Иннотранс 2006 демонстрира възхода на железниците

Инж. Тодор КОНДАКОВ

 

В края на септември (19-22) в Берлин се проведе поредното международно железопътно изложение Иннотранс 2006. Над 1600 фирми от 41 страни представиха в германската столица своята продукция и предлаганите от тях услуги в сферата на железопътния транспорт, доказвайки, че ХХІ век може да стане поредното успешно столетие за железниците. Както отбеляза президентът на Alstom Transport Филип Мелие: “Иннотранс е мястото, където се срещат всички водещи фигури в отрасъла. Разширяващото се международно измерение на изложението е много полезно за нас”. На свой ред, шефът на Bombardier Transportation Андре Навари, подчерта, че “Иннотранс е уникално и със сигурност най-значимото събитие в железопътната индустрия, което ни дава изключителната възможност да представим последните си постижения пред останалия свят”.

 

Десет години след появата си, Иннотранс продължава да се разширява. Върху площ от над 100 000 кв. м (включително 20 хил. кв. м открита площ, с 2000 м жп линии) бяха разположени общо шест секции, всяка от които представляваше специализирано търговско изложение, максимално широко отразяващо постиженията на съответния клон от жп индустрията: Железопътни технологии, Железопътна инфраструктура, Обществен транспорт, Информационни технологии и услуги, Тунелни конструкции и Вътрешно обзавеждане (последните две секции бяха представени за първи път самостоятелно). Всички секции демонстрираха неочаквано голям ръст на броя на представените в тях фирми, като някои (Железопътна инфраструктура и Обществен транспорт, всяка от които с по над 300 изложители) значително разшириха заеманата от тях площ.

 

Освен компании от Европа, на Иннотранс 2006 участваха и компании от САЩ, Австралия, Китай, Япония, Тайван, Южна Корея, Канада и Израел. За първи път се появиха и фирми от Бразилия, Украйна, Гърция, Индия, Иран, Южна Африка и Бахрейн.

 

Изложението, което се провежда на всеки две години, беше посетено от 65 хиляди търговски представители от 91 страни, както и от десетки хиляди любители на железниците.

 

Дискусиите на Иннотранс

 

Широкото международно участие и присъствието на високопоставени ръководители на фирми и корпорации, формиращи глобалната стратегия за развитие на железниците, винаги е било характерно за берлинското изложение. И тази година дискусиите на форума бяха организирани в рамките на Конвента на Иннотранс, включващ три основни компонента: Форум за диалог, Европейско-азиатска железопътна среща и Международен форум по проблемите на тунелното строителство.

 

Форумът за диалог фокусира вниманието си върху иновационните тенденции в жп транспорта, бъдещото финансиране, максималното удовлетворяване изискванията на клиентите, модерните комуникационни системи и международните стандарти в железопътната индустрия. Организатори на форума бяха немската транспортна асоциация VDV, UNIFE (Съюз на европейските жп индустрии), както и организацията на германската жп индустрия.

 

Изключително представителна беше Европейско-азиатската железопътна среща, в която участваха министри на транспорта (включително германският транспортен министър Волфганг Тифензее и шефовете на DB AG Хартмут Медорн и на ОАО РЖД Владимир Якунин), както и наблюдатели от ОСЖД. Домакини на срещата бяха кметът на Берлин и Асоциацията на немската жп индустрия.

 

На свой ред, Международният форум по проблемите на тунелното строителство, който съпътстваше изявите на новата секция Тунелни конструкции на изложението, беше организиран от STUVA.

 

Железопътните гиганти и новите “тигри”

 

На Иннотранс 2006 хармонично се съчетаваше присъствието на утвърдени гиганти в сферата на жп индустрията като Alstom, Siemens, Bombardier, General Electric, Аnsaldo, EMD, Rotem, Alcatel, Balfour Beatty, или Vossloh, с това на новите “тигри” от Източна и Южна Европа, като полската PESA (Бидгошч), хърватската Končar (Загреб), чешката CMKS (Бърно) и турските Tulomsas (Eскишехир), Sahin Yilmaz (Анкара) и Tuvasas (Адапазан).

 

Siemens представи на изложението своя влак Taurus III, смятан за един от най-бързите в света, както и произведения съвместно с виетнамските железници локомотив AR 15 (Asia runner). Vossloh пък демонстрира свръхмощните си машини Renfe 334 и Euro 4000, а Bombardier – дизел-електрическия си локомотив TRAXX P160 DE.

