Сигурността – приоритет на железниците

Сибила ВЛАЙКОВА

На 15 и 16 ноември, в столичния хотел „Родина“ се проведе Национална конференция „Безопасност и сигурност в транспорта“, организирана от Министерството на транспорта на Република България и НТС по транспорта. На форума представителите на национални, чуждестранни и международни институции се срещнаха с фирми, чиято дейност е свързана със сигурността на железниците, както и с медиите. В приветствието си към форума председателят на парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации проф. Йордан Мирчев повдигна наболелия проблем за начина, по който беше осъществено на практика разделянето на жп инфраструктура и превозвачи. Той призова за търсене на по-добри пътища за решаване на проблема чрез дебати за ролята на държавата в транспортната дейност и не изключи възможността да бъде предложен нов, работещ закон за железниците. Наред с него, приветствие към участниците поднесоха председателят на Президиума на европейските жп инженери Хайнрих Залцман и ръководителя на проекта „Железопътна безопасност и оперативна съвместимост” Беноа Шевалие.

Министърът на транспорта на Република България Петър Мутафчиев изнесе доклад на тема „Безопасност и сигурност – основен приоритет в транспортната политика на България“. В изказването му бе подчертано приоритетното значение на безопасността и сигурността в железниците, като министърът не пропусна да отбележи особената им уязвимост от терористични нападения.

В доклада си, г-н Хери Клумпер – ръководител на Борда за разследване и анализи на произшествията на Холандия описа подробно структурата, функциите и целите на Борда. Докладчикът изтъкна, че главната задача на организацията е не толкова да търси персонална вина за инцидентите, колкото, разкривайки причините за тях, да предотвратява бъдещи произшествия.

В рамките на панела „Железопътен транспорт”, доклад изнесе Патрик Лукевич, резидент по проект „Железопътна безопасност и оперативна съвместимост”, според който главните цели пред европейския жп сектор са създаването на условия влаковете да преминават свободно през границите, да се гарантира сигурността на стоките и превозите във всеки един момент и да се намали себестойността на превозите чрез увеличаване на трафика, нова организация на управление и обща законодателна база, касаеща железниците.

Шефът на Дирекция „Железопътна инспекция” към МТ инж. Антон Буров представи развитието на системите за управление на безопасността в железопътния сектор. Последваха докладите на началник отдел „Контрол и сертификация на безопасността” Божидар Стоянов и главния инспектор в сащия отдел Стоян Стоянов, както и съвместната разработка на главния ревизор на НК ЖИ инж. Кирил Ангелов и началника на отдел „Безопасност и контрол” в БДЖ ЕАД инж. Иван Лалов, анализираща контрола на безопасността и сигурността в жп транспорта.

Като финал и своеобразна кулминация на конференцията, министър Петър Мутафчиев направи инспекционна обиколка на силно засегнатия от юлските и августовски наводнения участък на националната железопътна мрежа, Ихтиман – Септември. От 0 часа на 15 ноември т. г. движението по трасето в този отрязък е изцяло възстановено. Всички си спомняме мрачните прогнози, че ще бъдат нужни години, за да започне железницата ни отново да функционира нормално. Оказва се, че когато държавата - собственик, в лицето на Министерския съвет, прекият стопанин НК ЖИ и изпълнителите на ремонтните работи - предприятия като ДП „ТСВ“, се трудят в съгласие, няма неизпълними срокове. За малко повече от три месеца, 8 226 м железен път в окаяно състояние, съсипан от свлачища (само за междугарието Ихтиман – Костенец те са 18), на места с висяща във въздуха жп линия, е отново в експлоатация, с пълна натовареност, макар и с намалена скорост на движението. Работело се е на двусменен и дори трисменен режим. На други места, като участъка Септември – Добринище, работата продължава, на трети – Своге – Бов, Дряново – Царева ливада, Висока поляна – Самуил, процедурата по избор на изпълнители на ремонтните работи е приключила или приключва в момента, но едно е сигурно – най-мрачните прогнози няма да се сбъднат.

Министър Мутафчиев, генералният директор на НК ЖИ Димитър Гайдаров, изпълнителният директор на БДЖ ЕАД Олег Петков и главният директор на ДП „ТСВ“ Цветан Гогов се поздравиха взаимно и има за какво. Министерствата на транспорта и финансите отпуснаха общо 26 814 000 лв за ремонт и възстановяване на отсечката, НК ЖИ и фирмите–изпълнители свършиха работата си в срок, а най-големият национален превозвач вече има възможност да изпълнява функциите си. Впрочем, отговаряйки на въпрос за финансовите отношения между фирмата – управител на инфраструкурата и БДЖ ЕАД, г-н Гайдаров подчерта, че задълженията на превозвача съвсем не са толкова големи и от тях просрочени са една малка част. „Не оставайте с погрешното впечатление, че превозвачът е в окаяно финансово състояние“ – подчерта той.

.:: Начало ::.