ИНФОРМАЦИОНЕН ПУЛ

 

Товарните жп превози носят печалба

В началото на март, по време на пресконференция за медиите, изпълнителният директор на БДЖ ЕАД Олег Петков заяви, че поделението за товарни превози на дружеството може да печели толкова от дейността си, че да се издържа самостоятелно и дори да излезе на печалба и да си позволи да инвестира. Според него, поделението за подвижен тягов състав (локомотиви) вероятно ще работи без печалби, но и без загуби, т.е. при равни приходи и разходи. Той смята обаче, че при пътническите превози е необходима решителната намеса на държавата, за да могат да съществуват като отделно предприятие. Олег Петков съобщи, че БДЖ ЕАД е сключило договор с румънски частен превозвач, който ще обслужва клиентите на дружеството на румънска територия, докато БДЖ ще обслужва клиентите на румънския си партньор на българска територия.

 

Недостиг на работна ръка в жп индустрията

Според изпълнителния директор (и основен акционер) на Трансвагон холдинг Георги Попеску, от години насам предприятието работи с част от мощностите си, поради липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка. В момента в завода работят 500 души, а производството е 600 нови вагона годишно, като основният пазар е Германия (450 вагона). Според Попеску, около 4 хил. вагона на БДЖ се нуждаят от ремонт, а нуждите в страната, като цяло, са от порядъка на 14 - 15 хил. вагона.

 

Фериботен комплекс – Варна се нуждае от вагони

Според директора на Фериботен комплекс – Варна Веселин Маринов, днес товарооборотът на комплекса е само 200 хил. тона годишно, докато преди 20 години е достигал 3,5 млн. тона. За да може да възстанови поне наполовина този оборот, комплексът се нуждае от въвеждане в експлоатация на 1200 талиги (в момента се работи с 396), доставката на няколко десетки вагона от Украйна, както и от 450 хил. лв. за ремонт на подемно-преходния мост.

 

Промени в графика на някои влакове

С цел подобряване обслужването на пътниците, от 10 март, БДЖ ЕАД удължиха маршрута на пътнически влак № 20133, който вече ще се движи по направление Враца - Плевен и така ще осигурява превози до работното място на пътници от повече гари. По технологични причини се въвеждат и минимални корекции в разписанието на пътнически влак № 70101 (Мездра - Видин), който ще тръгва от Мездра с 4 минути по-рано.

 

Маркетинговите проучвания на БДЖ ЕАД сочат, че в някои други пътнически влакове се возят минимален брой пътници, които заемат едва 1% от седящите места във влака, т.е. експлоатацията на тези влакове е икономически неефективна. Поради това е съкратен маршрутът на два пътнически влака, които досега обслужваха направлението Мездра - Горна Оряховица - Мездра, но вече ще се движат само по направление Червен бряг - Горна Оряховица - Мездра. Слабият график наложи и отмяната на шест пътнически влака, обслужващи участъците Левски - Свищов, Левски - Троян и Враца - Мездра.

 

Заседание на транспортните министри от ЕС

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев участва в заседанието на Съвета на министрите на транспорта, телекомуникациите и енергетиката от ЕС, което се проведе в Брюксел. На него бяха обсъдени проблемите на интермодалния транспорт. Германското председателство на съвета представи доклад за приноса на транспортния сектор към Лисабонската стратегия по отношение на икономическото развитие и екологията. В Брюксел, министър Мутафчиев подписа Административно споразумение за сътрудничество между органите, осъществяващи контрол на пътническите и товарните превози на 12 страни членки на ЕС (сред тях са Германия, Франция, Великобритания, Румъния, Полша, Австрия, България и др.). Той подкрепи становището на ЕК по разработването на спътниковата система за позициониране “Галилео”. По отношение намаляване емисиите от вредни газове, министър Мутафчиев подчерта необходимостта от колективни и координирани усилия за намаляване въздействието на транспорта върху промяната на климата. Министърът проведе и редица двустранни срещи с колегите си, като постави въпроса за таксите, събирани от румънска страна на ферибота Оряхово - Бекет, пред държавния секретар Константин Даскалу и получи уверение за бързото решаване на проблема.

 

Министър Петър Мутафчиев прие министър Ервин Хубер

На 14 март министърът на транспорта Петър Мутафчиев прие държавния министър на икономиката, инфраструктурата, транспорта и технологиите на Бавария Ервин Хубер. Двамата министри обсъдиха състоянието и приоритетните проекти в областта на пътната и железопътната инфраструктура, както и формите на публично-частното партньорство. Те отделиха специално внимание на разширяването на трансграничната транспортна мрежа и, в частност, на паневропейските транспортни коридори № 10, 4 и 8. Като пример за успешно сътрудничество беше изтъкнат опитът от Райл Експо в Мюнхен, използван при организирането на изложението и научната конференция по транспорт и логистика през февруари т.г. Министър Хубер покани министър Мутафчиев да посети Бавария.