 

Поляците от PESA и хърватите от Končar показаха модерните си трамвайни мотриси 620 М и ТМК 2200, чехите от CMKS демонстрираха дизеловия маневрен локомотив 709, докато турските компании предложиха богата гама от локомотиви (произведени в сътрудничество с General Motors, Alstom, Toshiba, Krauss Maffei и MTU) и вагони (включително тип Пулман).

 

На този фон не остана незабелязано и присъствието на българските вагонопроизводителни и вагоноремонтни заводи от Септември, Карлово и Бургас, чиито щандове предизвикаха сериозен интерес, включително запитвания за възможната доставка на техни вагони извън Европа – в Африка и дори в Австралия. Очевидно е обаче, че за повечето наши компании от железопътната сфера перспективата след 2007 е свързана с обединяването на усилията им с тези на водещи чуждестранни производители и доставчици.

 

Alstom и водещите тенденции в жп индустрията

 

Основните тенденции в съвременната железопътна индустрия лесно могат да се проследят в дейността на транснационалната корпорация Alstom Transport, чието присъствие на Иннотранс 2006 беше сред най-впечатляващите. По време на специалната си пресконференция, посетена от над 100 журналисти, президентът на Alstom Transport Филип Мелие подчерта, че през последните години компанията е най-печелившата в железопътната сфера, държи водещите позиции в областта на високоскоростните влакове и е на второ място в трамвайния транспорт и метрото, както и в регионалните влакове, услугите, сигналните и телекомуникационните системи. През 2006 бюджетът за изследователска дейност и усвояване на нови технологии е нараснал с 60%, като през следващите три години в тази сфера компанията ще инвестира по 150 млн. евро годишно. Alstom поставя ударението върху повишаване на скоростите, паралелно с увеличаване на комфорта за пътниците, стриктното съобразяване с изискванията на товародателите, сигурността на пътуванията, икономията на енергия и опазването на околната среда.

 

Сред големите постижения на Alstom безспорно са новите високоскоростни влакове AGV, чиято дължина варира между 140 и 300 м, а капацитетът им – между 300 и 600 места, новият Пендолино, както и мотрисните влакове Coradia Lirex, които са изключително подходящи за осъществяване на регионални пътнически превози.

 

На Иннотранс бяха представени също модернизираният хибриден локомотив на Alstom (40% икономия на гориво, 14% по-ниски разходи за поддръжка и 50% по-малко вредни емисии), съобразен с най-новите екологични изисквания, както и интероперативният локомотив Prima 6000.

 

На изискванията, свързани с интероперативността и покриването им с помощта на единната европейска система за управление на влаковете на Alstom (ERTMS), беше посветено изложението на Ерик Мари.

 

Качеството на пътуването и удобството на пътниците са от ключово значение за компанията. Както подчерта вицепрезидентът на Alstom Transport Desigh & Styling Ксавие Алард, тя използва съветите на водещи европейски и световни дизайнери при оформлението на вътрешните пространства на вагоните, осигуряване на лесен достъп и подходящото осветление, за което в последно време се експериментира с използването на оптични влакна, от които се изработва лъчиста материя за покритие на таваните, пътеките и багажните отделения.

 

Железопътна експанзия в Югоизточна Европа

 

Повечето участващи в Иннотранс 2006 компании не крият интереса си към източноевропейския пазар, включително към този на двете нови членки на ЕС – България и Румъния. Показателна в това отношение е стратегията на Vossloh например, но особено – тази на Alstom.

 

По време на срещата си с представители на специализираните български издания вицепрезидентът на Alstom Transport, отговарящ за Южна Европа, Шарл Карлие, както и номинираният за негов приемник (от началото на октомври т.г.) Емилио Галокио, изрично подчертаха, че наред с Китай и Индия, Източна Европа е приоритетен пазар за компанията. Според тях, независимо че на българския железопътен пазар вече са проникнали някои водещи западни компании (като Siemens например), Alstom Transport възнамерява активно да участва в различни железопътни проекти в нашата страна, включително свързани с ремонта, модернизацията и доизграждането на националната жп инфраструктура, внедряването на системата ERTMS, а също в такива, касаещи градския транспорт (трамвай, метро) и др.

 

Alstom вече разполага със сериозни позиции в съседна Турция и сега на дневен ред в неговата стратегия са именно новите членки на ЕС – България и Румъния. Според Карлие и Галокио, компанията няма да фаворизира една или друга страна от региона, а ще се стреми да инвестира в подходящи проекти, както и в съвместни предприятия, включително по линия на публично-частното партньорство. Което означава, че от активността на българските железници и другите предприятия от сферата на жп индустрията и транспорта зависи те да получат подкрепата на толкова сериозен и авторитетен партньор като транснационалния концерн Alstom.


.:: Начало ::.