ИНФОРМАЦИОНЕН ПУЛ

 

Стартира проектът за Дунав мост 2

На 31 януари бяха подписани договорите за независим надзор на строителството и контрол на проектирането, както и за проектирането и строителството на Дунав мост 2. На церемонията присъстваха транспортният министър Петър Мутафчиев, ръководителят на Представителството на ЕК у нас Майкъл Хъмфрис, посланиците на Франция и Испания Ив Сен-Жур и Фернандо Ариас. Независимият надзор ще се осъществява от консорциума между френската фирма INGEROP и британската High-Point Rendel. За изпълнител на обекта беше одобрена испанската компания FCC CONSTRUCCION S.A. Договорите за надзор и строителство бяха подписани от зам. министъра на транспорта Весела Господинова, председателя на борда на INGEROP Кристиян Делаж и регионалния мениджър на FCC Игнасио Руис-Ларея Аранда. Дунав мост 2 ще бъде готов през пролетта на 2010.

 

Директен влак Русе - Букурещ?

Регионалният център за пътнически превози Русе и областната управа предложиха да бъде пуснат директен влак между Русе и Букурещ, разстоянието между които е 70 км. Предвижда се влакът да тръгва от гара Русе в 6.30 ч, обратно от Букурещ – в 17 ч. Предложението беше обсъдено и прието на срещата между българския и румънския транспортен министър, състояла се на 9 февруари в Русе.

 

Ремонт на жп прелези в Благоевград

Ремонтираха три жп прелеза, които се намират на едни от най-оживените улици в Благоевград – “Климент Охридски”, “Васил Левски” и “Освобождение”. Собственик на прелезите е НК ЖИ, секция Дупница.

 

Русе очаква 70 млн. евро за жп линия

По време на посещението си в Русе, на 20 февруари, министърът на външните работи Ивайло Калфин обсъди с местните власти възможностите за осъществяване на проект за удвояване на жп линията между Дунав мост и квартал Долапите, минаваща през територията на града. Очаква се проектът да бъде готов до края на 2007, като се разчита на 70 млн. евро от кохезионните фондове на ЕС, както и на държавно съфинансиране.

 

Железниците се нуждаят от публично-частно партньорство

Според председателя на Парламентарната транспортна комисия Йордан Мирчев, железопътният сектор се нуждае от дългосрочна държавна политика, основаваща се на реални действия. Той смята за необходимо максимално бързо да се изготви правителствен или парламентарен документ, формулиращ тази политика. В него следва да залегнат техническите параметри на жп инфраструктурата и изискванията за високо ниво на безопасност на жп услугите. Йордан Мирчев смята, че има разминаване между интересите на превозвача и инфраструктурата, както и че следва да се потърсят икономически лостове и механизми в самата железница. Според него, 80% от финансирането на подвижния жп състав може да дойде по линия на публично-частното партньорство.

 

Газтрейд ще строи пристанище

Спряганата като кандидат за частен жп превозвач фирма Газтрейд АД започва през април изграждането на пристанище и складова база за течни горива до Белославското езеро. Стойността на проекта ще надхвърли 25 млн. евро. Компанията вече е закупила терен от 100 дка, както и 6 км прилежаща железопътна инфраструктура.

 

Високоскоростна жп линия Солун - София?

Според българския евродепутат Филип Димитров, нашите представители в Европейския парламент, членуващи в Европейската народна партия, ще предложат на транспортната комисия изграждането на високоскоростна жп линия между София и Солун. Той смята, че модернизацията на жп линията в българския й участък ще привлече големи инвестиции в региона и ще доведе до разкриването на нови работни места. Предложението ще бъде направено съвместно с гръцките евродепутати от ЕНП.

 

БДЖ актуализираха цените за някои услуги

От 8 февруари БДЖ ЕАД актуализира цените на някои свои услуги. Причините са, че цените за пътувания на къси разстояния не са променяни от 2004, въпреки ръста в цените на горивата, както и конкуренцията на автомобилните превозвачи. Във вътрешноградската зона на София жп билетът вече ще струва 0,7 лв, а в другите големи градове – 0,6 лв. Зоновите цени, които бяха въведени през 2006 за някои участъци в района на София и Пловдив също се променят – за пътуване в една зона ще се плаща 1лв., а за две зони 1,8 лв. С около 5% се увеличават цените за новите дизелови мотриси Дезиро.

 

Повишават се и цените на жп картите “Младеж” (на 30 лв.) и “Класик” (на 45 лв.). Не се променят намаленията, ползвани от притежателите на тези карти (50% от цената на билетите и 25% от тази на абонаментните карти).

 

БДЖ ЕАД запазва непроменени цените на всички останали жп карти и привилегиите за техните притежатели, както и правото на безплатни пътувания на определени социални групи. Въвежда се нова търговска оферта за т.нар. “пътувания на малки групи” с 15% отстъпка от цената на билета.

