ИНФОРМАЦИОНЕН ПУЛ

 

Повече пътници в крайградските влакове на София

Анализът на пътникопотока във влаковете в района на столицата, след първите два месеца от въвеждането на зоновите цени, сочи ръст на броя на пътниците по някои релации. Така, пътуванията по участъка София - Своге и обратно са нараснали с 30%. С 20% се е увеличил броят на пътниците по маршрутите София - Перник, Захарна фабрика - Перник и София - Владо Тричков. Друг положителен резултат е подобряването на контрола за нередовни пътници.

 

Чуждестранен интерес към проекти за жп инфраструктурата

Датската компания Maersk Sealand, специализирана в контейнерните превози по море, проявява интерес към изграждането на терминал за интермодални превози в Казичене. Тя е поделение на A. P. Moller Group и е сред най-големите в света. Междувременно, и немският концерн Siemens възнамерява да участва в проекти за модернизация на жп инфраструктура.

 

В експлоатация е система за сигурност на Алкател

На 20 март министърът на транспорта Петър Мутафчиев и изпълнителният директор на БДЖ ЕАД Олег Петков присъстваха на пускането в експлоатация на системата “Автоматична локомотивна сигнализация”, осъществена съвместно с австрийската фирма Алкател. Проектът е финансиран по програма ФАР и е на стойност 10,15 млн. евро. Той включва доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на системата в жп възел Пловдив и участъка Стара Загора - Бургас. Системата ще предупреждава машиниста, ако действията му създават опасна ситуация, като може автоматично да активира служебната и екстрената спирачка, независимо от машиниста. За целта по трасето са монтирани специални датчици, предаващи информация до бордовото оборудване на локомотива.

 

Министър Мутафчиев инспектира линията София - Лом

В края на февруари министърът на транспорта Петър Мутафчиев инспектира жп линията София - Лом (част от Европейски коридор № 4) и посети гарите на Мездра, Враца и Лом. Посещението му беше свързано с изпълнението на обектите “Рехабилитация на приемно здание на гара Мездра” и “Рехабилитация на приемно здание на гара Враца”. След срещата си с кмета на Мездра, министърът заяви, че между Враца и Мездра ще бъде пусната електрическа мотриса, а на гара Бели извор ще бъдат разкрити още два товарни коловоза, които ще осигурят превоза на още 100 хил. т. товари за циментовия завод “Холсим”. Той отбеляза, че има изоставане в ремонта на жп мрежата с 2400 км (от общо 7200 км), както и с подобряване на гаровата инфраструктура. Междувременно, БДЖ пусна ежедневен ускорен бърз влак между Враца и Пловдив.

 

Извънредни мерки на БДЖ поради наводненията

В резултат от влошените метеорологични условия, на 13 март БДЖ преустанови временно движението на влаковете в жп участъка Вакарел - Костенец. Активното топене на снеговете и падналите валежи предизвикаха заливането на жп линиите на гара Ихтиман. Ускорените бързи и бързите влакове, които по разписание трябваше да преминават през засегнатия участък, бяха пренасочени по обходен маршрут през Карлово. За транспортирането на пътниците от 5 бързи и 9 пътнически влака в участъка Вакарел - Ихтиман, БДЖ своевременно осигури автобуси. Железниците сформираха и кризисен щаб, който да следи отблизо ситуацията и да реагира незабавно в случай на нужда.

 

Примастрой 21” ще укрепва жп участък край Костенец

НК ЖИ предпочете софийската фирма “Примастрой 21” ООД като изпълнител на поръчката за укрепване на слабите места в жп участъците Костенец - Сестримо и Сестримо - Белово. Стойността на договора е 1,27 млн. лв. (с ДДС). Той е сключен на 6 март, като за обществената поръчка са били подадени две оферти. При избора НК ЖИ се е ръководела от финансовата оценка, срока и организацията за изпълнение на поръчката.

 

Работна среща за трансграничните жп преходи

На 21 и 22 март, в столичния Сити-хотел, се проведе поредната работна среща по проблемите, свързани с трансграничните жп преходи в Югоизточна Европа. Срещата беше председателствана от Ад Тоет - съветник за Централна и Източна Европа на Общността на европейските железници (CER). В нея участва изпълнителният директор на БДЖ ЕАД Олег Петков, както и експерти на балканските и някои европейски железници, представители на Световната банка и на UIC. По време на дискусията специалистите на БДЖ и на Сръбските железници представиха успешния проект за съвместна гранична гара Димитровград.

 

800 милиона евро за железниците през 2007-2013 г.

Според министъра на транспорта Петър Мутафчиев, от различни еврофондове, за българския железопътен транспорт са предвидени 800 млн. евро през периода 2007-2013 г. За усвояването им обаче трябва да се ускори проектирането. Досега, чрез програма ИСПА, са осигурени средства за подготовка на три проекта и ще бъдат заявени още три. Със средства от държавния бюджет ще се модернизират жп линиите Карнобат - Синдел, Русе - Варна, Горна Оряховица - Каспичан и София - Карлово - Зимница, като за това са необходими 44,3 млн. евро.

