ТЕЛЕГРАФ: БАЛКАНИТЕ

 

CFR SA ще получи заем от МБВР

В резултат от постигнатото споразумение между правителството на Румъния и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), румънските железници (CFR SA) ще получат заем от 90 млн. долара. Средствата ще бъдат използвани за реализиране на програмата за поддръжка на подвижния състав, чрез текущи и периодични ремонти, тестове за състоянието на инфраструктурата и обучение на персонала и администрацията на железниците. Заемът от МБВР ще покрие 80% от необходимите за целта средства, а останалите ще бъдат отпуснати от транспортното министерство. Очаква се реализацията на проекта да доведе до намаляване на разходите, чрез общото подобряване на жп инфраструктурата в първите години на румънското членство в ЕС.

 

СЖ ще получат 80 млн. евро от ЕИБ

През декември 2006 генералният директор на сръбските железници (СЖ) Миланко Шаранчич и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Джерландо Дженарди подписаха споразумение за отпускане на кредит от 80 млн. евро за реализацията на проекта “Обновяване на железниците ІІ”. СЖ ще използват средствата за реконструкцията и модернизацията на 93 км от жп линията по Коридор №10, включително за обновяване на 60-километровия участък между Челе Кула и Станичене (жп линия Ниш - Димитровград), реконструкцията на участъка Гилье - Чуприя - Парачин (жп линия Белград - Ниш) и модернизацията на участъка Батайница - Голубинци. В тази връзка, Миланко Шаранчич припомни, че през 2006 СЖ са получили приходи от 40 млн. евро от транзитния трафик по Коридор №10.

Заемът ще се изплати за двайсет години, с петгодишен гратисен период.

 

Търг за доставка на трамваи в Букурещ

На 20 декември 2006 стартира търгът за доставка на нови трамвайни мотриси за градския транспорт в Букурещ. Сред участниците са компании като Pullman, Bombardier, Alstom и Skoda. Общинските власти в румънската столица ще вложат над 2 млрд. леи за подобряване на инфраструктурата и обновяване на подвижния състав, като 77% от тях ще бъдат изразходвани за инфраструктурни проекти. През 2007 ще стартират още 8 проекта за постепенна подмяна на остарялата трамвайна мрежа.

 

Конкуренция между Коридор №10 и Коридор №4

По време на състоялата се през декември 2006 в Загреб международна конференция “Разширяване на възможностите – пътищата и железниците в Централна и Югоизточна Европа”, вицепрезидентът на хърватските железници (HZ) Мариян Кларич декларира намеренията на HZ да привлече основния трафик от Западна към Югоизточна Европа към минаващия през страната Паневропейски коридор №10. В тази връзка, Кларич посочи, че Коридор №10 се намира в остра конкуренция с Коридор №4. На същата конференция Хелмут Аделсбергер подчерта предимствата на Коридор №4 след модернизацията на неговия южен сектор (Арад - Калафат - Видин и новия мост на река Дунав), както и в контекста на Новия път на коприната и нарастващото значение на пристанище Констанца.

 

Форум за сигурността в железниците

На 14 декември 2006, в гръцката столица Атина, се проведе международен семинар, посветен на сигурността в железниците, на който присъстваха ръководители на гръцките железници (OSE), както и представители на железниците и специалисти от Германия, Великобритания и Франция, а също на UIC, ERA и CER.

 

Проблеми с усвояване на еврофондовете

През декември 2006 генералният мениджър за регионалната политика на ЕС Дейвид Суийт изрази известни резерви относно възможностите на Румъния да усвои през следващите седем години средствата от европейските структурни фондове, предназначени за нея. Най-сериозни трудности се очакват в усвояването на средствата за инфраструктурни проекти, тъй като екологичните изисквания, както и тези, свързани с въпросите за собствеността и с прозрачността на всички процедури, са изключително високи.

 

Пет милиарда евро за транспорта в Румъния

Според държавния секретар на румънското Министерство на транспорта, строителството и туризма Константин Даскалу, страната му ще получи 5 млрд. евро от ЕС за реализацията на различни проекти в транспортната сфера. Средствата ще започнат да постъпват в министерството от 2007, като 2 млрд. от тях ще бъдат инвестирани за реконструкцията и модернизацията на железопътната мрежа и жп гарите в Румъния.

 

Стартира трафикът по жп моста в Богойево

На 15 декември 2006 беше тържествено открит за товарен трафик железопътният мост между Богойево и Ердут, който свързва Сърбия и Хърватска. На откриването присъстваха сръбският транспортен министър Велимир Илич и хърватският държавен секретар Здравко Ливакович. Както е известно, мостът беше разрушен при бомбардировките на НАТО през 1999. Стойността на проекта по възстановянето му е 709 хил. евро, като 400 хил. евро предоставиха правителствата на Норвегия и Белгия, а останалите бяха осигурени от Министерството на капиталовите инвестиции. Проектант е Институтът по транспорт, а изпълнител – фирмата “Мостоградня”.


.:: Начало ::.