ТЕЛЕГРАФ

 

ЕМВ на Bombardier за Лондон

Британската компания TfL възложи на Bombardier доставката и поддръжката на 44 електромотрисни влака (ЕМВ) Electrostar, които ще обслужват линиите на градската железница в Северен и Източен Лондон. Стойността на поръчката е 3,223 млрд. евро и включва доставката на 24 тривагонни ЕМВ за Източен Лондон и 20 четиривагонни ЕМВ за Северен Лондон. Договорът включва поддръжката на доставения подвижен състав в продължение на 7,5 години (като срокът може да бъде удължен до 30 години), както и опция за доставката на още 196 ЕМВ. Първите влакове ще пристигнат през юли 2008 и ще влязат в експлоатация през 2009. Компанията TfL поема обслужването на жп линията Източен Лондон през ноември 2007, а през 2010 ще открие продължението на линията Северен Лондон до Кройдън.

 

Първи контейнерен транзит през Казахстан

В края на септември бе пуснат първият транзитен контейнерен влак от Китай за Русия, през Казахстан (Урумчи - Достик - Аксарайск - Новоросийск, и оттам за Източна Европа). Според казахстанския министър на транспорта и комуникациите Аскар Мамин, “при осъществяването на превозите през територията на Казахстан влакът се ползва със специални тарифни облекчения”.

 

В същото време Азербайджан и Грузия преговарят с Казахстан за пускането на постоянен контейнерен влак по маршрута Алмати - Актау - Баку - Поти, който да съдейства за повишаване конкурентоспособността на коридора TRACEKA, част от който е и България. За да бъде повишена привлекателността на този маршрут, Азербайджан, Грузия и Казахстан вече се споразумяха за въвеждането на единна тарифа за превоз на контейнерни товари по коридора в размер 2,2 цента за тон-километър.

 

Технологии LonWorks за линията Цинхай - Тибет

Китайският институт за изследване на жп подвижен състав Сифанг (чиято централа е в Циндао) възнамерява да използва технологията LonWorks на компанията Echelon Corporation във влаковете, обслужващи линията Цинхай - Тибет.

 

Технологиите LonWorks се базират върху стандарта за управление IEEE 1473L, който вече се използва в метрото на Ню Йорк, Хелзинки, Париж и Сан Франциско както за сигнализация, така и за управление на електропневматичните спирачки. Платформата за управление, на базата на LonWorks, се използва и за дистанционен гаров контрол и управление на жп движението в екстремни климатични условия. Стойността на проекта е 3,2 млрд. долара.

 

DB очаква нови регионални ЕМВ от Alstom

Alstom спечели поръчка от германските железници (DB) за доставката на 37 регионални ЕМВ Coradia Lirex. Стойността на поръчката е 160 млн. евро. Влаковете ще влязат в експлоатация през декември 2008, като ще обслужват линиите Мюнхен - Аугсбург - Улм и Аугсбург - Аален - Трьохтинген в Южна Германия. Договорът включва опция за доставката на още 42 ЕМВ.

 

Дъщерно дружество на РЖД за товарни превози

В края на септември Съветът на директорите на ОАО РЖД подкрепи идеята за създаване на дъщерна компания за товарни превози. Предложеният на съвета вариант за такава компания се основава на два основни принципа. Първият е, че създаването й не трябва да доведе до нарастване на транспортните разходи за клиентите на железниците, а вторият – че дейността на новата компания не бива да води до намаляване на конкуренцията в сферата на предоставяне на подвижен жп състав.

 

РЖД се нуждае от 10 000 вагона

Според вицепрезидента на руските железници (ОАО РЖД) Валентин Гапанович, минималното количество нови товарни вагони, от което ще се нуждае компанията през 2007, е 10 000 броя. Той обяви, че вагоните ще бъдат поръчани на Уралвагонзавод, като сред основните изисквания ще е използването на съвременни иновационни технологии.

 

Mitsui купува Siemens Dispolok GmbH

Японската компания Mitsui & Co възнамерява да купи Siemens Dispolok GmbH (поделение на немската корпорация, специализирало се в отдаването на подвижен жп състав под наем). Освен това Mitsui възнамерява да поръча на Siemens доставката на 50 ЕМВ на обща стойност 25 млрд. йени (214 млн. долара), за да си гарантира по-висок дял на пазара на арендован жп състав в Европа.

 

Днес японската компания разполага с 50 дизелови локомотива, собственост на дъщерната й компания, основана в Холандия през 2004. С прибавянето на още 100 локомотива от Siemens Dispolok, тя ще се превърне в един от най-големите собственици на даван под наем подвижен състав на Стария континент. Очаква се поръчаните от Mitsui ЕМВ да бъдат доставени между март 2008 и ноември 2009.

 

Съвместно предприятие на Уралвагонзавод и SKF

Представители на най-голямата в света корпорация за производство на лагери SKF Loziska (Швеция) преговарят с ръководството на руското предприятие Уралвагонзавод за създаването на съвместна компания за производство на лагери за талиги с голям междуремонтен пробег.