 

Одобриха късата листа за жп линия Пловдив - Бургас

На 14 март беше одобрена “късата листа” от фирми по проекта “Техническа помощ за рехабилитация на железопътната инфраструктура в жп участъци по линията Пловдив - Бургас”. В листата влизат: консорциумът, обединяващ ILF Consulting Engineers, IBERINSA, INECO, Transsystem Ltd и Geotechnoengineering Ltd; компанията Mott MacDonald Ltd; консорциумът между OBERMEYER Planen+Beraten GmbH, SCETAUROUTE, SEMALY и BEOM; консорциумът, обединяващ Parsons Brinckerhoff Ltd, ST “TRAPS-Toma Yotsov” и Transgeo Ltd; фирмата Poyry Infra GmbH, както и консорциумът между SUDOP PRAHA a.s. и Trans El Engineering S.P.

 

Срокът за подаване на тръжните документи е до 14 май, а обхватът на техническата помощ включва: проучване за оценка на нуждите от обновяване на жп инфраструктурата и преглед на съществуващите прединвестиционни проучвания; изготвяне на техническите проекти за рехабилитация на обявените за приоритетни участъци и подобряване на сигнализацията и телекомуникационното оборудване; изготвяне на тръжната документация по бъдещите договори за строителство, услуги и доставки. Поръчката следва да бъде изпълнена в рамките на 12 месеца.

 

Облигационни заеми за БДЖ

Според министъра на транспорта Петър Мутафчиев, независимо от двойното увеличаване на бюджетните средства, за възстановяването на жп мрежата в параметрите, в които е била през 1988, са необходими още 5 млрд. лева. Затова министерството е решило да се изтегли държавно гарантиран кредит от 70 млн. лв., който трябва да бъде разрешен от Европейската комисия, като допустима държавна помощ за железниците. Очаква се това да стане през настоящата 2007.

 

В същото време, като част от оздравителната програма за железниците, се предвижда изтеглянето на облигационен заем, в размер между 170 и 200 млн. лв., от БДЖ. Целта е да се покрият част от задълженията на дружеството и да се отделят достатъчно средства за ремонт на товарни и пътнически вагони. Съветът на директорите на БДЖ вече е взел решение за облигационен заем от 40 млн. лв., което дава гаранция, че средствата ще започнат да се усвояват след три месеца.

 

Форум за инфраструктурните проекти

На 14 и 15 март, в столичния хотел “Шератон” и в Интер Експо Център, се проведе конференцията “Инфраструктурни проекти в България 2007 – състояние и перспективи”, организирана от Фондацията за реформа на местното самоуправление и вестниците “Дневник” и “Строителство/Градът”. В него взе участие министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, както и зам. министърът на транспорта Весела Господинова, която запозна участниците със Секторната оперативна програма “Транспорт 2007-2013”. В един от панелите на конференцията – “Инфраструктурни обекти с национално значение, финансирани от Кохезионния фонд и предприсъединителните фондове”, бяха дискутирани проектите “Реконструкция на жп линия Пловдив - Свиленград”, “Интермодален терминал на гара Подуене-разпределителна” и “Дунав мост 2”, а сред лекторите бяха Нели Йорданова – директор “Координация на програми и проекти” в МТ и Петър Дяков – директор “Управление на международни проекти” в НК ЖИ.

 

Срещи с железничари в Бургас и Варна

На 17 март изпълнителният директор на БДЖ ЕАД Олег Петков и генералният директор на НК ЖИ Антон Гинев посетиха Бургас, където се срещнаха с представители на железничарите от региона, за да обсъдят техните проблеми. На срещата присъстваха депутати и представители на синдикатите.

 

На 19 март транспортният министър Петър Мутафчиев посети Фериботния комплекс – Варна, след което се срещна с работниците и служителите на Локомотивно депо – Варна. В срещите взеха участие изпълнителният директор на БДЖ ЕАД Олег Петков и генералният директор на НК ЖИ Антон Гинев. Според министър Мутафчиев, българските железници се намират в крайно тежко положение и трудно биха устояли при още един провал в процеса на реформи. Според него, за да се запазят кадрите в системата на железниците, трябва да се премахне наредбата за регулиране на заплащанията и да се въведе диференцирано повишаване на възнагражденията. Очаква се диференцираното заплащане в НК ЖИ да бъде въведено от 1 април, а в БДЖ ЕАД – от 1 юни. Увеличенията върху базисната заплата ще зависят от индивидуалните постижения, трудовия стаж, образованието и т.н. и ще бъдат между 4 и 20%.

 

БДЖ пуска в експлоатация ES 64U2

През април, по жп линията София - Бургас, ще бъде пуснат локомотивът на Сименс ES 64U2. Както е известно, през 2006, локомотивът беше предоставен безплатно на БДЖ ЕАД от производителя за срок от една година и при условие, че няма да измине повече от 150 хил. км. Голямото закъснение в пускането му се дължи на неизяснени клаузи, касаещи застраховката на локомотива, който е сред най-новите, произведени от Сименс.

 

Междувременно, изпълнителният директор на БДЖ ЕАД Олег Петков съобщи, че дружеството е започнало предварителни преговори за доставката на поне 30 спални вагона от Турция, както и че се водят преговори за доставката на пътнически вагони от Швеция и Холандия. В момента железниците се нуждаят от над 500 пътнически вагона.


.:: Начало ::.