Лошите традиции, които можем да променим

Цветелина СТЕФАНОВА, “Връзки с обществеността” БДЖ ЕАД

Старите хора казват, че пилците се броят наесен. Сякаш за да докаже, че традициите не са това, което бяха, тази пролет БДЖ ЕАД стартира антикорупционна и информационна кампания под надслов “Има една традиция, която мога да променя”. В представите си свързваме пролетта с ново начало, с чистота и събудила се за живот природа. Именно това е и целта на кампанията - да събуди позаспалата ни гражданска съвест, да ни подтикне към морална чистота, да постави едно ново начало.

Независимо че в конкретния случай предизвика умерен медиен интерес, темата за корупционните практики е особено актуална и изключително важна за българското общество. На прага на присъединяването ни към мечтания Европейски съюз е редно да се замислим какъв багаж трябва да си приготвим за това пътуване. Защото въпросът, който сме свикнали да задаваме “Не може ли да почерпя?”, няма да издържи митническите проверки. В Европа определено не биха толерирали ориенталския ни навик да търсим алтернатива на всеки закон и норматив. Крайно време е Бай Ганьо да си остане само литературен герой.

В почти телеграфен стил всекидневниците “24 часа”, “Пари” и “Стандарт” запознаваха читателската си аудитория с първия етап на инициативата на БДЖ ЕАД. На 1 март редовните клиенти на железопътната компания бяха закичени с мартеница - един от символите на българската идентичност. Същевременно бяха раздадени 50 000 информационни листовки относно правата, които предоставя закупеният билет (кампанията приключи на 31 март, сега предстои внимателният анализ на резултатите). Въпреки беглото внимание, отделено на кампанията, трябва да се отбележи, че основното достойнство на публикацията във в. “24 часа” не беше обемът, а възможносттта посланието на БДЖ ЕАД да достигне до многобройните читатели на изданието. Във в. “Стандарт” бе поместен значително по-пространен материал, който подробно описва целите на кампанията и избрания път за реализирането им. Заглавието “Дават подарък с всеки билет за влак” е емоционално натоварено, затвърждавайки усещането за положително отношение на вестника към инициативата. Дори журналистите от в. “Пари” отместиха за момент поглед от финансовите пазари, за да отдадат дължимото на инициативата.

Вторият етап на информационната кампания стартира след предварително запознаване на обществеността със загубите, които БДЖ ЕАД и коректните пътници понасят от даването на нерегламентирани суми на превозния персонал. Тогава настъпи часът на истината! Шири ли се корупция сред превозните бригади? Или вината е изцяло на пътниците? В този момент няма как да не сетя за поговорката “Не е луд този, дето яде баницата, а онзи, който му я дава.” Анкетните карти на БДЖ ЕАД целяха изясняване на този комплексен проблем. Началото беше поставено.

Пътниците отговаряха на въпросите, нормално явление ли е корупцията в българските влакове и в състояние ли е БДЖ да открие лек за тази болест? Мисля, че всеки от нас трябва преди всичко да потърси отговора в себе си, т.е. да изясни личната си позиция. Едва след това би могъл да даде честни отговори на въпросите в анкетните карти.

Вероятната причина за проявения по-сериозен интерес от страна на медиите към втората част от информационната кампания е актуалността на проблема за корупцията. Темата намери място и в електронните медии, сред които се открои репортажът в централната новинарска емисия на БНТ. Журналистите от Националната телевизия представиха темата, изпъстрена с фактологически грешки, без познаване на основната концепция на кампанията, използвайки монтажа като манипулационна техника. Тъкмо си задавах въпроса дали на “Сан Стефано” 29 познават тънкостите на журналистическия занаят, когато представител на БДЖ ЕАД бе поканен да гостува в сутрешния блок на БНТ. Така зрителите получиха възможност да черпят информация за кампанията “от извора”. В сутрешния блок бе излъчена и разширената версия на споменатия по-горе репортаж. Гледах, гледах... За мен това си беше новина. Жалко е, че някои журналисти не могат да вместят професионализма в предоставеното им 30 секунди телевизионно време.

БДЖ ЕАД не са пионери в областта на антикорупционните кампании. Корупцията се превърна в глобален проблем. По света отдавна са тръгнали на кръстоносен поход срещу нея. У нас редица институции, сред които агенция Митници и МВР, организират кампании, търсейки противоотрова на това порочно явление.

Възможно ли е да бъде променено мисленето на хората? Вероятно скептиците ще се запитат дали това не е борба на Давид срещу Голиат. Само времето ще покаже на прав път ли са БДЖ....

.:: Начало ::.