 

Транспортни министри обсъдиха бъдещето на Коридор No8

На 8 март министър-председателят Сергей Станишев обсъди ускоряването на изграждането на Общоевропейски транспортен коридор №8 с министъра на благоустройството и телекомуникациите на Албания Лулзим Баша, министъра на транспорта и съобщенията на Македония Джемал Мехази и министъра на инфраструктурата и транспорта на Италия Пиетро Лунарди, които посетиха страната ни по покана на българския транспортен министър Петър Мутафчиев. Премиерът и гостите потвърдиха желанието на своите правителства за изграждането на ефективна транспортна система, интегрирани железници, магистрали и пристанища на страните участнички в Коридор №8. Сергей Станишев подчерта необходимостта от практически стъпки за изграждането на коридора, чието успешно реализиране ще осигури сътрудничеството и ще засили интеграцията както между страните участнички, така и в цяла Югоизточна Европа.

По-късно четиримата транспортни министри се срещнаха в Пловдив, където подписаха обща декларация за изграждането на коридора. Те приветстваха постигнатия прогрес в различните сектори на Коридор №8 и заявиха, че ще насърчават заинтересованите институции да продължат дейностите си до окончателното завършване на проекта. Предвижда се мащабна информационна кампания, с която да бъдат привлечени бъдещи инвеститори за изграждането на коридора. Министрите изразиха одобрението си за българската инициатива за организирането на тази важна среща и подчертаха, че срещите на министерско ниво трябва да станат периодични. Според министър Мутафчиев, на България са необходими над 350 млн. евро за довършване на пътната, железопътната и морската инфраструктура, свързана с Коридор №8. В скоро време пред-стои и изграждането на жп трасето Гюешево - Македония (Беляковци).

 

Щаб за борба с бедствията в Министерство на транспорта

По нареждане на министъра на транспорта Петър Мутафчиев на 14 март беше сформиран щаб за координиране на действията за преодоляване на последиците от природните бедствия, крупни аварии и кризи в транспортната сфера. Щабът се оглавява от зам. министър Георги Петърнейчев, а в него влизат директорът на “Управление при кризи”, шефовете на изпълнителните агенции към министерството, изпълнителният директор на БДЖ ЕАД Олег Петков, генералният директор на НК ЖИ Димитър Гайдаров и изпълнителният директор на ДП ТСВ Цветан Гогов. Секретар на щаба е шефът на ГД “Железопътна инспекция” към ИАЖА Антон Буров.

 

Свлачища затрудняват движението по жп мрежата

На 14 март, в района на спирка Бойка, скална маса падна върху покрива на първия вагон на пътническия влак, обслужващ линията Пловдив - Костенец. Пробит е покривът на вагона, но няма пострадали пътници и персонал. Вследствие на активираното свлачище в района, движението по линията временно бе преустановено. Активизирали са се и свлачища по теснопътния жп участък Варвара - Долене (движението на влаковете временно беше спряно), както и в участъка Горна Баня - Захарна фабрика, в резултат от което влаковете от столицата към Перник временно трябваше да тръгват от Горна Баня.

 

Заседания на комисията за ТРАСЕКА

На 1 март в Министерството на транспорта под ръководството на зам. министър Георги Петърнейчев се проведе заседание на Държавно-обществената консултативна комисия (ДОКК) ТРАСЕКА (Транспортен коридор Европа - Кавказ - Азия). В него участваха членовете на комисията, експерти от транспортното министерство и представител на дирекция “Международно право” в Министерството на външните работи. Беше представен отчет за дейността на ДОКК ТРАСЕКА и изпълнението на решенията на 4-та годишна сесия на ТРАСЕКА (Баку, април 2005 г.). Докладвана беше готовността на България да приеме Стратегията на МПК ТРАСЕКА до 2015 г. по време на годишната сесия, която ще се проведе в София през май т.г. Представена беше и информация за извършената досега работа от Междуведомствената работна група по събирането на база данни за транспортните потоци по коридора ТРАСЕКА. Представителят на Външно министерство представи концепцията за трансформиране на ТРАСЕКА от международен орган в международна организация.

 

Конференция за транспортната инфраструктура

На 14 март в София се проведе конференция на тема “Еврофондовете и инфраструктурните проекти в България”, в която участваха представители на Европейската комисия, министерствата на финансите и регионалното развитие, Агенцията за икономически анализи и прогнози, Българска браншова камара “Пътища” и др. Министерството на транспорта беше представено от зам. министър Весела Господинова. Тя потвърди, че развитието на инфраструктурата е основен приоритет на българското правителство, което е взело решение до края на март да се разработи Стратегия за развитие на инфраструктурата. Весела Господинова направи презентация на тема “Развитие на транспортната инфраструктура в България. Подготовка и усвояване на средствата от ЕС”. Според нея, пътищата и железниците ще си поделят 1,763 млрд. лв., които ще получим от програма “Транспорт” на еврофондовете през 2007-2013 г.


.:: Начало ::.