Теснолинейната ретрокомпозиция на БДЖ

Инж. Димитър ДЕЯНОВ

С възстановяването на фургона W901 в края на август 2005 г. се комплектова теснолинейната музейна композиция на БДЖ. Засега тя се състои от три вагона: W901, ВС4, 558 и С4 502. Първото атракционно пътуване с нея (в този състав) се състоя на 8 септември 2005 г., когато унгарска група любители на железниците беше превозена от Септември до Велинград, но с дизелов локомотив.

Идеята да се създаде ретрокомпозицията се прие в края на 2003 г., когато започна възстановяване на теснолинейния парен локомотив 60976 за движение със собствена сила. Започна се с единствения оцелял от доставените през 1941 г., за междурелсие 760 mm, осем пътнически вагона ВС764 № 558, строен във Waggon-und Maschinenfabrik AG Bautzen – Германия. Възстановяването на вагона се извърши във Вагонно-ревизорския участък (ВПУ) Септември, и продължи няколко месеца. Стремежът беше по външен вид, вътрешно разпределение, облицовки и обзавеждане вагонът да съответства максимално на състоянието при първоначалното му въвеждане в експлоатация. Неговото вътрешно разпределение предлага общо 38 места за сядане: 6 места в изпълнение ІІ класа с тапицирани седалки в отделно купе и 32 места в изпълнение ІІІ класа, с дървени седалки и в общо отделение. Всички места са разположени по схемата 2 + 1. През октомври 2004 г. ретровагонът ВС764 № 558 беше готов за участие в атракционни пътувания по линията Септември - Добринище.

Другият вагон С764 № 502, който от 1999 г. се намираше, заедно с локомотив 1076, като стационарен експонат до сградата на бившето ЖП управление в Пловдив, беше докаран в Септември на 20 юли 2004 г. Той е произведен във фабриката Koprivnicka Vozovka AKC. SPOL през 1926 г., с фабричен № 49328 и е единственият останал от доставените 4 вагона (с първоначални номера от 301 до 304) за нуждите на теснолинейните железници на БДЖ. Неговият ремонт започна във ВРУ-Септември от началото на октомври 2004 г. по ускорена програма, с изцяло запазен външен вид и вътрешно разпределение, което предлага 27 места за сядане в изпълнение ІІІ класа (с дървени седалки), разположени в две отделения по схемата 2 + 1. Между двете пътнически отделения се намира WC-възела. Вагонът има челни входно-изходни платформи и преходни мостове за преминаване към съседните вагони. Сега С764 № 502 е най-старият теснолинеен пътнически вагон за междурелсие 760 mm в БДЖ. Възстановяването му завърши през декември 2004 г. На 29 и 30 декември същата година се извърши пробно пътуване с възстановения парен локомотив 60976 и двата ретровагона - ВС764 558 и С764 502 от Септември до Банско и обратно.

Възстановяването на последния засега ретровагон от композицията фургонът W764 № 901, започна в началото на 2005 г. Той беше докаран от Червен бряг още през април 2004 г. Когато се свалиха всички дъски и остана скелетът на вагонния кош, стана ясно, че главната рамна греда е скъсана. Тогава се реши за възстановяването му да се използва фургонът за товарни влакове W764 № 1221, докаран също от Червен бряг. Той имаше спирачна будка и нямаше челни преходни врати. Работата започна наново. Уточни се вътрешното разпределение на фургона: помещение за началник-влака със странични наблюдателници, багажно отделение, в част от което се изгради радиокабина и помещение бокс с електрически агрегат за задоволяване на енергийните нужди на ретровлака. Запазиха се страничните пълзящи врати на багажното отделение и полици за багаж на свободната стена. Фургонът е проходен. На челната стена откъм багажното отделение се направи врата и преходен мост, а от помещението на началник-влака се излиза на външна платформа (спирачната будка се демонтира) и там също се прави челен преходен мост за преминаване към другите вагони.

Първото пътуване на цялата ретрокомпозиция с възстановения парен локомотив 60976 се състоя на 10 октомври 2005 г. Тогава всъщност бяха извършени серия от атракционни пътувания, на 10 и 11 октомври, с чуждестранна група любители на железниците: германци, англичани, холандци, австрийци и др.

Обикновено, за допълване на дължината на композицията, поради липсата на други ретровагони (не можем и да възстановим такива, просто защото вече нямаме други стари пътнически вагони), групите заявяват и до два товарни вагона П764 от серията 1300, които са изцяло метални, т.е. по-съвременни. В това отношение, най-лесното, което можем да направим на първо време, е да се възстанови товарният вагон П764 № 1155, който е с дървен кош, има спирачна будка и съответства на епохата на фургона и пътническите ретровагони.

Освен изброеното дотук, за музейната сбирка на БДЖ за теснолинейните железници, която според предварителния замисъл ще бъде изложена за посетители в депо Банско, са запазени общо около 25 возила локомотиви и вагони. Те следва да бъдат ревизирани, за да се движат на собствени колела. Външният им вид трябва да е представителен като на возилата от железопътните музеи в Западна Европа, защото ще бъдат музейни експонати на може би най-големия и богат музей за теснолинейни возила на Балканите.

.:: Начало ::.