ТЕЛЕГРАФ

 

Renfe поръча 100 локомотива на Bombardier

Испанските железници (Renfe) възложиха на Bombardier доставката на 100 електрически локомотива Traxx F140. Стойността на сделката е 419 млн. евро. Доставката на локомотивите, предназначени за междурелсие 1668 мм, ще стартира през втората половина на 2008 и се очаква да приключи до 2010. Сделката предвижда част от локомотивите да се сглобяват в завода на Renfe във Виляверде, край Мадрид, както и поддръжката на закупените локомотиви от Bombardier в продължение на 14 години.

 

Нова високоскоростна линия в Белгия

В Белгия приключи изграждането на нова високоскоростна жп линия, която ще свързва Лил (на френско-белгийската граница) с Брюксел. Част от нея е 435-метровият виадукт край гара Брюксел-Миди, на стойност почти 15 млн. евро, с който белгийската столица се превръща в ключов център на европейската високоскоростна жп мрежа. Виадуктът беше изграден от Infrabel (компанията, стопанисваща националната жп инфраструктура). Той минава над 22 жп линии, свързващи Брюксел с другите градове на страната, а по самия него минават две жп линии, по които ще се движат високоскоростните влакове TGV, Thalys и Eurostar. След като, през ноември 2007, влаковете Еurostar поемат връзката между лондонската гара Сейнт Панкрас и Брюксел, разстоянието между двете столици ще се изминава само за 111 минути. Според шефа на Eurostar Ричард Браун, “новият виадукт е изключително важен за подобряване на жп услугите между Великобритания и Белгия, както и за превръщането на гара Брюксел-Миди в европейски железопътен “хъб”, откъдето ще се осъществяват връзките с Германия, Холандия и т.н.”.

 

Поръчка на влакове за Хамбургското метро

Хамбургският метрополитен е поръчал на консорциум, включващ компаниите Alstom и Bombardier, доставката на 27 нови влака, на обща стойност 240 млн. евро. Тривагонните мотриси DT5, чиято доставка ще бъде осъществена между 2009 и 2013, са предназначени за новата линия U4, която ще свързва кварталите Хафенсити и Льозепарк, с Билщед, минавайки през центъра на града. Изграждането й започва през 2007. Новите мотриси ще позволят замяната на остарелите влакове DT3, доставени от Alstom в периода 1966-1971. Делът на Alstom в сделката се оценява на 123 млн. евро и включва доставката на вагоните, талигите и спирачните системи. На свой ред, Bombardier ще достави електрическото оборудване от заводите си в Манхайм и Хенигсдорф. Договорът включва и опция за допълнителната доставка на поне още 40 мотрисни влака.

 

BLS тества железопътния тунел Льотчберг

Частният швейцарски оператор BLS обяви през декември 2006 края на изпитанията на движението през алпийския жп тунел Льотчберг. Те включваха тестове с влак, развил скорост от 230 км/ч през октомври 2006, а през декември беше нает влак ICE-S на DB AG, който разви 280 км/ч в 38-километровия участък.

 

От 9 декември 2007 BLS планира да пренасочи всички влакове EuroCity, както и вътрешните влакове InterCity през базовия тунел, осъществявайки директна връзка между Спиц и Висп. Компанията е поръчала за своите RegioExpress услуги 13 четиривагонни мотриси, чийто производител е консорциумът между Alstom и Bombardier, като стойността на поръчката е 105 млн. швейцарски франка. Влаковете ще бъдат доставени до 2011, а договорът включва и опция за доставката на още 20 мотриси.

 

Предстои стартът на реформите в УЖ

Украинският парламент стартира обсъждането на държавната програма за реформиране на украинските железници (УЖ). Тя включва разделяне на функциите на държавното управление и управлението на стопанската дейност (2006-2008), пазарно реформиране на жп отрасъла с очертаване в него на монополен, потенциално-конкурентен и конкурентен сегмент (2008-2010) и пълно отделяне на управлението на жп инфраструктурата от превозвача (2011-2015). Ръководството на железниците предлага трансформирането на УЖ в държавна акционерна компания, със 100% държавно участие, но редица министерства лансират идеята за превръщенето им в холдингова компания или корпорация.

 

Междувременно, украинското транспортно министерство издаде нареждане за предоставяне под аренда на част от пътническия вагонен парк на украинските железници. Става дума за вагон-ресторантите и бюфетите, които годишно носят на железниците по 3 млн. долара загуби. Отдаването им под наем ще осигури на УЖ допълнителни доходи от поне 15 млн. долара през 2007.

 

Ново поколение влакове Шинкансен

В японския град Тойокава беше демонстриран високоскоростният влак от ново поколение Шинкансен N-700. Сред основните предимства на влака, който може да се движи с до 300 км/ч, е възможността да не се намалява скоростта при завоите, благодарение на подобрените му аеродинамични качества. По-висок е комфортът във вагоните, значително е намален и шумът при влизането на влака в тунел. С въвеждането му в експлоатация през пролетта на 2007, новият влак ще изминава разстоянието между Токио и Осака (515 км) за 2 ч и 25 мин.

