ИНФОРМАЦИОНЕН ПУЛ

 

Българо-иранското сътрудничество в транспорта

В началото на декември 2006 министърът на транспорта Петър Мутафчиев прие иранския зам. министър на външните работи д-р Саид Джалили. По време на срещата бяха обсъдени въпроси на двустранното сътрудничество в транспортната сфера, като министър Мутафчиев предложи първото заседание на Смесената българо-иранска комисия по транспорт да се проведе в началото на 2007, което беше прието от иранската страна.

 

Правителството намали инфраструктурните такси

Лицензираните железопътни оператори ще плащат по-ниски такси за ползване на националната жп инфраструктура. Правителството взе това решение, за да облекчи БДЖ и да стимулира ръста на товарните жп превози. Таксите за резервация на капацитет на жп линиите първа категория стават 26 ст. за влак/километър вместо сегашните 38 ст., а тези за линиите втора категория намаляват от 19 ст. на 13 ст. Намалена е и таксата за преминаване по жп инфраструктурата от 0,224 ст. на 0,16 ст. на брутотонкилометър.

 

Награда “Почетен клиент на БДЖ” за 2006

На 21 декември изпълнителният директор на БДЖ ЕАД Олег Петков връчи наградата “Почетен клиент на БДЖ” за 2006 на преподавателката от Перник Зоя Цонева. Призът е учреден от Съвета на директорите и се присъжда на пътника, събрал най-много точки по бонусната програма за клиентите на дружеството.

 

След церемонията изпълнителният директор на БДЖ даде пресконференция, на която заяви, че дружеството е предложило на транспортния министър Петър Метафчиев от 2007 да бъдат повишени глобите за нередовни пътници, както и цените на пътническите жп превози в крайградските зони. Според него, загубите на БДЖ ЕАД за 2006 са 34 млн. лева (т.е. значително по-малко от 2005). През 2006 дружеството е превозило 21,25 млн. тона товари (ръст с 4,7%), като приходите му са нараснали с почти 5 млн. лв. Превозени са и над 35 млн. пътници, което е с близо милион повече от 2005. В същото време, за ремонт и модернизация, през 2006 са вложени 31,4 млн. лв. В плана на БДЖ за 2007 е предвиден ремонт и модернизация на 63 локомотива на стойност 36,7 млн. лв. Ще бъдат ремонтирани и 1850 товарни и 639 пътнически вагона, като разходите се изчисляват на 68 млн. лв.

 

Среща на министър Мутафчиев с министър Тифензее

На 10 декември транспортният министър Петър Мутафчиев се срещна в София с федералния министър на транспорта, строителството и жилищното дело на Германия Волфганг Тифензее, който представи приоритетите, свързани с немското председателство на ЕС от 1 януари 2007. Министър Тифензее подчерта желанието на съюза да развива железопътния транспорт, чийто обем непрекъснато расте, както и да се създаде единно и хармонизирано европейско транспортно пространство. Според него, основният акцент ще бъде поставен върху сигурността и безопасността на транспорта, като през юни 2007 Германия ще инициира провеждането на специален форум по тези проблеми.

 

По време на срещата, двамата министри отделиха особено внимание на взаимодействието между железниците на България и Германия в сферата на пътническите превози и конкретната помощ за окончателното ни интегриране в европейската жп система.

 

320 млн. евро за жп линия Видин - София

Според министъра на финансите Пламен Орешарски, страната ни планира да получи през следващите седем години 6,853 млрд. евро от структурните и Кохезионния фонд на ЕС. От тях 1,624 млрд. евро ще бъдат предназначени за проекти в сферата на транспорта. В рамките на Националната стратегическа референтна рамка предстои да бъдат реализирани и проекти в железопътния сектор. В частност, предвижда се за модернизацията и реконструкцията на жп линията Видин - София, която е част от Паневропейски коридор №4, да бъдат инвестирани 320 млн. евро.

 

Евролицензи за българските жп превозвачи

Тримата български железопътни превозвачи – БДЖ ЕАД, БЖК АД и Булмаркет ООД, получиха европейски лицензи за извършването на жп транспортни услуги. Те бяха преиздадени служебно от транспортния министър Петър Мутафчиев.

 

Междувременно, ИА ЖА започна разработването и поддържането на специализирани данни за състоянието на жп инфраструктурата и подвижния състав у нас, като целта е създаването на национален регистър, отговарящ на европейските изисквания и даващ възможност за обмен на данни с Европейската жп администрация.

 

Българският транспортен министър посети Македония

През декември министърът на транспорта Петър Мутафчиев посети Македония, където се срещна с македонския си колега Миле Янакиески. Двамата министри обсъдиха общи действия по изграждане на пътната инфраструктура на Коридор № 8, отваряне на три нови гранични пункта, довършването на жп линията между двете страни, откриването на въздушна линия, както и дълга на македонските железници към БДЖ. Те се споразумяха за формирането на четири работни групи, които да подготвят съвместни проекти в областта на евроинтеграцията, пътната инфраструктура, железопътния и въздушния транспорт. По-късно министър Мутафчиев беше приет и от македонския президент Бранко Цървенковски.

