Възроденото лице на старата гара

Галина ПЕТРОВА

Великолепната сграда на варненската железопътна гара посрещна своята 80-та годишнина с възродено лице. Обновяването на приемното здание беше абсолютно наложително, тъй като състоянието на сградата вече не можеше да осигури нормални условия за работа на железопътния персонал и дори застрашаваше сигурността на многобройните пътници. Впрочем за последен път цялостен ремонт на гара Варна е правен през петдесетте години на миналото столетие.

Първата жп гара в морската ни столица е открита през 1866 г., когато започва да се експлоатира и първата железопътна линия по българските земи - Русе-Варна. Тази историческа сграда е запазена и до днес.

През 1893 г. е построена нова гара. Нейната сграда просъществува до 1963 г., макар че след 1925 вече не се използва като гара. Още в началото на ХХ век обаче и втората гара се оказва недостатъчна поради значителния ръст в обема на жп превозите, породен от мощния икономически възход на младата българска държава. Непосредствен повод за изграждането на нова гара е откриването на пристанище Варна през 1906 г., отстоящо на цели 6 км от тогавашната жп гара. Затова, по личното настояване на княз Фердинанд, през 1907 г. директорът на БДЖ Стоимен Сарафов обявява конкурс за проект на нова гара. Той е спечелен от известния софийски архитект Кирил Маричков (по онова време заместник-кмет по градоустрйството на София) и неговия сътрудник арх. Никола Костов.

Строежът започва през 1908 г., но е прекъсван неколкократно, включително през периода на войните за национално обединение - 1912-1918 г. В строителството, което се ръководи от секционния инженер Георги Петков, участват и италиански архитекти, които извършват вътрешното оформление и външното орнаментно строителство. Официалното откриване на новата жп гара Варна е на 26 май 1925 г. Архитектурата на сградата успешно съчетава стила “модерн” с елементи на барока и сецесиона. Гарата е челна и е построена във формата на буквата Г, като главният вход е откъм дългата страна, а изходът - откъм късата. Към пероните са ориентирани помещенията на жп службите и дискретният вход към официалната приемна за “височайши гости”. Главната фасада откъм гаровия площад е представителна, като несиметричното ъглово решение на сградата е балансирано с високата, елегантна часовникова кула, допринасяща за монументалността на постройката. Над първи и останалите коловози, с лице към перона, са изградени навеси, със специални стъклени капаци, осигуряващи достъп на повече светлина. Окончателното завършване на навесите става през 1934 г., когато са монтирани и четирите часовника на гаровата кула.

Изключително модерната за времето си варненска гара по-късно е обявена за архитектурен паметник.

Работите по реконструкцията и обновяването на гарата стартираха през юни миналата година. Средствата за тях (общо 6,2 млн. лева) са отпуснати от НК “Железопътна инфраструктура”, която е и собственик на сградата. Изпълнител на проекта е “Крам комплекс” ООД, а реконструкцията включва цялостен ремонт на покривната конструкция, частичен ремонт на часовниковата кула, подмяна на водопровода, преоборудване на съществуващия трафопост с нови трансформатори, частична смяна на дограмата на сградата, както и боядисване на фасадите.

Изцяло са ремонтирани чакалнята за пътниците и центърът за предварителна продажба на билети. В чакалнята е поставена уникалната картина (с размери 4 х 1 метър) на варненските художници Илко Бардаров, Петър Петров и Дарин Сотиров, изобразяваща пристанище Варна и жп гарата, така както са изглеждали през 1939 г. На втория етаж на сградата вече има кафе-галерия, където пътниците ще имат възможност да се насладят на уникални картини, изобразяващи стара Варна, както и на първия локомотив, произведен от британските фабрики Sharp Stewart и Bayer Peacock и обслужвал още преди Освобождението линията Русе-Варна.

Създадена е и интернет-зала с четири компютъра. Увеличен е броят на билетните каси и е извършено цялостно преустройство на вътрешните помещения. В съответствие с утвърдената от министъра на транспорта програма за внедряване на система за транспорто обслужване на инвалиди по комбинираната схема “микробус-влак-микробус”, в централната част на гаровата сграда е обособена зона за обслужване на инвалиди и трудноподвижни лица. Тя включва помещение за престой, диспечерски пункт и санитарен възел и осигурява безпрепятствен достъп до билетно гише, телефон, информация, както и до гаровите перони.

Подобрена е системата за ориентация и визуална комуникация, като за целта са монтирани нови светлинни табла и плазмени монитори. Впечатляващо е декоративното осветление. Обособени са и нови рекламни и търговски площи, от които НК ЖИ очаква значителни допълнителни приходи.

Специални видеокамери ще наблюдават салоните на гарата с цел да се ограничат евентуални кражби на багаж или нарушаване на обществения ред.

До края на 2005 г., когато изтича крайният срок за изпълнението на договора, ще бъдат ремонтирани изцяло и административните помещения в гаровата сграда (досега е приключил ремонтът на 70% от тях).

Тържественото откриване на обновената гара Варна се състоя на 26 май - точно осемдесет години след нейното окончателно завършване. На откриването присъства министър-председателят Симеон Сакскобургготски, вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев, зам.-министърът на транспорта Анелия Крушкова, кметът на Варна Кирил Йорданов, изпълнителният директор на БДЖ ЕАД Наско Цанев, генералният директор на НК ЖИ Димитър Гайдаров, депутати, представители на различни институции, както и много граждани на града.

.:: Начало ::.