ТЕЛЕГРАФ

 

Електрификация на жп линии в Мароко

Мароканските железници (ONCFM) са възложили на френската фирма Cegelec две поръчки на обща стойност 20 млн. евро за елекрификацията на две жп линии до Танжер. Първата поръчка включва електрификацията (за 3 кВ постоянен ток) на 150-километрова линия в участъците Мсаада - Ксар ел Кебир и Сиди Яхия - Мешраа Бексири. Втората пък включва изграждането на пет ел. подстанции по същите линии. Междувременно, ONCFM подписаха споразумение с RFF (компанията, стопанисваща жп инфраструктурата във Франция) за оказване на техническа помощ при изграждането на високоскоростната жп линия Казабланка - Маракеш.

 

Сътрудничеството между OBB и DB

Президентът на германските железници (DB AG) Хелмут Медорн и шефът на австрийските железници (OBB) Мартин Хюбер подписаха в Залцбург споразумение за съвместно обслужване на превозите по жп коридора Виена - Мюнхен - Франкфурт на Майн. Хюбер обяви, че OBB е закупила от DB три седемвагонни мотриси ICE-T, на стойност 50 млн. евро. От декември 2007 влаковете на ОВВ ще обслужват линията Виена - Пасау - Франкфурт, съвместно с осем влака на DB, както и по-кратките маршрути от Виена до Брегенц, Мюнхен и Инсбрук.

 

КТЖ се нуждаят от милиард долара годишно

Според президента на казахстанските железници (КТЖ) Ерлан Атамкулов, необходимостта от инвестиции, които да гарантират развитието и стабилното функциониране на железниците, за периода 2007-2011, се равнява на 1 млрд. долара годишно. Той смята, че инвестиционната програма на компанията може да се реализира с помощта на държавата, както и по линия на публично-частното партньорство. През следващите пет години КТЖ трябва да модернизират 600 магистрални локомотива и да купят 15 хил. нови товарни вагона. Планира се през 2007 да бъде произведен първият казахстански вагон, а първият локомотив с двигател Evolution ще бъде доставен през 2008.

 

Украйна ще строи жп линия в Йордания

Украйна беше поканена да се включи в търга за изграждането на нова жп линия с дължина 20 км, по която ще се превозват товари и контейнери до пристанище Акаба, на Червено море.

 

Електрификация на жп линии в Чехия

През ноември 2007 ще приключи електрификацията (3 кВ) на 8-километровия жп участък между Централна гара Острава и Кунчице. Проектът, който включва също удвояването на линията и изграждането на нова гара в Острава, е на стойност 92 млн. крони. Междувременно, инфраструктурната компания ZSDC е стартирала работите по още два проекта. 50-километровият жп участък между Ческе Будейовице и австрийската граница ще бъде електрифициран (25 кВ, 50 Хц) от  EZ Прага. Стойността на проекта е 1,8 млрд. крони (част от средствата са от ЕС), а срокът за приключването му е май 2008. Ще бъдат електрифицирани също 55-километровият участък Ческе Веленице - Весели, както и 19-километровата линия Рец - Сатов - Знойно - австрийска граница (15 кВ, 16 2/3 Хц), по която ще се движат и влакове на ОВВ от и за Виена.

 

Електронна контейнерна борса в Русия

През януари Центърът за фирмено транспортно обслужване към руските железници (РЖД) представи първата контейнерна електронна борса в страната, която ще започне да действа от март 2007. Програмното осигуряване е разработено от латвийската компания АЕD, а техническата поддръжка се осигурява от дъщерното дружество на РЖД “Компания ТрансТелеКом”. Борсата ще позволи на участниците в нея да обменят непрекъсната информация за наличните празни контейнери с всяка страна по света и ще ускори сключването на сделките.

 

Брюксел против либерализация на вътрешните превози

На 17 януари 2007 Европейският парламент гласува трите доклада от т.нар. Трети железопътен пакет, касаещи отварянето на железопътния пазар за конкуренция, минималните права на пътниците и европейските лицензи на машинистите на влаковете. Депутатите взеха решение да се допусне свободна конкуренция само по отношение на международните жп услуги, но не и на вътрешните. Дискусиите в Европарламента за бъдещето на европейската транспортна общност демонстрираха сериозни различия по въпроса, дали националните жп мрежи да бъдат отворени за свободна конкуренция. Третият железопътен пакет е последния етап от 15-годишната програма за отваряне на европейската жп мрежа за конкуренция и хармонизиране на правилата и стандартите в ЕС. Транспортната комисия искаше либерализацията на вътрешния жп пазар да стартира от 2017, но не получи необходимата подкрепа. Парламентът обаче подкрепи идеята за пълната либерализация на международните жп линии до 2010.

