ТЕЛЕГРАФ: БАЛКАНИТЕ

 

Словения

Десет локомотиви на словенските железници клас 541 и също толкова локомотиви на австрийските железници клас 1216 Taurus обслужват съвместно трансграничната жп връзка между словенските гари Добова и Залог и австрийските Вилах и Линц. Словенските и австрийските локомотивни бригади се сменят на границата.

 

Хърватска

Хърватските железници завършиха възстановяването на повредената по време на юговойните електрическа мрежа (25 кВ) на жп линията Стриживойна - Върполье - Славонски Самац, която е част от коридора между унгарската граница и адриатическото пристанище Плоче, минаващ през Босна.

 

Никола Димитровски оглави МЖ

Никола Димитровски беше назначен за директор на македонските железници (МЖ). Преди това той отговаряше за поделението, стопанисващо жп инфраструктурата.

 

Ръст на пътническите превози на OSE

Броят на превозените от гръцките железници (OSE) пътници е нараснал с 10% през миналата година. Това е едно от най-големите увеличения в ЕС, където по този показател на първо място с 28% е Естония. 94% от жп превозите в Гърция са на пътници и само 6% - на товари.

 

Италиански интерес към жп линията Бар - Белград

Според говорителката на черногорското Министерство на транспорта Елена Калуджерович, Италия проявява интерес да подпомогне, включително и финансово, проекта за реконструкция и модернизация на жп линията Бар - Белград. Очаква се през пролетта на 2007 Черна гора и Италия да подпишат меморандум за разбирателство по него. Проектът ще има три фази, като общата му стойност е около 385 млн. евро, част от които вероятно ще бъдат отпуснати в рамките на европейската програма Марко Поло.

 

1100 нови товарни вагона за СЖ

Сръбските железници и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) са пред постигане на споразумение за подготовката на тръжната документация за доставката на 1100 товарни вагона, чиято обща стойност е 60 млн. евро. Според директора на “Транспортни инвестиции” в СЖ Никола Тоягич, компанията планира да ремонтира основно още 600 вагона, както и да вземе на лизинг други 400. През миналата 2006, СЖ изпитваха недостиг от близо 2 хил. товарни вагона дневно.

 

Проблеми с приватизацията на Electroputere

Продължават проблемите с приватизацията на румънския комбинат Electroputere Крайова, известен у нас като производител на локомотиви. Въпреки че първоначално правителството възнамеряваше да го приватизира, като продаде предварително групираните в четири функционални модула негови активи, сега изглежда, че това ще стане чрез продажбата на основния пакет акции. В края на 2006 дълговете на Electroputere достигнаха 51 млн. евро, докато стойността на всичките му активи се оценява доста под тази сума – на около 30-40 млн. евро. Досега правителството на няколко пъти се опитваше да продаде завода, но всеки път преговорите с потенциалните купувачи се проваляха.

 

Още пет локомотива за СЖ

В края на февруари сръбските железници получиха още пет модернизирани локомотива от загребския завод “Кончар”. Според генералния директор на СЖ Миланко Шаранчич, това ще помогне за по-ефективната работа на железниците. Локомотивите са последните от общо 38-те електрически локомотива на СЖ, чиято модернизация беше възложена на хърватския “Кончар”, както и на нишкия завод “MIN-Lokomotiva”. Стойността на проекта е 25 млн. евро, които бяха отпуснати като кредит от ЕБВР.

 

Реконструкция и модернизация на гари

Генералният директор на СЖ Миланко Шаранчич посети гарите във Връначка баня и Матарушка баня, които в момента се реконструират и модернизират. Според него, възстановяването на едни от най-старите гари в Сърбия ще стимулира развитието на туризма в района. За целта СЖ са инвестирали общо 25 млн. динара.

 

През януари Миланко Шаранчич откри за експлоатация железопътния прелез при Кральево, в който бяха вложени 12 млн. динара. В изявление за медиите той посочи, че след приключването на работите по електрификацията на жп линията Чачак - Кральево ще продължи електрификацията на линията към Сталац и Лапово, както и основната реконструкция на жп гарата в Кральево. Досега СЖ са инвестирали 50 млн. динара в този проект, чиято окончателна стойност ще достигне 250 млн. динара.

 

Ръст на интереса към пътуванията с влак

Нараства интересът към международните пътувания с жп транспорт в Сърбия. Така, само за две седмици по маршрута Белград - Венеция са превозени 365 пътници, което е над очакваното. Цената на билета е 55 евро, като за спален вагон (включително закуската) се доплащат още 14 евро. Нараства и интересът към пътуванията от Белград за Румъния и Турция, както и към влака “Авала”, който пътува за Будапеща и Виена. През последния месец са продадени 305 спални места за влака между Белград и Букурещ (42 евро), както и 270 – за този до Истанбул (60 евро).


.:: Начало ::.