ТЕЛЕГРАФ

 

DB AG иска дял от пристанище Хамбург

Германските железници (DB) преговарят с властите в Хамбург за купуване на част от акциите на компанията, контролираща пристанището на града Hamburg Harbour & Logistic (HHLA), както и на Hamburger Hochbahn (ННА), която управлява градската железница (U-Bahn), автобусните превози и фериботните услуги. Ако сделката стане факт, хамбургската община иска DB да пренесе централата си в града.

На това се противопоставят мнозина в Берлин, където е сегашната централа на железниците. Федералният транспортен министър Волфганг Тифензее одобри евентуалното участие на DB в HHLA и HHA, но не и преместването в Хамбург.

DB разчита, че сделката ще й позволи да разшири възможностите си в сферата на логистичните услуги. За целта тя наскоро купи и американската Bax Global. Очаква се печалбите на компанията от “хамбургската сделка” да достигнат 400 млн. евро. Конкуренти на DB в това отношение са компаниите Kuhne & Nagel, Conex, Abellio и Rhenus.

 

Ферибот от Порт Кавказ до Самсун

Железопътният ферибот, свързващ Порт Кавказ (Русия) с грузинското черноморско пристанище Поти, временно ще поеме и връзката с турското пристанище Самсун, като след април връзката Порт Кавказ - Самсун ще се осъществява и постоянно от два кораба, съгласно протокола, подписан от турските железници (TCDD) и Руската морска агенция.

 

Приключи изграждането на Транскаракумската жп линия

През февруари приключиха петгодишните работи по изграждането на 540-километровата жп линия през пустинята Каракум в Туркменистан, което ще съкрати жп връзката между столицата Ашхабад и районния център Дашховуз със 700 км. Според президента Сапармурад Ниязов, линията ще бъде част от важния транзитен коридор, свързващ Европа и Азия, както и Далечния изток с Персийския залив.

 

През юли тръгва влакът Пекин - Лхаса

Първият директен влак между китайската столица Пекин и централния град на Тибет Лхаса ще тръгне на 1 юли т.г., като разстоянието ще се изминава за 48 часа. Над 900 км от жп линията е изградена на височина 4000 метра, достигайки на моменти и над 5000 метра над морското равнище. Общата й дължина е 1956 км и позволява скорост от 120 км/ч. Стойността на линията е 3,1 млрд. долара.

 

CBRail купува локомотиви Traxx от Bombardier

Британската компания за предоставяне на влакове на лизинг CBRail (джойнт-венчър между Babcock & Brown и британската Bank of Scotland) ще купи 35 локомотива Traxx от Bombardier, като стойността на сделката е 156 млн. долара. Поръчката включва 25 многосистемни елекрически локомотива и 10 дизел-електрически локомотива. Те ще бъдат доставени през 2007-2008 г. и ще бъдат използвани за трансгранични превози из цяла Европа. Договорът включва и опция за доставката на още 35 локомотива.

 

Германия

DB Regio сключи договор, на стойност 70 млн. евро, с Alstom за доставката на 30 двувагонни дизелови мотриси Coradia Lint Class 648.3. Мотрисите за скорост 120 км/ч, които ще бъдат доставени между декември 2007 и октомври 2008 г., ще обслужват регионалните жп линии в Бавария.

 

Великобритания

Компанията GB Railfreight е поръчала 5 локомотива Class 66 от EMD, 10 саморазтоварващи се вагона от Wabtec, както и 140 открити и 22 покрити вагона от Greenbrier. Подвижният състав ще бъде доставен до края на т.г. на лизинг от HSBS Rail.

 

Чехия

Консорциум, обединяващ Tchas – Острава и Firesta – Бърно, стартира предварителните работи по електрификацията (3 кV) на 7-километровата жп връзка между централната гара на Острава и Кунчице. 65% от стойността на проекта, който включва изграждането на нова централна гара в Острава и се оценява на 924 млн. крони, ще бъде поета от европейските фондове. Очаква се работите да приключат до ноември 2007 г.

 

Африка

Железниците на Ботсуана са подновили преговорите с Националните железници на Зимбабве за възстановяване на пътническите превози между Френсистаун и Булавайо, прекъснати през 1999 г.

 

Аржентина

Аржентинското правителство е решило да предаде собствеността върху 244-километровата жп линия между Чамайко и Колония Алвеар на консорциум, обединяващ местните власти на провинциите Ла Пампа, Сан Луис и Мендоса. Последните се надявят да привлекат значителен пътнически и товарен трафик след приключване на работите по повторното откриване на линията.

 

Ръст на пътническите жп превози в Белгия

През 2005 г. белгийските железници (SNCB) са превозили 172 млн. пътници, което е с 4,2% повече, отколкото през 2004 г. и с 30% повече, отколкото преди трийсетина години. За това спомогна и решението на правителството да субсидира пътуванията с влак на служителите на компаниите, сключили специални споразумения със SNCB.