 

Африка

24 вагона, произведени в Претория (ЮАР) за Конго, бяха задържани от Националните железници на Зимбабве (NRZ). Причината е, че конгоанските железници закъсняват с месечните вноски за взетите през 1998 на лизинг от NRZ 50 вагона. Двете железници са се споразумели, че новите вагони ще останат в Булавайо като залог за изплащането на конгоанския дълг от 3 млн. долара.

 

Белгия

Холдингът на белгийските железници (SNCB) се споразумя с холандската компания General Logistics Systems, чиято централа е в Амстердам, за продажбата на 100% от акциите на своята дъщерна фирма ABX Belgium Distribution.

 

Междувременно SNCB възложиха на Сименс доставката на 60 електрически локомотива ES60U3. Те са усъвършенствана версия на Taurus, клас 1216, използвани от австрийските железници. Локомотивите ще бъдат доставени между 2009 и 2010, като стойността на сделката е 211 млн. евро. Тя включва и опция за доставката на още 60 локомотива.

 

Аржентина

Правителството обяви търг за доставката на четири локомотива и 100 вагона за жп линията Рио Турбио - Рио Гальегос, стопанисвана от минната компания YCTR, както и за обновяването на още 190 вагона. Стойността на поръчката е 108,2 млн. песос, а срокът за изпълнението й е 36 месеца.

 

Словакия

През януари ZS Бърно, Betamont Цволен и Eltra Кошице завършиха електрификацията (25 кВ) на 22-километровия жп участък Цволен-Банска Бистрица. Стойността на обекта е 1 млрд. крони, като 75% от тях бяха отпуснати от ЕС.

 

Бин Ладен строи жп линия в Саудитска Арабия

Саудитският строителен концерн “Бин Ладен груп” (чиито собственици са роднините на лидера на Ал Кайда) е избрана за основен изпълнител на поръчката за изграждането на 2000-километровия жп коридор Север - Юг в Саудитска Арабия. Линията трябва да бъде завършена до 2011. Стойността на поръчката е 2,356 млрд. риала.

 

Франция

RFF (компанията, стопанисваща жп инфраструктурата във Франция) ще изразходва 72,2 млн. евро за реконструкцията на участъка между Париж и Мантес ла Жоли, по главната жп линия за Льо Хавр. В рамките на същата програма, RFF изгради нова гарова платформа в Ле Мюро и планира да инсталира система KVB ATP в участъка между Париж и Мантес през 2010.

 

Китай

Чешката фирма Bonatrans спечели поръчка на стойност 100 млн. крони за доставката на 3000 железопътни колела за нуждите на хонгконгската корпорация MTR. Доставката ще се осъществи в периода 2007-2009.

 

Испания

Предстои изграждането на 3,58 км нова жп инфраструктура в участъка между Редондела и Сотомайор от линията Виго - Понтеведра. Двойната жп линия ще бъде със стандартно междурелсие (1435 мм) и ще бъде електрифицирана.

 

SBB ще намаляват железопътния шум

Швейцарските железници (SBB) ще изпробват нов тип бетонни траверси с гумена основа след приключване на модернизирането на жп линията между Прателн и Кайзераугуст. За целта, 130 м от линията са положени върху този тип траверси. SBB разчитат, че новият тип траверси, чието поставяне се извършва със стандартната за случая техника, ще намали значително шума и вибрациите от движението на влаковете. Тестването на новия тип траверси ще продължи до лятото на 2007. SBB са вложили в този проект 700 хил. швейцарски франка.

 

Регионални влакове на Bombardier за DB

Германските железници (DB AG) възложиха на Bombardier доставката на 321 регионални влака на обща стойност 1,2 млрд. евро. Поръчката е сред най-големите в цялата история на DB. Става въпрос за електромотрисни влакове от ново поколение Talent, чиято доставка ще стартира през 2009. Всички влакове ще бъдат произведени в заводите на Bombardier, разположени на територията на Германия.

 

Renfe се разделя до 2010

Предвижда се през следващите четири години поделенията на националния жп превозвач Renfe да станат самостоятелни. От 2010 Renfe ще сключва отделни споразумения с местните власти за осигуряане на финансова подкрепа за регионалните и крайградските пътнически превози, докато поделенията за високоскоростни превози, товарни превози и поддръжка на подвижния състав ще действат на чисто пазарна основа. От общо 4,7 млрд. евро, които държавата ще отдели за железниците в периода 2007-2010, 2,6 млрд. са предназначени за регионалните и крайградските превози. През този период Renfe ще отдели 5,77 млрд. евро, предимно за подвижен състав. От тях 450 млн. евро ще бъдат средства от бюджета, а останалите – собствени средства на жп превозвача. В резултат от това, че държавата отново (за първи път от 15 години насам) ще финансира инвестиционните програми на Renfe, се очаква дългът на компанията да нарасне от 3,09 до 4,56 млрд. евро през 2010. През периода 2007-2010 Renfe възнамерява да инвестира за обновяване и закупуване на нов подвижен състав общо 2,14 млрд. евро.


.:: Начало ::.