Бъдещето на транспорта в Югоизточна Европа

На 6 и 7 март парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Георги Пирински, посети Сърбия и Черна гора. Визитата беше по покана на председателя на парламента на Сърбия и Черна гора Зоран Шами. В състава на българската делегация бяха народните представители Михаил Миков, председател на ПГ на Коалиция за България и председател на групата за приятелство България – Сърбия и Черна гора, председателят на парламентарната комисия по транспорт и съобщения проф. Йордан Мирчев (ПГ на НДСВ), както и Росен Владимиров (ПГ на ДПС).

През първия ден на посещението си българската парламентарна делегация се срещна с председателя на Скупщината на Сърбия и Черна гора Зоран Шами, с министъра на външните работи Вук Драшкович и с министъра на външноикономическите връзки на Сърбия и Черна гора Предраг Иванович.

На срещата с председателя на Скупщината на Сърбия и Черна гора Зоран Шами беше дадена висока оценка на развитието на политическите отношения между двете страни. Споделено беше общото желание за задълбочаване на парламентарните контакти и търговско-икономическите връзки. Основна тема по време на разговора с външния министър Вук Драшкович беше развитието на големите инфраструктурни проекти между България и Сърбия и Черна гора. Председателят на българския парламент сподели идеята да в София да се организира среща на страните от Югоизточна Европа на равнище парламентарни комисии по транспорта, която да конкретизира и актуализира взаимните намерения в това важно направление.

Трайно и стабилно решение на въпроса за Косово може да бъде резултат само на пълноценен политически процес и диалог между двете пряко заинтересовани страни, разбира се - с ангажираната подкрепа и гаранциите на международната общност, подчерта след срещата пред журналисти Георги Пирински.

Председателят на Народното събрание изрази увереност, че има широки възможности за активен парламентарен обмен и изрази надежда, че това парламентарно посещение ще бъде една реална стъпка в тази насока.

На втория ден на посещението си, членовете на делегацията се срещнаха и със със съюзния президент Светозар Марович, с представители на Групата за приятелство в Скупщината на Сърбия и Черна гора, както и с министъра на капиталните инвестиции в правителството на Република Сърбия Велимир Илич.

В интервюто си за агенция ТАНЮГ, председателят на Народното събрание специално подчерта, че сред основните възможности за укрепване на сътрудничеството между България и Сърбия е развитието на транспортните връзки, включително на магистралата Ниш-София, както и откриването на нови гранични пунктове. Пирински смята, че идеята за създаването на зона за свободна търговия е много перспективна, тъй като формирането на единен пазар от 50-60 милиона души ще бъде по-привлекателно за сериозните инвеститори. По отношение на интеграцията на България в ЕС, той изрази надежда, че в предстоящата си оценка Европейската комисия ще бъде обективна относно постигнатото от страната ни

.

Парламентарната транспортна комисия обсъди проблемите на столицата

На 23.03.2006 г. се проведе съвместна среща на Комисията по транспорт и съобщения в Народното събрание и Постоянната комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението към Столичен общински съвет. Присъстваха депутати от Комисията по транспорт и съобщения в НС, начело с председателя й проф. Йордан Мирчев, министърът на транспорта Петър Мутафчиев и неговият заместник Георги Петърнейчев, кметът на София Бойко Борисов, шефът на ИА “Пътища” Веселин Георгиев, началник “Пътна полиция” – полк. Алекси Стратиев и др. Проф. Мирчев представи пред гостите приоритетните проекти, касаещи транспортните проблеми на София. Според него, сред най-важните измежду тях са: разширението на Метрополитена на град София от ж.к. “Младост”-1 до ж.к. “Младост”-4 и от ж.к. “Младост”-1 до ж.к. “Дружба” и Летище София; строителството на автомагистрала “Люлин”, изграждането на автомагистрална връзка между софийския околовръстен път и автомагистрала “Хемус”и разширението на софийския околовръстен път – “Южна дъга”; Врана - Симеоново, ул. “Бъкстон” - пътен възел автомагистрала “Люлин” - начало на софийски околовръстен път - “Северна дъга”.

Г-н Бойко Борисов и общинските съветници приветстваха идеята на Комисията по транспорт и съобщения за съвместно решаване на транспортните проблеми на столицата.

И двете страни поеха ангажименти за инициативи, свързани с градския електротранспорт и изработване на Генерален план за транспортно-комуникационна стратегия за организацията на движението в София.

.:: Начало ::.