 

Товарният жп коридор Европа - Магреб

UIC и туниските железници (SNCFT) организираха в Тунис симпозиум за изграждането на товарен транспортен коридор Европа - Магреб. В основата на дискусиите беше развитието на стратегически партньорства с властите в сектора на морския транспорт и пристанищата и интеграцията в обща логистична верига, гарантираща техническа и административна интероперативност, развитието на железопътната инфраструктура и мултимодалния транспорт по коридора Европа - Магреб, както и вътре в страните от региона (Мароко, Алжир, Тунис, Мавритания и Либия).

 

Нова скоростна жп линия за Олимпиадата в Китай

Откриването на високоскоростната жп магистрала между Пекин и Тянцзин се планира за август 2008, когато в китайската столица ще стартират ХХІХ Летни олимпийски игри. Дължината на линията е 115 км, като за изграждането й ще бъдат инвестирани 1,57 млрд. долара. Средната скорост на влаковете ще бъде 200 км/ч (с възможност до 350 км/ч в отделни участъци). След изграждането на линията пътят между Пекин и Тянцзин ще се изминава за 30 мин. Планира се през 2008 по нея да се превозват 32 млн. пътници, а през 2015 – 54 млн. Изграждането й стартира през 2006, като за първи път по тази линия ще бъдат пуснати 60 локомотива, произведени по лиценз на Siemens в Китай.

 

ЕИБ отпуска 125 млн. евро за железниците

Президентът на региона на Лоара (Франция) Жак Оксиет подписа с вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Филип дьо Фонтан Вив споразумение за заем от 125 млн. евро, предназначен за развитие на жп транспорта в региона. Проектът включва доставката на 47 пътнически вагона (37 от Bombardier и 10 от Alstom), които ще бъдат доставени между 2007 и 2011. Общата стойност на проекта е 262,8 млн. евро.

 

Системи ETCS за немските железници

Компаниите Siemens и Alstom ще инсталират системи за управление и контрол на влаковете ETCS на 26 товарни локомотива на DB AG, които ще обслужват товарната жп линия Бетюве в Холандия. Локомотивите, серия 189, ще бъдат снабдени и с холандската система за сигурност ATB, така че в случай на нужда ще могат да се движат и по конвенционалните жп линии в страната. Както е известно, предназначената за движение със 160 км/ч линия за товарни жп превози Бетюве е част от планирания трансевропейски товарен коридор, свързващ пристанището на Ротердам с това на Генуа. В рамките на поръчката, Siemens ще осигури на локомотивите възможност да работят както с холандската система на електроснабдяване с 1,5 кВ прав ток, така и тази, използвана по жп линията Бетюве, с 25 кВ променлив ток. На свой ред, Alstom ще инсталира на локомотивите контролни системи ЕTCS ниво 2 и АТВ.

 

135 години железници в Беларус

През декември 2006 беларуските железници (БЖД) отбелязаха 135-годишнината на жп транспорта в страната. Според шефа на БЖД Владимир Жерело, през последните години се работи усилено за обновяването на подвижния състав, като от 2004 досега са доставени 2500 товарни вагона, над 10 нови дизелови локомотива и над 30 пътнически вагона. Само през 2006 е извършен основен ремонт на повече от 175 км жп линии. Стратегията на БЖД предвижда до 2010 вътрешните пътнически превози да престанат да носят загуби, а товарните – да започнат да носят печалба.

 

DB AG увеличава персонала си извън Германия

Немските железници (DB AG) планират да съкратят няколко хиляди работни места в страната през следващите пет години, като в същото време ще увеличат броя на заетите в своя логистичен бизнес извън Германия. Предвижда се, в периода 2007-2011, да бъдат съкратени над 6 хил. души в пътническите превози, над 2 хил. – в товарните, както и над 4400 – в инфраструктурния сектор. В същото време се планира разкриването на 12 209 нови работни места в притежаваната от DB логистична компания Schenker. От тях обаче, само 2 хиляди ще бъдат в Германия, а останалите – извън нея, което ще означава, че занапред все по-голяма част от персонала на DB ще бъдат чужденци.

 

Ръководството на железниците предвижда през следващите години общият брой на служителите да остане почти същия – през 2011 той ще бъде 229 509 души (срещу 230 348 през 2006). DB е една от най-големите компании в Германия (и най-голямата изцяло държавна компания) с годишен оборот от 25 млрд. евро.

 

Както е известно, правителството планираше частичната й приватизация (24,9%) до края на 2009, но според шефа на DB AG Хелмут Медорн е възможно тези планове да бъдат изоставени, поради разногласията в управляващата коалиция дали в приватизацията на бъде включена и жп инфраструктурата, както и земите, притежавани от железниците.


.:: Начало ::.