Системите STRAIL – комплексни решения за железопътни прелези

Сибила ВЛАЙКОВА

 

Още преди официалното ни присъединяване към Европейския съюз, водещи западни фирми проявиха интерес към развиващия се железопътен пазар в България. По-смелите издържаха на невинаги гостоприемните условия – не без заслугата на българските си представители – и днес гледат все по-оптимистично на перспективите за съвместен бизнес не само с частни фирми, но и с държавни предприятия и организации. Добър пример за такова сътрудничество е немската група Kraiburg (създадена през 1947, собственик на световно известните системи STRAIL) и техните представители у нас “СТРАЙЛ България и Реластек”.

 

На 8. 02. 2007, в зала “Средец” на столичния хотел “Шератон”, се състоя презентация на продуктите на групата Kraiburg и в частност, на системите STRAIL – железопътни прелезни настилки и STRAILastiс – системи за шумо-, електро- и виброизолация. Г-н Валтер Грубер – представител за Източна Европа, запозна присъстващите с дейността на фирмата в Европа и в България, както и с конкретните продукти, предлагани от българското представителство. Той изтъкна факта, че 95% от изделията на STRAIL се произвеждат от висококачествени рециклирани материали, част от които произхождат от нашата страна.

 

Системите за железопътни прелези, които STRAIL предлагат, се различават според натовареността на движение и вида на съответния прелез.

 

STRAIL е широко приложима премиумна система, която издържа на големи натоварвания. Тя е лесна и бърза за монтаж и демонтаж. Модуларно изградената система се състои от отделни вулканизирани плътногумени плочи, свързани с обтегачи.

 

PontiSTRAIL е предназначена за прелези с най-високо ниво на натоварване, по които има цикличност от над 2000 бр. тежкотоварни автомобили на ден. При нея системата на външните плочи се състои от гума и алуминий, което осигурява оптимално разпределение на натоварването и устойчивост на корозия.

 

InnoSTRAIL е за прелези със средно натоварване, в зависимост от типа горно строене. Тъй като плочите й са по-големи в сравнение със STRAIL, системата не изисква точно деление на траверсите.

 

Системата veloSTRAIL е разработена с оглед на нуждите на хората с увреждания, на велосипедистите и на майките с деца, и не на последно място в съответствие с нововъведения закон за прелезите в Австрия, където релсовият жлеб при прелези в населени места трябва да е затворен. Очаква се този закон да се приеме в близко бъдеще в цяла Европа. Това е 60-сантиметрова вътрешна плоча с новоразработена връзка между плочата и сменяемата част, осъществена с помощта на специалната система за обтягане.

 

PedeSTRAIL е предназначена за пешеходци, гари, спирки, депа и индустриални центрове. Системата не е зависима от делението на траверсите. Изпразванията в долната страна на плочите намаляват теглото им и значително улесняват монтажа и демонтажа им. Характерен за тази система е особено дългият й живот.

 

В изказването си, по време на представянето, г-н Грубер подчерта, че водещи принципи в работата на фирмата са бързината, сигурността и надеждността на изпълнение на поръчките.

 

На свой ред, г-н Томас Вишолек от отдел “Разработки” в STRAILastic представи дейността на фирмата в областта на шумо-, вибро- и електроизолацията на железопътни трасета. Еластичните профили за релсов път, които STRAILastic предлагат, представляват цялостни решения за изолация и намаляване на шума. Те са още по-важни за нашата страна в светлината на европейските директиви за влиянието на транспорта върху околната среда като цяло и звуковите емисии, в частност (директива 2002/49/СЕ). Занапред България задължително ще трябва да се съобразява с тях.

 

Милена ГЪРКОВА, управител на STRAIL България:

Ние не се конкурираме, а правим това, което другите не могат

 

Променя ли пълноправното ни членство в ЕС условията за бизнес в областта на железопътния транспорт?

Ние се чувстваме европейци и искаме да работим като тях. Като мениджър ме радва това, че българинът вече има стремеж към продукти с европейско качество. Другото предимство е, че еврофондовете вече ще бъдат отворени и за проекти в областта на българската инфраструктура.

 

Какви са основните предизвикателства, с които се сблъсква представляваната от Вас фирма на българския пазар?

При всички други източноевропейски държави, в които групата Kraiburg има представителства, благоустройството на жп прелезите се финансира със средства от европейските фондове за развитие. Единствено тук проектите се изпълняват със средства на българската държава (чрез НК ЖИ) и благодарение на волята й за европейско развитие на инфраструктурата. За пример бих дала случая с румънския ни колега и представител на STRAIL – г-н Столеро. Той пробива много трудно на пазара до момента, в който тогавашният румънски министър на транспорта минава с колата си през прелез с настилка STRAIL, от чието качество е впечатлен. Веднага след това в нашата северна съседка е издадена наредба, според която всички прелези, подлежащи на рехабилитация, се покриват с еластична настилка.

 

Надяваме се, че презентацията ни е запознала специалистите в транспортния сектор и вземащите отговорни управленски решения в Столична община с новостите в областта на шумо-, електро- и виброизолацията на трамвайните трасета и те ще оценят възможността да осигурят на софиянци комфортна градска среда.

 

За нас е чест, че имаме реализирани над 50 проекта на територията на България, което само по себе си доказва качествата на нашите продукти. За миналата година получихме множество благодарствени писма, както от кметове, така и от жители на малки населени места, които са доволни, че сме успели да се справим “с тази рана на нашата инфраструктура”. Това е, което ни мотивира да работим.

 

Валтер Грубер, представител на STRAIL Германия за Източна Европа:

Разчитаме на добра съвместна бъдеща работа в България

През последните трийсет години Вашата компания е реализирала проекти в над петдесет страни по света. Как оценявате българския пазар и смятате ли, че е подходящ за реализирането на представените от Вас иновации?

Във всички случаи, българската инфраструктура, както всички останали, има нужда от добри продукти за в бъдеще и съм убеден, че и в България качествата и предимствата на нашите продукти ще бъдат високо оценени и те ще продължат да се ползват. Посредством представителството си в България, ние сме по всяко време на разположение за проектантските и строителните фирми.

 

Какви са плановете за бъдещата дейност на фирмата в България и включват ли участие в реализацията на конкретни проекти?

Естествено, ще участваме на предстоящите търгове. В това отношение имаме достатъчно богат опит, особено в Източна Европа, където условията са специфични.

 

Как гледате на перспективата за съвместна дейност с български фирми, както и с държавни предприятия по линията на публично-частното партньорство?

Миналата година беше много успешна за нас в това отношение. Естествено, всичко за участващите страни трябва да е коректно – нашата цел е добро качество и обслужване. На свой ред, очакваме коректни финансови взаимоотношения. Необходимо е всички страни – партньори да са доволни. Смятаме, че лоялността е в основата на успеха ни. Разчитаме на добра съвместна бъдеща работа в България.


.:: Начало ::.