ТЕЛЕГРАФ: БАЛКАНИТЕ

 

Пътнически жп терминал в Любляна

Предстои да приключат преговорите за изграждането на пътнически център в Любляна между компанията TriGranit Development Corporation, словенските железници (SZ), Агенцията за жп транспорт и градския общински съвет. TriGranit ще поеме всички разходи по логистиката и изпълнението на инвестиционния проект, включващ изграждане на автобусна спирка, пешеходна пътека под жп линиите, които свързват гарата с центъра на Любляна, както и вход към гаровите перони откъм пешеходната пътека. Общата стойност на проекта е 250 млн. евро. Очаква се строителните работи по него да стартират в началото на 2007 и да приключат до края на 2008.

 

Нов изпълнителен директор на CFR SA

За нов изпълнителен директор на румънските железници (CFR SA) е назначен Константин Аксиниа, който доскоро ръководеше регионалното поделение на CFR Calatori в Яш. Аксиниа е член на управляващата Демократична партия и бивш общински съветник в Яш. Новият директор заменя Виорел Скурту, временно изпълняващ длъжността след напускането на Траян Протеаса.

 

Откриха модерен жп надлез в Букурещ

През септември румънският министър на транспорта, комуникациите и туризма Раду Берчеану откри нов жп надлез, изграден при пресичането на букурещката Линия де Чентура и магистралата DN1 в столичното предградие Отопени. Материалите за изграждането на модерния надлез са доставени от немската компания Strail. Според министър Берчеану, с въвеждането му в експлоатация се решават част от проблемите с натоварения трафик в околностите на Букурещ. Общата стойност на проекта е 100 000 евро, отпуснати от румънските железници (CFR SA).

 

Стимули за модернизация на жп инфраструктурата

Румънското транспортно министерство въвежда нови правила, стимулиращи участието на местните компании в търговете за реконструкция и модернизация на националната жп инфраструктура. Те ще улеснят достъпа на румънските инвеститори и конструктори до тези търгове.

 

Ръст на печалбите на Electromagnetica

Румънската фирма Electromagnetica – Букурещ, която произвежда контролна и телекомуникационна техника за железниците, е регистрирала печалби от 860 хил. евро за първото полугодие на 2006, което е с 15% повече, отколкото за същия период на 2005. Миналата година компанията регистрира оборот от 30,6 млн. евро, т.е. два пъти повече отколкото през 2004.

 

CFR ще развива публично-частното партньорство

Румънските железници обявиха, че възнамеряват да развиват публично-частното партньорство, като трите основни условия, на които трябва да отговарят техните потенциални партньори, са: оборотът им през последните пет години да не е по-нисък от 5 млн. леи, да са платили всичките си задължения към държавата до 30 юни 2006 и да са ангажирани в поне два железопътни проекта на стойност не по-малка от 580 хил. леи.

 

Проекти за развитие на сръбските железници

Според зам. министъра на капиталовите инвестиции Деян Лазица, от края на 2007 ще започне прилагането на информационната система “Оптимус” по жп линиите от Коридор №10. Системата дава възможност за контрол на текущите условия и промените в инфраструктурата, подготовка и обновяване на разписанията, както и ред други дейности, осигуряващи по-голяма сигурност, намаляване на закъсненията и по-рационалното функциониране на железниците. Стойността на проекта, чието осъществяване стартира през 2003, е 3,6 млрд. швейцарски франка, половината от които са осигурени от швейцарското Министерство на икономиката.

Междувременно Министерството на капиталовите инвестиции стартира и проект за изграждане на необходимия институционен капацитет в транспортната сфера, който е финансиран от Европейската комисия и се осъществява от консорциум, обединяващ шведската AF Groups и австрийската TSA. Сред целите на проекта е изготвянето на цялостна стратегия и политика за развитие на транспорта в Сърбия и в частност на железниците. В рамките на проекта, сръбските железници подготвят споразумения за комбиниран транспорт и логистични услуги с България, Хърватия, Унгария и Словакия.

 

Приключи реконструкцията на жп мост на река Сава

В края на септември приключиха работите по реконструкцията на железопътния мост на река Сава край Остружница. Те бяха извършени от сръбските компании Мостоградня, ZGOP (Нови сад) и Минел, в сътрудничество с немската Сименс.

 

Ръст на печалбите на Beovoz

За първи път от доста време насам градската железница на Белград – Beovoz, регистрира печалба за първото полугодие на 2006. През този период компанията е превозила 3 645 760 пътници, което е с 2% повече от същия период на 2005. Приходите на Beovoz са 66,67 млн. динара, което е с 5,4% повече от 2005. Постижението е още по-впечатляващо, имайки предвид, че броят на влаковете по линиите, обслужвани от компанията, беше намален от 124 на 113 дневно. Най-голям ръст на превозвани пътници е отбелязан в гарите, снабдени с билетни автомати. Значително са намалели закъсненията на влаковете, подобрено е тяхното техническо състояние. Тези резултати ще позволят на Beovoz да функционира занапред, без да получава субсидии от белградската община.


.:: Начало ::.