 

Ръст на приходите на Eurotunnel

Френско-британската компания Eurotunnel, която управлява жп линията, минаваща през тунела под Ламанш, отчете ръст на приходите си за 2005 г. с 1% (793 млн. евро). Подобен ръст се отчита за първи път от 2002 г. насам. В същото време обаче, налице е спад в обема на превозваните товари. Приходите от транспортната дейност са нараснали с 2% (777 млн. евро), но автомобилният трафик е намалял с 3%. В същото време пътниците на влаковете Eurostar са нараснали с 2,4% през 2005 г., достигайки 7,5 млн. души. Реализираният оборот от фирмата концесионер на линията възлиза на 678 млн. евро (ръст от 7%). В момента Eurotunnel води преговори с банките кредиторки за намаляване с повече от 50% на дълговете й, възлизащи на 11 млрд. долара.

 

Железопътна връзка между Кавказ и Централна Азия

Стартира контейнерният влак по маршрута Поти - Баку - Актау - Алмати, който ще свърже Казахстан с Кавказкия регион и Черно море. Откриването на новия маршрут е особено важно, тъй като той покрива и Западен Казахстан, където има големи залежи на петрол и природен газ. Плановете на Казахстан предвиждат страната да стане динамично развиваща се част от евро-азиатската транспортна система. Според транспортния министър Женис Касъмбек, това може да стане чрез развитие на транспортната инфраструктура, повишаване конкурентоспособността на националните превозвачи на външния пазар и ефективно използване на всички възможности за транзит.

Оператор на контейнерния влак Поти - Алмати е консорциумът, обединяващ грузинската компания Black Sea Transit Ltd и турската Advantage International Transport & Logistic Ltd. В средата на февруари приключиха преговорите му с компаниите АО “Казтранссервис” и ООО “Транскавказтранспорт”, както и с пристанището на Баку и азербайджанското Каспийско морско параходство. Според експертите, по новия маршрут ще се превозват до 50 хиляди контейнера годишно.

 

Над милиард долара за украинските железници

Плановете на ръководството на Държавната администрация на жп транспорта на Украйна (“Укрзализныця”) за 2006 г. предвижда привличането на външни инвестиции за развитието на отрасъла на стойност 2,9 млрд. гривни (580 млн. долара). Като стратегически направления за инвестициите са определени: обновяването на подвижния състав, по-нататъшната електрификация на железопътната мрежа и внедряването на лизинговите и кредитните схеми. Според “Укрзализныця”, външните инвестиции ще покрият 50% от годишните нужди на отрасъла. Втората половина трябва да дойде от собствени вложения на украинските железници – около 680 млн. долара. Според обявения от “Укрзализныця” дългосрочен (до 2017 г.) план за финансиране на железниците, през 2006 г. минималните параметри на инвестициите в развитието на отрасъла трябва да са 300 млн. долара в товарните превози и 120 млн. – в пътническите. При това се планира прехвърляне на 50% от печалбата на железниците в държавния бюджет (през 2005 г. в него бяха прехвърлени 1,2 млрд. долара).

 

Руските железници ще станат холдинг

Според президента на руските железници Владимир Якунин, в резултат от третия етап на структурните реформи в железопътната сфера, ОАО РЖД трябва да се превърне в холдинг, който да е конкурентен на световния транспортен пазар и да гарантира поддръжката и развитието на жп инфраструктурата, както и ефективни превози.

Той съобщи, че на 25 януари ръководството на ОАО РЖД е одобрило графика за реализацията на третия етап на реформата в железниците, който след това е изпратен за одобрение в руското транспортно министерство.

 

Първият руски локомотив за постоянен ток

През април 2006 г. стартират изпитанията на новия руски електрически локомотив ЭП2К.

Пътническият локомотив ЭП2К е първият работещ с постоянен ток. Той е с колекторни тягови двигатели и конструкционна скорост 160 км/ч.

Произведен е в завода в Коломна и ще замени използваните досега по руската жп мрежа чешки локомотиви ЧС2 и ЧС2Т, чиято възраст е над 30 години. В създаването му са участвали десетки предприятия, включително НПО “Электромашина” – Челябинск и “Корпорация РИФ” – Воронеж.

Новият локомотив е снабден с микропроцесорна система за управление, съвременни системи за сигурност, подобрена кабина на машинистите и има по-висок коефициент на полезно действие.

В сравнение с използваните досега чешки локомотиви, при ЭП2К инсталираната мощност е увеличена с 14%, а теглителната сила – с 20%.

През 2007 г. руските железници ще купят първите 20 локомотива, а през 2010 г. по жп мрежата на страната ще се движат 152 локомотива ЭП2К, което ще позволи вносните локомотиви за постоянен ток да бъдат заменени с руски.


.:: Начало ::.