 

Гара Горна Оряховица ще бъде обновена

В плановете на община Горна Оряховица за 2007 е включен и проект за основен ремонт и обновяване на железопътната гара в града, както и за реконструкция и строителство на предгаровия площад.

 

Частни фирми искат лиценз за жп превозвач

Според председателя на Съвета на директорите на “Трансвагон комерс холдинг” АД – Бургас Георге Попеску, той се надява предприятието да получи лиценз за частен железопътен превозвач. Лиценз искат още “Глобъл рейл транс” (собственост на “Кремиковци”) и “Газпром трейдинг”.

 

Оферти за инфраструктурата на Дунав мост 2

До 21 май 2007 ще се приемат офертите за строителство и надзор по обявената тръжна процедура за железопътната инфраструктура, прилежаща на Дунав мост 2. Проектът включва изграждане на 15-километрова жп линия, осветителна система, дистанционно управление, сигнализации и комуникации, международна товарна жп гара, както и рехабилитация на пътническата гара Видин. Предвижда се и изграждане на 8 километра двойна жп линия, четири станции за прехвърляне на влаковете и осем моста. Търгът ще се проведе на два етапа.

 

БЖК купува нов подвижен състав

Според изпълнителния директор на Българската железопътна компания (БЖК) Владимир Дунчев, през 2007 компанията ще инвестира 10 млн. евро за нови локомотиви и вагони. През миналата година тя е вложила 3 млн. евро за покупката на осем румънски и два британски електрически локомотива, които ще бъдат доставени в началото на тази година. БЖК, която получи лиценз за частен жп превозвач през 2005, е превозила през миналата година 500 хил. тона товари и планира да си извоюва сериозен дял от жп трафика между Западна Европа и Близкия изток.

 

Кабинетът отпусна още 10,2 млн. лв. за БДЖ

В началото на декември Министерският съвет прие промяна в свое постановление, с която на БДЖ ЕАД се предоставят 10,2 млн. лв. за покриване на загубите от пътническите превози, като сумата ще бъде осигурена от бюджетния излишък.

 

119 години ДП ТСВ

Държавно предприятие “Транспортно строителство и възстановяване” отбеляза 119-годишнината от създаването на първото военизирано железопътно предприятие и 5-годишнината от преобразуването на бившите Транспортни войски в ДП ТСВ. Днес предприятието разполага с квалифицирани управленски, инженерно-технически и изпълнителски кадри, както и с високопроизводителна и модерна техника, които гарантират високото качество и сигурността на извършваното от него жп и пътно строителство и други строително-монтажни дейности. На тържеството по повод годишнината, което беше открито от главния директор Веселин Кожухаров, присъстваха транспортният министър Петър Мутафчиев, председателят на парламентарната транспортна комисия Йордан Мирчев, шефовете на БДЖ ЕАД и НК ЖИ Олег Петков и Антон Гинев, както и ръководители на много частни и държавни фирми в сферата на транспорта и строителството.

 

Железниците подобряват качеството на услугите

По нареждане на транспортния министър Петър Мутафчиев, БДЖ ЕАД и НК ЖИ изготвиха програми за периодични проверки на качеството на обслужване, почистването на районите около административните сгради, гарите и пространствата около тях, повишаването на скоростите на движение на влаковете.

 

В тази връзка, БДЖ стартира масови проверки на пътническите превози в София, Пловдив и Горна Оряховица. Констатирано беше влошено санитарно-хигиенно състояние на подвижния състав, неизпълнение на заповедта за ограничаване на тютюнопушенето във влаковете, проблеми с отоплението и осветлението на вагоните, технически нередности на вътрешното им оборудване, липса на маршрутни табели и пропуски в предварителната информация за пътниците на гарите.

 

НК ЖИ създаде график за почистването на районите около административните сгради на компанията, гарите и околните пространства и предприе мерки за повишаване скоростта на движение на влаковете и по-доброто взаимодействие с оперативно-диспечерските служби на БДЖ.

 

Дискусия за оперативна програма “Транспорт 2007-2008”

На 22 януари в Министерството на транспорта се проведе работна среща на тема “Оперативна програма “Транспорт 2007-2008” и възможностите за участие на фирмите в нейната реализация”, организирана от министерството и Българската стопанска камара. На срещата беше представена инвестиционната програма на правителството с областта на пътната и жп инфраструктурата и очертани възможностите за по-активно включване на българските фирми в проекти по програмата. Според министър Мутафчиев, програма “Транспорт” ще бъде внесена в Министерски съвет до края на февруари.

 

Промени в графика за движение на влаковете

От 25 януари БДЖ ЕАД въведе промени в графика за движение на влаковете, чиято цел е подобряване обслужването на пътниците. Промените засягат 7 бързи влака, които вече ще спират и на гара Елин Пелин: 8611 (София - Варна/Бургас), 8614 (Варна - София), 8615 (София - Бургас), 1620 (Пловдив - София), 1621 (София - Пловдив), 1622 (Пловдив - София) и 1651 (София - Димитровград).


.:: Начало ::.