делегация беше ръководена от зам.министъра на транспорта Даниела Никифорова, която потвърди приоритетния характер на коридора за България и информира за проведените през 2008 експертни срещи със специалисти от България, Македония и Албания. На свой ред, италианската страна демонстрира големия си интерес от по-бързата практическа реализация на Коридор №8.

 

Министър Мутафчиев инспектира терминала във Варна

На 3 ноември транспортният министър Петър Мутафчиев присъства на церемонията по повод завършването на Първия етап от изграждането на интермодален терминал на Пристанище Варна-Запад, включващ площадка за контейнеризация и деконтейнеризация, входно-пропусквателен пункт за тежки камиони, компютърна система и център за управление.

 

Кризата поставя проблеми пред железниците

По време на парламентарните разискванията за бюджета за 2009, председателят на Комисията по транспорт и съобщения Йордан Мирчев прогнозира, че в резултат от глобалната финансова криза и проблемите с Кремиковци, приходите в железниците могат да спаднат с 20% и подчерта необходимостта от повече средства за жп сектора през 2009. На свой ред, транспортният министър Петър Мутафчиев посочи, че сега е моментът да се осигурят повече бюджетни средства за модернизация на железниците.

 

НК ЖИ подписа договор с Унитранском

На 13 ноември, НК ЖИ и частният товарен жп превозвач “Унитранском” АД сключиха договор за достъп и използване на жп инфраструктурата. Според шефа на дружеството (в което доминират румънски капитали) Олег Петков, след пристигането на първите два локомотива от Румъния Унитранском може да започне превози на товари още преди края на 2008.

 

Семинар за жп проекти във Видин

На семинар за представители на медиите и местните власти, ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма “Транспорт” (ОПТ) Нели Йорданова представи напредъка по проекта за модернизация на жп линията Видин - София, която ще се финансира от ОПТ с 320 млн. евро. След модернизацията на отсечката, между Видин и София ще се пътува за 3 часа, а влаковете ще достигнат скорост 160 км/ч. Идентифицирани са три възможни трасета за модернизация на жп линията, като според анализите оптималното е Видин - Медковец - Монтана - Ботевград - София. Очакваната стойност на проекта е 2,9 млрд. евро (652,2 млн. за Видин - Медковец), а модернизацията ще стартира през 2010.