 

Междувременно Уралвагонзавод вече осъществява, съвместно с германския концерн Knor-Bremse, проект за нова талига с вградена спирачна система. Предстоят изпитанията на първия опитен образец.

 

Изпитанието на Transrapid приключи с катастрофа

23 души загинаха при катастрофа на високоскоростния влак на магнитна възглавница Transrapid. Катастрофата стана по време на изпитанието на новата модификация на високоскоростния влак в Северна Германия. Смята се, че причината е човешка грешка. Влаковете от този тип могат да развиват до 550 км/ч и са създадени от компаниите Сименс и Тисен-Круп. Успешните изпитания на първия прототип на влаковете Transrapid бяха проведени още през 1987. 0

 

В момента влак Transrapid обслужва 30-километровата линия Лун Ян - Летище Пудон в китайския град Шанхай, като достига скорост от 430 км/ч.

 

GSM-R вече и в Африка

Алжирските национални железници (SNTF) са първата африканска жп компания, която ще инсталира система GSM-R в своята мрежа. SNTF възложи на компанията Nortel монтажа на системата в жп участъка Ел Гурзи - Тугурт като първа фаза от реализацията на проекта. Nortel ще извърши необходимата проектантска и инженерингова дейност, докато SNТF ще осигури помощ при конструкцията, инсталацията и доокомплектовката на системата.

 

Молдова повишава транзитните такси

По нареждане на ръководството на молдовските железници (CFM), се въвеждат по-високи такси на превозваните през територията на страната товари. В зависимост от товарната номенклатура и направлението на превозите, тарифите реално нарастват с 10-30%.

 

Трамваи LRV на Alstom, тествани в Буенос Айрес

Съгласно споразумение, подписано в присъствието на аржентинския президент Нестор Кирхнер, Alstom ще достави два трамвая LRV, които да осъществят серия от пробни пътувания в столицата Буенос Айрес.

 

През 2007 жп тарифите в ОНД остават същите

Според председателя на дирекцията на Съвета по жп транспорт на страните от ОНД Пьотр Кучеренко, не се предвиждат сериозни промени в тарифите в сферата на товарните жп превози. Окончателното решение на въпроса ще бъде взето на заседанието на тарифната комисия в рамките на ОНД, което ще се проведе в Минск в края на октомври и началото на ноември 2006.

 

GE модернизира локомотиви в Сибир

Американската компания General Electric (GE) спечели поръчка за модернизиране на локомотивния парк на Якутските железници. Поръчката включва модернизирането на дизелови локомотиви ТЭ10М, както и обучение на местния персонал за работа с модернизираното оборудване. Срокът за изпълнението й е шест месеца.

 

САЩ са против жп линията Карс - Ахалкалаки

Сенатът на САЩ одобри в края на септември поправка към законопроекта, забраняващ финансирането от американски фирми на жп линията Карс - Ахалкалаки (Турция - Грузия), която заобикаля Армения. Както е известно, арменското правителство предлага, вместо изграждането на новата линия, възстановяване на движението по съществуващата жп линия Карс - Гюмри - Тбилиси - Баку, която в момента не функционира.

 

Южна Корея подкрепя “западния вариант”

По време на посещението си в казахстанската столица Астана министърът на строителството и транспорта на Южна Корея Чу Бен Чжи заяви, че страната му подкрепя усилията на Казахстан за изграждане на свой участък от Трансазиатския железопътен коридор Европа - Азиатско-тихоокеанския регион (АТР), защото именно Корея ще стане негова начална точка. Според министъра, е необходимо създаването на консорциум за модернизиране на железниците в Северна Корея. Той подчерта, че превозите по маршрута Европа - АТР, през Централна Азия, Китай и Корея, ще се окажат по-ефективни от морския маршрут.

 

Локомотив на ÖBB постави рекорд по висока скорост

Нов световен рекорд за скорост, постигната от локомотив, беше поставен в Германия в началото на септември. Четириосов локомотив Taurus 16.02 (15 кВ, 16 2/3 Хц), произведен от Сименс за австрийските федерални железници (ÖВВ), постигна скорост от 357 км/ч в участъка Нюрнберг - Инголщад.

 

Предишният рекорд беше поставен преди повече от 50 години, през март 1955, във Франция, когато локомотив на SNCF (BB9004) постигна скорост от 331 км/ч в участъка Бордо - Дакс.

 

При това, докато френските железници бяха направили редица промени в локомотива, постигнал рекорда от 1955, в локомотива Taurus не е променяно нищо.

 

Въпреки че рекордът беше поставен по линия, принадлежаща на немските железници (DB AG), самият локомотив е собственост на ÖВВ. Затова за оператор бе избрана нюрнбергската компания IGE, която се присъедини към DB, ÖBB и Сименс при поставянето на рекорда.

 

Както е известно, рекордът за най-висока скорост, постигната от пътнически влак (515,3 км/ч), принадлежи на френския TGV и беше поставен през май 1990.


.:: Начало ::.