Година на изпитания и надежди за железниците

Гергана СИМОВА

„Връзки с обществеността” БДЖ ЕАД

В навечерието на най-големия християнски празник – Рождество Христово – настана време да теглим чертата и да направим равносметка на изминалата година. А каква ще е тя в края на един, изпълнен с противоречиви събития за българските железници отрязък от време? Вижда ли се прословутата светлинка в края на тунела?

Да си припомним как започна годината за БДЖ ЕАД. “Новото начало” беше поставено с подписването на договора със Siemens за доставката на двадесет и пет дизелови и двадесет и пет електормотрисни влака. След по-малко от месец пристигна и първият влак “Желание”, което предизвика голям обществен и медиен интерес. Промоционалното пътуване на новата мотриса се превърна в истински празник и беше отбелязано с народни тържества. По всичко изглеждаше, че предстоящата година ще донесе много положителни реформи в системата на железниците. Петата година от второто хилядолетие започна с летящ старт за българския железопътен оператор.

Положителните инициативи в БДЖ ЕАД обаче не спряха дотук. През март ръководството на дружеството предприе активна PR-кампания срещу порочната практика на вземане на подкупи от страна на недобросъвестни кондуктори под надслов „Една традиция, която мога да променя”. Резултатите бяха повече от задоволителни, но не толкова във финансов аспект, а по-скоро от корпоративна гледна точка. Инициативата на железниците получи огромен и положителен обществен отклик, което беше и главната задача на кампанията. Подкрепата, която редовните пътници оказаха на БДЖ ЕАД в борбата с корупцията, и анализът на резултатите от PR-акцията помогнаха на дружеството да вникне в същината на проблема. А познаването на болестта отвътре означава, че е наполовина излекувана!

Естествено продължение на годината, изпълнена с позитивни инициативи от страна на българските железници, беше организираното събитие по повод Международния ден на детето. Приветствайки развиването на творческите заложби убъдещето на България”, БДЖ ЕАД организира поетичен конкурс на тема „Моят влак желание”, в който взеха участие домове за деца лишени от родителски грижи в региони на страната, които не са обслужвани от железопътен транспорт. Дружеството превърна първи юни в незабравимо изживяване за победителите в конкурса – вълнуващо пътуване с мотриса „Желание”, тържествено посрещане на гара София и невероятна вечер в почивната база на железниците в природен парк Витоша. Детският празник даде възможност на БДЖ ЕАД още веднъж да затвърди социалния си облик пред обществеността.

В духа на реформирането на БДЖ ЕАД в положителна насока беше и пускането на всекидневени директни влакове между София и Солун в началото на летните месеци. По този начин железопътният оператор предостави на своите клиенти добрата възможност, в комфортна обстановка и на достъпна цена, да се докоснат до духа на Средиземноморието. И това примамливо предложение беше отправено в самото начало на отпускарския сезон!

Но ето че, сякаш за да потвърди старата народна поговорка, че „много хубаво не е на хубаво”, дойде първата вълна на незапомнени в страната наводнения. За изминалото лято природата на три пъти изля гнева си над балканския райски кът с пълна мощ. Стотици семейства останаха без покрив, а постигнатият от железниците прогрес беше попарен за миг. Щетите, които природната стихия нанесе на железопътната инфраструктура, върнаха скоростите на влаковете десетилетия назад. Трите вълни на природното бедствие сякаш удавиха лъчите надежда за светло бъдеще. Българските железници изпаднаха в може би най-трудното положение в историята си. Мъките на БДЖ ЕАД бяха подсилени от несекващите ромски набези и от отколешния проблем с гратисчиите, които бавно, но сигурно изсмукват живеца от дружеството. Има ли сили да се бори железопътният оператор или ще се остави на лешоядите да довършат това, което е останало от гордостта на българските железници?

Да, имат! Подобно митичния феникс, националният превозвач надигна глава и възкръсна от собствената си пепел. Вместо да хабят сили за самосъжаление, железниците се хвърлиха в свирепа битка за преодоляване на последиците от природната стихия, срещу безбилетните пътувания и ширещата се корупция. Ръководството на дружеството предприе драстични мерки, които очаквано предизвикаха огромен медиен интерес и подкрепа. Положителните финансови резултати също не закъсняха.

В самия край на тази толкова противоречива за българските железници година все пак видяхме и светлинка в края на тунела – предсрочно беше възстановено движението по една от най-пострадалите от природната стихия железопътни линии – между София и Пловдив. А след изненадите и препятствията, които съдбата поднесе на БДЖ ЕАД, можем само да се надяваме, че новата 2006 година ще бъде по-благосклонна и спорна за българските железници по пътя им към обединена Европа.

.:: Начало ::.