Швейцария с поглед към международните връзки

Лоран МАРШАН

Le Rail” - Франция

 

Новостите в годишното разписание на CFF, което влезе в сила на 10 декември 2006, се отнасят преди всичко до международните връзки, например с Щутгарт, Триест и Дел.

 

Влаковете ICE-T на DB вече ще пътуват по линията Цюрих - Щутгарт (през Шафхауз) на всеки два часа. Досега един от всеки два влака беше ETR 470 Cisalpino. ETR 470 Cisalpino занапред ще циркулират по линиите за Италия и така мрежата Cisalpino ще се разпростре до Триест, осигурявайки четвърта ежедневна връзка между Швейцария и Венеция (освен Цюрих - Венеция, Женева - Венеция и Базел - Венеция). Те ще заместят EuroNight 303/304, които вече ще се движат по линията Цюрих - Базел - Женева - Болоня - Флоренция - Рим.

 

Другата голяма промяна, отразена в годишното разписание, е очакваното пускане в експлоатация на TGV Est Europeen на 10 юни 2007. Припомняме, че отначало ще има четири курса дневно Париж - Базел, като два от тях ще продължават до Цюрих (а от декември 2007 – три). За връзките ще отговаря Lyria, общият филиал на SNCF и CFF, който в момента обслужва Женева и Лозана. Разстоянието Париж - Базел ще се изминава за 3 ч и 26 мин (днес през Кулмон то изисква 5,00 - 5,21 ч), а Париж - Цюрих – за 4 ч и 34 мин (днес – 6 ч и 08 мин).

 

За сметка на това, малко промени засягат големите вътрешни линии: важното събитие се очаква през декември 2007 – отварянето на основния тунел в Льочберг. Главната новост ще бъде присъединяването на един първокласен панорамен влак “PanGottardo” към влаковете IR по линията Готард (която през 2007 празнува своя 125-ти рожден ден).

 

Швейцария помага за Дел

 

Що се отнася до регионалните превози – голямото събитие е най-вече пускането по линията S3 на регионалната мрежа на Базел на композициите Flirt. И разбира се, завръщането, след 11-годишно отсъствие, на регионалните влакове на CFF по линията до Дел, благодарение на обновената трансгранична отсечка след Бонкур (1,6 км, от които 400 м на френска територия). Някои автомотриси “NTN Colibri”, идващи от Биена и Делмонт, ще продължават до Дел.

 

Разходите по новото отваряне на това трасе се оценяват на около 698 хил. евро; финансирането е от швейцарско-френските фондове Interreg III A (134 900 евро), регионалните власти на провинция Франш - Конте и управата на кантона Юра. Гарата в Дел също беше обновена с автоматично устройство за продажба на билети (сградата остава затворена), място за паркиране на велосипеди, пейки, часовник и др., на обща стойност 65 хил. евро.

 

Припомняме, че Дел е част от тарифната система на кантона Юра, затова дотам може да се пътува с швейцарски билети и абонаментни карти. По-мащабно е онова, което предстои – пълното възстановяване на линията до Белфор, предвидено за 2012, чиято цел е да осигури на Юра достъп до TGV Рейн - Рона и да улесни задграничните пътувания в района с население 300 хил. души, чиито пътища са пренатоварени.

 

В средата на ноември 2006, регионалният съвет на Франш - Конте и френската държава поеха ангажимент да внесат по 19,5 млн. евро за рехабилитацията на отсечката Белфор - Дел, почти изоставена след спирането на пътническите превози по нея през 1992. От 1995 насам, товарните влакове не стигат по-далече от Морвияр и само доброволци разчистват и поддържат отсечката Морвияр - Дел (8 км), за да я запазят в очакване на реактивирането й.

 

Детайлните проучвания още не са приключили напълно. Но благодарение на лобито на асоциацията Interligne TGV, обединяваща местните общности от двете страни на границата, начинанието напредва. Като се включат вноските на RFF и най-вече на швейцарското федерално правителство (25 млн. евро), 50 - 55 млн. евро са на разположение, от една страна, за реконструкцията на 20-те километра между Белфор и Дел, която включва електрификация и изграждане на междинни спирки и, от друга страна, за подобряване на инфраструктурата в Швейцария до Биена. По същия начин, пò на юг – между Бур и Белгард, активната позиция на Швейцария изглежда решаваща за изпълнението на проекти, иначе смятани за “приоритетни” от френските власти.


.:: Начало ::.