 

Петър Мутафчиев се срещна с Раду Берчеану

На 9 февруари в Русе се срещнаха българският министър на транспорта Петър Мутафчиев и румънският министър на транспорта, строителството и туризма Раду Берчеану. По време на срещата двамата министри подписаха спогодба за работата на българо-румънските железопътни гранични преходи, предвиждаща намаляване на времето за обработка на документите и преминаването на граничните жп гари. Те се споразумяха също за пускането на обща автобусна линия между Русе и Гюргево, освободена от такси за преминаване по Дунав мост. Ще бъде пуснат и редовен влак между Русе и Гюргево, като линията ще се обслужва от мотриси Дезиро. Тези възможности ще бъдат обсъдени от работна група с участието на представители на българската и румънската жп администрация.

 

БДЖ участва в кампанията “Не сте сами”

На 9 февруари БДЖ ЕАД се включи активно в националната кампания в защита на несправедливо осъдените български медицински сестри в Либия. Точно в 12 часа, 365 локомотива в цялата страна подаваха звукови сигнали в продължение на две минути, а в 62 жп гари клиентите на дружеството получиха лентички “Не сте сами” заедно с билета си за влак.

 

Инициатива за трансгранични жп връзки

По време на провелата се на 15 февруари в Сърбия среща на 12 кметове и представители на общини от България, Румъния и Сърбия, участниците поискаха модернизация на железопътните връзки и изграждане на жп линия през Джердап ІІ. Сред подписалите резолюцията са и кметовете на Видин – Иван Ценов, Калафат – Петре Трайстару и Зайчар – Бошко Ничич.

 

Предстои ремонт на жп спирка Трапезица

През лятото на 2007 ще бъде ремонтирана жп спирка Трапезица. В момента тя не се обслужва, но влаковете от и за Велико Търново спират на нея, тъй като е удобна за пътниците. Предстои одобряването на списъка на необходимите ремонтни работи и финансирането на отделните дейности.

 

Промени в графика на някои влакове

За да подобри обслужването на пътниците, от 19 февруари БДЖ ЕАД удължи маршрута на двата “работнически” влака, които преди това се движеха само по направление Копривщица - София - Копривщица. Сега те ще обслужват направлението Карлово - София - Карлово, като така ще осигурят превоз, от и до работното място, на пътници от повече гари.

 

В същото време, маркетинговите проучвания на БДЖ сочат, че в някои други пътнически влакове се возят минимален брой пътници, което прави експлоатацията им неефективна. По тази причина се отменят пътнически влак 42271 от Габрово за Царева ливада и влак 42272 от Царева ливада за Габрово. Съкращава се и маршрутът на влаковете 30211 и 30212 Златица - Карлово - Златица, като занапред те ще обслужват маршрута Клисура - Карлово - Клисура.

 

120 млн. евро необходими за Беляковци - Гюешево

Според министъра на транспорта и съобщения на Македония Миле Янакиески, България и Македония заедно ще търсят средства от европейските фондове за изграждането на жп участъка Беляковци - Гюешево от жп линията между София и Скопие, която е част от Паневропейски транспортен коридор № 8. Необходимата сума е 120 млн. евро.

 

Разрешение за строеж на Пловдив - Свиленград

На 5 февруари Министерството на регионалното развитие и благоустройството издаде разрешение за строеж на първата фаза на проекта “Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив - Свиленград - турска/гръцка граница и оптимизиране на трасето за скорост 160 км/ч”. Както е известно, той ще се реализира от гръцката фирма TERNA S.A. Фазата включва проектирането, строителството и електрификацията на жп участъка Крумово - Първомай. Разрешението за строеж се издава въз основа на идейния проект, разгледан от Националния експертен съвет за устройство на територията и регионална политика през декември 2006 и одобрен през януари 2007.

 

Одобрена е късата листа за Видин - София

Одобрена е “късата листа” за проекта “Техническа помощ за модернизация на жп линията Видин - София”. На 16 февруари тя беше публикувана на интернет-страницата на Европейската комисия. От общо 19-те кандидати, за участие в “късата листа” бяха избрани 7 фирми. Това са IBERINSA – Испания, SCETAUROUTE – Франция, Ingenieurburo Dipl.-Ing. H. Vossing GmBh – Германия, GPO Ingeneria – Испания, Parsons Brinckerhoff Ltd – Великобритания, TRANSURB TECHNIRAIL SA – Белгия и SYSTRA – Франция. Срокът за подаване на документи изтича на 23 април, а договорът ще бъде подписан до края на юни 2007. Проектът включва прединвестиционно проучване и възможности за модернизация, анализ и прогнози на трафика, избор на сценарий за модернизация, финансов анализ и доклад за експлоатационната съвместимост, подробна програма за модернизация и стратегия за изпълнението й. Максималният бюджет на проекта е 3,8 млн. евро, като 85% се осигуряват по програма ИСПА, а 15% - от държавата.


.:: Начало ::.