ТЕЛЕГРАФ: БАЛКАНИТЕ

 

Нови транспортни проекти в Румъния

Три важни транспортни проекта, свързани с пътната и железопътната инфраструктура и с предотвратяването на наводнения и свлачища, ще започнат да се осъществавят през настоящата 2006 г., като повече от половината от средствата, необходими за тях, ще бъдат предоставени от Европейската инвестиционна банка. Споразумението за това беше постигнато по време на срещата между румънския премиер Калин Попеску-Таричану и вицепрезидента на банката Волфганг Рот, състояла се през февруари.

 

Промени в румънското транспортно министерство

Ръководството на Главния отдел за железопътна инфраструктура и транспорт в румънското транспортно министерство беше поето от Клаудио Думитреску, който доскоро беше съветник в същия отдел. Досегашният ръководител на отдела Василе Олиевчи напусна министерството, за да заеме ръководен пост в Световната банка.

 

Програма за осигуряване на жп прелезите в Сърбия

Приключи работата по сигнализацията и осигуряване безопасността на първите три железопътни прелеза от общо 25-те, включени в плана на сръбските железници (СЖ) за 2006 г. Единият е на жп линията Сталац - Кральево, между гарите Подунавци и Ратина, а другите два – на жп линията Лапово - Кральево - Лешак, край гара Матарушка Баня.

Общата стойност на работите по осигуряването на жп прелезите в Сърбия през 2006 г. ще възлезе на 250 млн. динара. От тях правителството ще предостави 105 млн., Републиканското пътно управление – 104 млн., а останалите 41 млн. динара – местните власти. Сръбските железници стопанисват общо 2354 жп прелеза, от които 479 са с бариери (20%), а останалите имат само светлинна сигнализация.

 

Локомотиви на “Сименс” за словенските железници

Сименс достави първите от общо 20 трисистемни локомотива Class 541, предназначени за словенските железници (SZ) и предвидени в договора на стойност 74 млн. евро, които словенците ще платят чрез заем от Eurofima. Локомотивите, които са сходни с Class 1216 на австрийските железници, ще могат да пътуват в Австрия, Словения и Хърватия, а един ще обслужва връзката с Унгария.

 

Модернизация на жп линия в Черна гора

Железниците на Черна гора (ZCG) подписаха договор на стойност 50 млн. евро с чешките компании ZS Бърно и AZD Прага, както и с белградските Remont Pruga и Minel за модернизация, нова сигнална система и електрифициране (25 кV, 50 Hz) на 64-километровата жп линия между Подгорица и Никшич, която трябва да е готова до 2009 г.

 

Влак катастрофира в Гърция

На 9 март пътнически влак се сблъска с товарен състав в атинското предградиe Мениди. Загинал е машинистът, а поне десет души са ранени. Влакът обслужва линията Атина - Солун и в него е имало около 130 пътници. След удара са дерайлирали локомотивът и шест вагона. Според данни от разследването, причина за инцидента е, че стрелочникът не е бил на работното си място по време на сблъсъка.

 

Мисия на Световната банка посети Хърватските железници

През февруари в Загреб се състоя поредната среща между ръководството на хърватските железници (HZ) и делегация на Световната банка, на която представителите на банката бяха информирани за напредъка в преструктурирането на компанията.

Основният акцент в срещата беше поставен върху приватизацията на три от дружествата, принадлежащи на HZ и обслужващи съставите, осигуряващи снабдяването на ресторант-вагоните и извършващи инженерингова дейност. По-нататъшният ход на приватизацията в железниците беше обсъден между шефа на HZ Даворин Кобак и ръководството на Хърватския приватизационен фонд.


.:: Начало ::.